Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Λοβέρδος: Από το ΠΑΣΟΚ διαγράφηκα με αντικαταστατική απόφαση

ŸAndreas-Loverdos
Συνέντευξη στο “Έθνος” παραχωρεί ο Ανδρέας Λοβέρδος, καταθέτοντας τις απόψεις του για τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς, στο περιθώριο της πρωτοβουλίας των “58″.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του Ανδρέα Λοβέρδου:

Η κίνηση των «58» μπορεί να βοηθήσει να βγούμε από το αδιέξοδο, όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης;Υπάρχει κοινή αγωνία σε όλους τους πολίτες, τις κινήσεις και τα κόμματα του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Χειριστήκαμε μόνοι μας το ξέσπασμα της κρίσης και γιʼ αυτό παρακμάσαμε. Κι αυτοί που έριξαν τη χώρα στην κρίση φιγουράρουν σήμερα, πατώντας πάνω στη θυσία που την προκάλεσαν, ως λύτες του προβλήματος. Το κείμενο εκφράζει αγωνία, αλλά οι λύσεις δίνονται στον στίβο του αγώνα κι όχι στις μονόπλευρες θεωρητικές συζητήσεις. Οποιος θέλει ενότητα το λέει ο ίδιος με λόγο ευθύ και άμεσο κι όχι με λόγο πλάγιο και διʼ αντιπροσώπων. Το καλό κι ευθύ παράδειγμα δώσαμε εμείς με τη ΔΗΜΑΡ και τον κ. Κουβέλη.
Συμφωνείτε με την πρόταση της «Διακήρυξης» για κοινή κάθοδο ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και άλλων κινήσεων στις ευρωεκλογές;
Με τη ΔΗΜΑΡ πήραμε πολιτική πρωτοβουλία με την πολιτικά κατάλληλη μέθοδο: διαμόρφωση κοινών πολιτικών θέσεων για την ύφεση και την ανεργία. Ξεκινάμε στις 7 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη με κοινή πολιτική εκδήλωση. Στόχος η διαμόρφωση κοινού πολιτικού μετώπου, δίχως να διαλύσουμε τα κόμματά μας. Στοχεύουμε στις γενικές βουλευτικές εκλογές, κι όχι μόνο στις δημοτικές και τις ευρωπαϊκές. Ο περιορισμός στις ευρωεκλογές υποδηλώνει, ή έστω μπορεί να ερμηνευτεί, σαν απόπειρα να ξεφύγει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Μετά την αποχώρησή σας από το ΠΑΣΟΚ δημιουργήσατε το δικό σας κόμμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να συνεργαστείτε στον χώρο της Κεντροαριστεράς;
Σας θυμίζω πως από το ΠΑΣΟΚ διαγράφηκα με αντικαταστατική απόφαση του προέδρου του. Η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα έχει ήδη πυρήνες σε όλη την Ελλάδα και δημοσκοπική καταγραφή. Ιδρυτικός μας στόχος η επανασυγκρότηση της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης και ήδη κάναμε σοβαρά πολιτικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Ο τρίτος πόλος που διαμορφώνουμε στοχεύουμε να γίνει η τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα τούς επόμενους μήνες.
Το ΠΑΣΟΚ δεν χωρά σε αυτόν τον τρίτο πόλο;
Οταν διαγράφηκα, στη δήλωσή μου ανέφερα πως με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ θα ξανασυναντηθούμε. Και πιστεύω πως αυτή η στιγμή, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, δεν είναι μακριά. Και στην πρωτοβουλία μας στις 3/9/2013 απευθυνθήκαμε και στο ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του οποίου όμως δεν ανταποκρίθηκε.
Στο ερώτημά σας απαντώ καταφατικά, υπό μία αυτονόητη πολιτική προϋπόθεση που τίθεται από τα πράγματα: αν η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θέλει να ενταχθεί στον τρίτο πόλο, πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει πολιτικά αν η Συμμαχία της με τη ΝΔ είναι στρατηγικής σημασίας, όπως διακήρυξε επανειλημμένα, ή εάν, αντιθέτως, η επανίδρυση της Δημοκρατικής Παράταξης είναι στρατηγικής σημασίας. Και τα δύο μαζί δεν γίνονται. Και η πρακτική των ηγεμονισμών που σκεπάζουν ακόμη και τα αυτονόητα δεν θα οδηγήσει πουθενά την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην Κεντροαριστερά;
Ορισμένες προσωπικότητες της ηγεσίας του, ναι. Και οπωσδήποτε το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του. Ωστόσο, το κομμάτι αυτό της ηγεσίας του είναι μειοψηφικό και οι πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ κατά βάση παρακινούνται από την οργή τους για την ανεργία ή την πτώση του βιοτικού τους επιπέδου και παρασύρονται από τον δημαγωγικό και απλά καταγγελτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ.
Είχε ακουστεί για τον Δήμο Αθήνας… Θα σας ενδιέφερε να κατέλθετε ως υποψήφιος δήμαρχος;
Θέσαμε πρώτοι την ατζέντα του Δήμου Αθηναίων και σήμερα παρουσιάζουμε με συνέντευξη Τύπου τις θέσεις μας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ειδικότερα την Αθήνα. Ο δικός μου ρόλος όμως είναι άλλος. Εχω την τιμή να ηγούμαι ενός πολιτικού κόμματος του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, το ιδρύσαμε 4.000 πολίτες, αγωνιζόμαστε για να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο κατά της ύφεσης και της ανεργίας, ασκούμε αντιπολίτευση των υπεύθυνων προτάσεων, παρέχοντας παράλληλα, στο μέτρο των δυνάμεών μας, πολιτική σταθερότητα. Αν με ρωτάτε προσωπικά, αυτές είναι οι προτεραιότητές μου.
Ποιος είναι ο ρόλος και η ευθύνη της Κεντροαριστεράς σήμερα; Είναι η πολιτική σταθερότητα, ακόμη και η κυβερνητική συνεργασία, όπως έκανε ο κ. Κουβέλης επί έναν χρόνο;
Οι αμέσως εφαρμόσιμες, αντι- γραφειοκρατικές και αδάπανες πολιτικές κατά της ύφεσης και της ανεργίας είναι το βασικό ζητούμενο του δημοκρατικού Κέντρου και της Κεντροαριστεράς σήμερα. Η επιστολή μου, π.χ., προς τον πρωθυπουργό και οι πολλές μας προσπάθειες για μια εφαρμόσιμη ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία θα συγκρατήσει επιχειρήσεις στη ζωή και θα αναχαιτίσει την ανεργία. Κι από την άλλη, η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας και η αποφυγή των αποσταθεροποιητικών εκλογών αποτελούν βασική αρχή της πολιτικής μας. Για τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση δεν υπάρχει προοπτική.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου