Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Θα φύγει η Μ. Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

David Cameron
Η πολιτική θεώρηση του ευρωσκεπτισκισμού έχει τις βαθιές ρίζες της στη Μεγάλη Βρετανία, και τους δισταγμούς που διαχρονικά συνόδευσαν την ευρωπαϊκή περπατησιά των πολιτών του Μεγάλου Νησιού.
Πώς ήταν άλλωστε δυνατόν εκείνοι, οι γονιδιακοί απόγονοι μιας από τις πλέον θορυβώδεις αυτοκρατορίας που γνώρισε η ανθρωπότητα, να δεχθούν να συναποφασίζουν με τους άλλοτε υπηκόους τους; Και μάλιστα όταν διατηρούσαν περίπου ακέραιη την οικονομική αυτονομία τους, ενώ επιπροσθέτως τις τελευταίες δεκαετίες είχαν μια ηγέτιδα σαν τη Μάργκαρετ Θάτσερ, που ήταν σε θέση να κάνει κουμάντο σε όλη την ήπειρο.

Παρά τις κατά περιόδους δεύτερες σκέψεις, η Μεγάλη Βρετανία είναι ακόμη εδώ μαζί μας. Ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έστω με τις δικές τις συχνά διαφορετικές θέσεις. Δεν συμμετέχει ωστόσο στη ζώνη του ευρώ, ενώ το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται οι αναφορές στο ενδεχόμενο απαγκίστωσης από τις Βρυξέλλες.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον άλλωστε, έχει δεσμευτεί για δημοψήφισμα, που ενδεχομένως ανοίξει τις πόρτες του… χάους, όχι μονάχα για τη Μεγάλη Βρετανία αλλά συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μέχρι τότε, οι δημοσκοπήσεις που διενεργούνται στο Μεγάλο Νησί, επιβεβαιώνουν τον βαθύ διχασμό της αγγλικής κοινωνίας. Εξόχως χαρακτηριστικό παράδειγμα η δημοσκόπηση της “YouGov”, που δείχνει ότι το 34% των Βρετανών πολιτών θεωρεί ότι η χώρα τους θα ήταν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση αν βρισκόταν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ένα άλλο 34% ωστόσο, έχει την αντίθετη άποψη, πιστεύει δηλαδή ότι η Αγγλία θα βίωνε χειρότερες οικονομικά μέρες, αν βρισκόταν… μόνη και έρημη στο νησί της, μακριά από την αγκαλιά της Ενωμένης Ευρώπης. Υπάρχει και ένα 16%, που θεωρεί ότι είτε εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε εκτός, τα πράγματα δεν θα άλλαζαν για τη Μεγάλη Βρετανία.
Οι δημοσκοπήσεις στη Μεγάλη Βρετανία παραμένουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Ίσως επειδή, σε αντίθεση με εκείνες που διεξάγονται… στην Ελλάδα, διατηρούν μια διαχρονική αντοχή στο να αποτυπώνουν με ορθό τρόπο τις πραγματικές διαθέσεις της κοινωνίας την οποία προσπαθούν να “διαβάσουν”. Ώστε να καταλάβουν στη συνέχεια και οι πολιτικοί… τι συμβαίνει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου