Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Ν. Ανδρουλάκης: Η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους δεν οδηγεί στην ανάπτυξη

Νikos-Androulakis
Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε σήμερα στο 22ο εκλογικό Συνέδριο της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ.
Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του Νίκου Ανδρουλάκη:
“Η σημερινή κρίση έχει δραματικές κοινωνικές προεκτάσεις. Aύξηση της ανεργίας, όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, κοινωνικός αποκλεισμός.

Φαινόμενα που τα βλέπουμε και τα ζούμε όλοι στην καθημερινότητα. Απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα, στέκονται και πρέπει να στέκονται, παρά τα σημαντικά προβλήματα,  οι δομές του κοινωνικού κράτους.
Το κοινωνικό κράτος, παρά τις ελλείψεις του, μπορεί να προσφέρει το μόνο αποτελεσματικό ανάχωμα στις συνέπειες αυτής της κρίσης. Το ΠΑΣΟΚ, στη μακράδιαδρομή του, υπήρξε πρωτοπόρος και υπέρμαχος του κοινωνικού κράτους στη μεταπολιτευτική Ελλάδα.
Το ΕΣΥ αποτέλεσε μία σημαντικότατη, κοινωνική μεταρρύθμιση,
που άλλαξε τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών. Εξασφαλίζοντας καθολική και δωρεάν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Η δωρεάν υγεία και η καθολική κοινωνική ασφάλιση αποτελούν κεκτημένα ενός σύγχρονου κράτους. Και τέτοια πρέπει να παραμείνουν παρά τα όσα κατά καιρούς υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι του νεοφιλελευθερισμού.
Η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, δεν οδηγεί στην ανάπτυξη.
Αλλά στον οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό.
Σήμερα, το ΙΚΑ αποτελεί κρίσιμο πυλώνα των δομών προστασίας και αλληλεγγύης.Για εμάς παραμένει αδιαπραγμάτευτη θέση η στήριξη του ΙΚΑ ως φορέα της Δημόσιας Καθολικής Κοινωνικής Ασφάλισης.
Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε η πολιτική εκείνη δύναμη που στήριξε ουσιαστικά το θεσμό. Σας θυμίζω την κατοχύρωση της Τριμερούς Χρηματοδότησης, που διασφαλίζει τη συμμετοχή και την ευθύνη τόσο του κράτους όσο και των εργοδοτών.
Αναμφίβολα υπήρξαν προβλήματα και καθυστερήσεις. Ωστόσο, η βασική μας δέσμευση παραμένει ακλόνητη και οι πολιτικές μας παρεμβάσεις καλούνται να την υπηρετήσουν και στη σημερινή συγκυρία.
Δέσμευση και στόχος αποτελεί,η αναβάθμιση του ΙΚΑ σε κεντρικό πυλώνα του Δημόσιου Ασφαλιστικού Συστήματος της χώρας.
Γνωρίζουμε και κατανοούμε τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί,
όπως και τα λάθη που σημειώθηκαν κατά καιρούς.Γνωρίζουμε πόσο ταλαιπωρούνται οι πολίτες, ιδιαίτερα αυτοί με χρόνιες ασθένειες, οι οποίοι καταφεύγουν στις υπηρεσίες του ΙΚΑ για πράγματα που θα μπορούσαν να γίνονται μόνο ηλεκτρονικά.
Γνωρίζουμε τις επιπλοκές που δημιούργησαν οι συγχωνεύσεις υποκαταστημάτων σε επίπεδο εξυπηρέτησης πολιτών. Παρόλ’ αυτά τα γεγονότα η κρίση δημιουργεί για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης νέες προκλήσεις.
Τα πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας και η συνακόλουθη μείωση των εισφορών θέτουν σε δοκιμασία τις αντοχές και τη λειτουργία του συστήματος.
Την ίδια στιγμή, η μακροχρόνια ύφεση, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά δοκιμάζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Τα μέτρα για τις ρυθμίσεις οφειλών που υιοθετήθηκαν μέχρι σήμερα, κατόπιν υποδείξεων της τρόικας, υπήρξαν ατελέσφορα. Σήμερα διεκδικούμε μία αλλαγή αυτών των ρυθμίσεων προς όφελος του μικρομεσαίου επιχειρηματία, που προσπαθεί να επιβιώσει σε μία χειμαζόμενη αγορά.
    Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και η στήριξή τους αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση του κράτους.

    Το άλλο σκέλος αυτής της προσπάθειας, πρέπει να βασίζεται σε μια ουσιαστική αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και των ελεγκτικών μηχανισμών.
Στην ενίσχυση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος
με στόχο την προστασία του κράτους και του πολίτη από τη διαρροή πόρων. Κάτι που προέρχεται από εσφαλμένη ή ελλιπή πληροφόρηση για τις πραγματικές ανάγκες καιΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Πρέπει να μπει ένα τέλος στις συντάξεις μαϊμού γιατί αποτελούν πρόκληση για κάθε Έλληνα. Πρέπει να μπει ένα τέλος στην εισφοροδιαφυγή που τορπιλίζει τις προσπάθειες για φορολογική δικαιοσύνη και κοινωνική αλληλεγγύη.
Η θωράκιση του κράτους απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα θα προσφέρει αποτελεσματική ενίσχυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και μια ουσιαστική ανακούφιση σε όσους πολίτες δοκιμάζονται σήμερα από την κρίση.
Απέναντι σε αυτούς τους πολίτες, που υπέστησαν οδυνηρές θυσίες, δεσμευόμαστε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περαιτέρω μείωση των κύριων συντάξεων.
Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να αποδεχτεί και να υπερψηφίσει τέτοιου τύπου οριζόντια μέτρα. Είναι πέραν των αντοχών της ελληνικής κοινωνίας.
Δεσμευόμαστε επίσης απέναντι στους εργαζόμενους για τη δημιουργία ενός κλίματος ασφάλειας και σταθερότητας.
Αυτή είναι η αναγκαία προϋπόθεση για την εμπέδωση της δημοκρατικής ομαλότητας,της κοινωνικής συνοχής, αλλά και της στήριξης της πραγματικής οικονομίας.
Εργαζόμαστε συστηματικά για την υιοθέτηση μέτρων, που θα βάλουν ένα φρένο στην αύξηση της ανεργίας, που θα δημιουργήσουν ελπίδα για τους νέους ανθρώπους.
Απέναντι στους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα, εμείς λέμε ότι δεν μπορεί να εργάζονται σε καθεστώς φόβου.Ότι δεν μπορεί να γίνονται στόχος μιας άδικης ρητορικής επίθεσης.
Η φιλολογία περί απολύσεων και διαθεσιμοτήτων, που δεν υπακούει στους κανόνες της αξιοκρατίας πρέπει να σταματήσει.
Ο κρατικός μηχανισμός και η δημόσια διοίκηση έχουν αναμφίβολα ανάγκη εκσυγχρονισμού και εξορθολογισμού.
Είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες,
που είναι υποστελεχωμένες και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά στον αυξημένο φόρτο εργασίας. Το ΙΚΑ είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.
    Χρειάζεται επιπλέον προσωπικό για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών.  Την ίδια στιγμή, σε άλλες υπηρεσίες, υπάρχει πλεονάζον δυναμικό, το οποίο μένει αναξιοποίητο.
Ο θεσμός της κινητικότητας θα μπορούσε να προσφέρει εδώ μία ουσιαστική λύση. Δεν χρειάζονται λοιπόν ούτε απολύσεις ούτε διαθεσιμότητες. Και αυτό είναι κάτι το οποίο μπορούμε και οφείλουμε να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους και τους δανειστές μας.
Η εξυγίανση, η αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης δεν είναι τιμωρία και δεν πρέπει να προβάλλεται ως τέτοια από ορισμένους. Ο δημόσιος υπάλληλος δεν πρέπει να είναι απέναντί μας σε αυτήν την προσπάθεια, αλλά απαραίτητος σύμμαχος.

Φίλες και Φίλοι,

    Σε ένα κόσμο που αλλάζει συνεχώς και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, σε ένα κόσμο που υπάρχει ένας νέος χάρτης κατανομής εργασίας και νέα δημογραφικά δεδομέναπρέπει να αφηγηθούμε την πραγματικότητα.
    Και το όραμά μας για την κοινωνική ασφάλιση να είναι σύγχρονο και δίκαιο προς όλες τις γενιές. Χωρίς τους καταστροφικούς μεγαλοϊδεατισμούς. Χωρίςφανταστικές λύσεις, που οδήγησαν και σε άλλες εποχές τη χώρα μας σε ιστορικά αδιέξοδα.
   Όσοι επικαλούνται την αλήθεια πρέπει να λένε και την αλήθεια.
   Γιατί προσπαθούν σήμερα να κρύψουν την αδυναμία διατύπωσης εναλλακτικής πρότασης πίσω από ένα δήθεν ηθικό πλεονέκτημα. Το ηθικό πλεονέκτημα δεν υπάρχει. Ξεχνούν πως δεν στήριξαν καμία ασφαλιστική μεταρρύθμιση τα τελευταία 30 χρόνια και πολέμησαν στρατηγικά τον νόμο Γιαννίτση.
Πιστεύω ότι σήμερα είναι επιτακτική περισσότερο από ποτέ η μετάβαση σε ένα  νέο μοντέλο κοινωνικού κράτους παροχής ποιοτικών υπηρεσιών. Που θα περιορίζει τη σπατάλη και την αλόγιστη πολιτική των επιδομάτων, η οποία δημιουργεί και αυξάνει τις ανισότητες και ταυτόχρονα απαξιώνει την πολιτική.
Χρειαζόμαστε ένα κράτος που θα επιστρέφει στους πολίτες τις «κλεμμένες τους δυνατότητες μέσα από πολιτικές «κοινωνικής επένδυσης» οι οποίες:

  • Επιτρέπουν την πρόσβαση σε περισσότερες δια βίου ευκαιρίες
  • Λειτουργούν αναπτυξιακά καθώς διευρύνουν την παραγωγική βάση της χώρας μας και
  • Μετατρέπουν τις δαπάνες στον τομέα της παιδείας αλλά και της υγείας σεεξαιρετικά παραγωγικές επενδύσεις.

       Το σωστό και ποιοτικό κράτος πρόνοιας αποτελεί μοντέλο ανάπτυξης για τη διασφάλιση της ισότητας ευκαιριών και όχι μόνο πρόταση για την ανακούφιση των ασθενέστερων.

«Γιατί όταν η πρόνοια είναι στοχευμένη,η κοινωνική ανάπτυξη είναι καθολική»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου