Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Πλήρης εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου


Από το βράδυ του Σαββάτου (22/01) τα συνεργεία ελέγχου ρίχτηκαν “στη μάχη” εντοπισμού των παραβατών του αντικαπνιστικού νόμου, τον οποίο -για μία ακόμη φορά- προσπαθεί το υπουργείο Υγείας να εφαρμόσει. Την ίδια στιγμή όμως, κι ενώ οι έλεγχοι εντείνονται, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων αντιδρούν στην καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, τονίζοντας πως ο νόμος εφαρμόζεται στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα.  
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ ετνείνονται σημαντικά, ενώ οι καταστηματάρχες δηλώνουν, πως τα εισοδήματά τους συρρικνώνονται δραματικά, καθώς πρώτοι εκείνοι επλήγησαν από την οικονομική ύφεση, σημειώνοντας πτώση τζίρου έως και 50%, ενώ υπογραμμίζουν πως όπου εφαρμόστηκε στην Ευρώπη, παρατηρήθηκε περαιτέρω πτώση του τζίρου κατά 10-30%.

“Το Υπουργείο Υγείας οδήγησε την κατάσταση στο σημερινό αδιέξοδο. Δεν είχε συγκεκριμένες θέσεις, δεν είχε καμία διάθεση για διάλογο και με παλινωδίες και τοποθετήσεις υπηρεσιακών παραγόντων, μέρα με τη μέρα άλλαζε τις απόψεις του για την εφαρμογή του νόμου. Χωρίς να προετοιμάσει τους πολίτες, χωρίς κανέναν διάλογο λειτούργησε στη λογική του "αποφασίζουμε και διατάζουμε"”, δηλώνει ο Γιώργος Καββαθάς, γενικός γραμματέας της ΠΟΕΣΕ

Κατά την έναρξη των συζητήσεων για την εφαρμογή του νόμου, στις προθέσεις των εστιατόρων  ήταν η συνεργασία και ο διάλογος με την κυβέρνηση, με βασική αρχή τον σεβασμό των δικαιωμάτων τόσο των καπνιζόντων όσο και των μη, προτείνοντας να έχει την ευθύνη της επιλογής ο πελάτης και όχι ο καταστηματάρχης.

Παρά την κατανόηση, που έδειξε ο Υπουργός Υγείας, προεκλογικά, για τα προβλήματα του κλάδου, όπως λένε οι ιδιοκτήτες καταστημάτων, στο διάστημα που ακολούθησε διατυπώνονταν κάθε τόσο διαφορετικές εκδοχές για την εφαρμογή του νόμου, ενώ πρόσφατα αποφασίστηκε να εφαρμοστεί καθολικά και χωρίς εξαιρέσεις, στο ακέραιο.

Τα εστιατόρια, οι καφετέριες και τα μπαρ είναι δημόσιοι χώροι με υγειονομικό ενδιαφέρον. Δικαιώματα έχουν οι καπνιστές, αλλά και οι μη καπνιστές, που τα επισκέπτονται. Ωστόσο, το δικαίωμα ενός ανθρώπου να υπάρχει σε έναν δημόσιο χώρο με καθαρό αέρα είναι αναμφισβήτητα ανώτερο από αυτό του ανθρώπου, που επιλέγει να καπνίζει. Βασική αρχή του δικαίου είναι ότι «οι πλειοψηφίες ορίζουν τις πολιτικές, αλλά στον βαθμό που δεν καταπατούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων».