Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για τον δεύτερο γύρο των εκλογών στην Κύπρο

Εντατικές διεργασίες και ζυμώσεις άρχισαν τα επιτελεία των Νίκου Αναστασιάδη και Σταύρου Μαλά και τα κόμματα που τους στηρίζουν, ενόψει του δεύτερου γύρου, την προσεχή Κυριακή, των προεδρικών εκλογών.


Ήδη, έγιναν οι πρώτες τηλεφωνικές επαφές από κόμματα και υποψηφίους και έχουν καθοριστεί συναντήσεις.

Το πρωί της Τρίτης, ο Σταύρος Μαλάς θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της ΕΔΕΚ. Συνάντηση με την ΕΔΕΚ θα έχει και ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι αύριο θα συνέλθει το πολιτικό γραφείο, το οποίο θα εξετάσει τις εξελίξεις, αλλά τελικές αποφάσεις θα λάβει η Κεντρική επιτροπή την Πέμπτη. Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι «η ΕΔΕΚ παρέμεινε πιστή σε αρχές και αξίες και μακρυά από συναλλαγές, έτσι και τώρα δεν θα μπεί στη λογική της διανομής τιμαρίων εξουσίας».

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε να έχει συνάντηση μαζί του. Ο κ. Συλλούρης είπε ότι στον πρώτο γύρο το κόμμα είχε αποφασίσει ψήφο κατά βούληση ανάμεσα σε Νίκο Αναστασιάδη και Γιώργο Λιλλήκα. Η απόφαση αυτή, είπε, ισχύει και σήμερα μένει η μια επιλογή.

Αντίθετα, ο γενικός γραμματέας του ΕΥΡΩΚΟ Στέλιος Αμερικάνος δήλωσε ότι τα στελέχη, τα οποία στον πρώτο γύρο είχαν ταχθεί υπέρ του Γιώργου Λιλλήκα, θα τηρήσουν αποχή από τις διεργασίες στο κόμμα για στήριξη της υποψηφιότητας Αναστασιάδη.

Η γενική γραμματέας των Οικολόγων, Ιωάννα Παναγιώτου, δήλωσε ότι απόψε θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος για συζήτηση των εξελίξεων. Είπε, επίσης, ότι η ίδια θα εισηγηθεί και πάλι ψήφο κατά βούληση.

Στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σχολιάζοντας δηλώσεις του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Ασμουσεν, είπε ότι «είναι σημαντικό σε ποιον θα εμπιστευτεί ο λαός την προεδρία της Δημοκρατίας την ερχόμενη Κυριακή».

Ο κ. Άσμουσεν είχε δηλώσει χθες ότι «για να εγγυηθεί η Τράπεζα την βιωσιμότητα του χρέους και να εγκρίνει δάνειο, θα πρέπει να εκλεγεί κάποιος με τον οποίο μπορεί η Τράπεζα να διαπραγματευθεί διάφορα θέματα, ακόμα και εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις». Ο προηγούμενος πρόεδρος, είπε ο κύριος Άσμουσεν, το απέρριπτε αυτό.

Ο Άντρος Κυπριανού παρατήρησε ότι οι θέσεις αυτές προστίθενται στο περιεχόμενο της έκθεσης της Γερμανικής Τράπεζας, η οποία είχε θεωρήσει ως δεδομένο ότι ο Νίκος Αναστασιάδης περίπου είχε αναλάβει δεσμεύσεις έναντι της Γερμανίας για εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις.

Αν υπακούσουμε στις προσταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ο κ. Κυπριανού και προχωρήσουμε σε εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις οι άνεργοι από 50 χιλιάδες θα πολλαπλασιαστούν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου