Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Δεν θα αυξηθούν ξανά οι συντελεστές ΦΠΑ, ξεκαθαρίζει ο Γ.Παπακωνσταντίνου


Στην περαιτέρω περικοπή κρατικών δαπανών και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης στρέφει τις προσπάθειές της η κυβέρνηση προκειμένου να βρει τα απαραίτητα κονδύλια για τη μείωση του ελλείμματος, χωρίς να «επιβαρυνθούν μαζικά μισθωτοί και συνταξιούχοι» ή να υπάρξει νέα αύξηση του ΦΠΑ, όπως ξεκαθαρίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Μιλώντας στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξηγεί ότι την επόμενη τριετία θα συνεχιστεί η λογική της προσαρμογής του 2010 με «περίπου αυτή την αναλογία -δύο τρίτα δαπάνες και ένα τρίτο έσοδα».

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για προσαρμογή, χωρίς σε αυτή να περιλαμβάνεται αύξηση των εσόδων, κυρίως από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Όχι, όμως, από μια νέα αύξηση των συντελεστών των φόρων. Είμαστε πια στο σημείο που περαιτέρω αύξηση των συντελεστών, π.χ. στο ΦΠΑ, δεν θα μπορέσει να αποδώσει περισσότερα έσοδα. Πολύ δε περισσότερο, αν δεν υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση της διαρροής εσόδων από φοροδιαφυγή» τονίζει.

«Η άσκηση δεν είναι εύκολη, πρέπει να στηριχθεί σε διαρθρωτικά μέτρα, ώστε πράγματι να μην επιβαρυνθούν μαζικά μισθωτοί και συνταξιούχοι. Θα είναι, όμως, μια άσκηση και ένας διάλογος, στον οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν όλα τα κόμματα και όλοι οι κοινωνικοί εταίροι. Ειδικά τα πολιτικά κόμματα, να μας πουν ποιες είναι οι -συγκεκριμένες- εναλλακτικές επιλογές που προτείνουν» συμπληρώνει.

Ο υπουργός Οικονομικών εκφράζει επίσης τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα «μπορεί και θα αποφύγει» την αναδιάρθρωση του χρέους «δημιουργώντας και διατηρώντας για αρκετά χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 5%-6%, πετυχαίνοντας μεγάλες διαρθρωτικές τομές και αλλαγές που ανεβάζουν τον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας πάνω από 2%, αλλά και με τη βοήθεια της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. και - ελπίζουμε - πιο ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης στο πλαίσιο των νέων ευρωπαϊκών αποφάσεων που θα παρθούν».

Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου λέει «όχι» στις πρόωρες εκλογές, δεν θεωρεί λύση τις οικουμενικές κυβερνήσεις, εκφράζει τη λύπη του γιατί «ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ταυτίζονται πλέον με τη συντήρηση» και απαντά στους επικριτές του από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ότι: «Η οικονομική πολιτική είναι προϊόν συλλογικής απόφασης».