Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Πώς να εκπαιδεύσετε τα σκυλιά σας

Έχετε σκεφτεί ότι θέλετε δίπλα σας έναν σκύλο, ο οποίος εκτός από τη συντροφιά, θα μπορεί να σας προστατεύσει; Εάν λοιπόν αυτός είναι ο τύπος που ζητάτε, τότε πρέπει αναμφίβολα να τον εκπαιδεύσετε.


Έτσι, στην τριήμερη έκθεση που διοργανώνεται από τις 8 μέχρι τις 10 Μαρτίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Athens Metropolitan Expo στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, θα μπορείτε να μάθετε από κοντά τα μυστικά του mondioring.

Πρόκειται, όπως λέει στο newsbeast.gr ο ειδικός εκπαιδευτής, Ιορδάνης Ελευθεριάδης, για ένα άθλημα που μπορεί να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες σκύλων στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν στην καθημερινότητά τους αλλά και στην μεταξύ τους σχέση όταν βρίσκονται στο σπίτι.

-Ποια σκυλιά μπορούν να κάνουν την εκπαίδευση mondioring;
«Mondioring δεν μπορούν να κάνουν όλα τα σκυλιά, όταν μιλάμε για εκπαίδευση του σκύλου για να στέκεται στο δρόμο. Εκπαιδεύονται γερμανικοί ποιμενικοί, ντόμπερμαν, ροντβάιλερ, μπόξερ και πανομοιότυποι σκύλοι».

-Πόσο χρόνο διαρκεί η εκπαίδευση των σκύλων; 
«Η εκπαίδευση πάνω στο άθλημα είναι εφόρου ζωής. Πάντα προσπαθούμε να καλυτερεύσουμε τον σκύλο. Θέλουμε ο σκύλος να έχει αναπτυγμένα τα ένστικτά του σε περίπτωση που συμβεί κάτι. Όμως, για να στηθεί ο σκύλος, δηλαδή να είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε έναν αγώνα ή να μπει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, χρειάζεται εκπαίδευση έξι μηνών».

-Πόσο κοστίζει η εκπαίδευση;
«Το κόστος της εκπαίδευσης εξαρτάται από τον εκπαιδευτή. Στη σχολή μας για παράδειγμα είναι 50 ευρώ η συνδρομή αλλά μπορεί να κλειστεί και τιμή πακέτου του προγράμματος».

-Σε ποια ηλικία πρέπει ο ενδιαφερόμενος να στείλει το σκυλί του για εκπαίδευση;

«Για να σταλούν για εκπαίδευση τα σκυλιά, πρέπει να έχουν συμπληρώσει την ηλικία των δύο μηνών».

-Γιατί χρειάζεται το mondioring; Πού μπορεί δηλαδή να βοηθήσει;

«Με το mondioring οι κάτοχοι σκύλων έχουν ασφάλεια και στο δρόμο αλλά και καλύτερη συνεργασία στο σπίτι. Δηλαδή, το σκυλί μπορεί να τους προστατεύσει σε ένα τυχόν πρόβλημα που μπορεί να προκύψει. Να τους παρέχει δηλαδή την ασφάλεια που χρειάζονται».

Παγκοσμίως αναγνωρισμένο άθλημα

Το Mondioring, σύμφωνα πάντα με τον Ιορδάνη Ελευθεριάδη, είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο άθλημα από τον Διεθνή Κυνολογικό Όμιλο F.C.I. Αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 από τους αντιπροσώπους κάθε σημαντικής χώρας που διέθετε άθλημα με πρόγραμμα φύλαξης.

Η συγκεκριμένο δραστηριότητα αποτελείται από διάφορες ασκήσεις που πρέπει να φέρουν σε πέρας τόσο το σκυλί όσο και ο οδηγός, χειριστής του σκύλου. Οι ασκήσεις χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: υπακοή, ευκινησία (agility - άλματα) και προστασία, φύλαξη.

Υπάρχουν τρία επίπεδα: το ring Ι, ring ΙΙ και ring ΙΙΙ.



Κάθε διαγωνιζόμενος πρέπει να ολοκληρώσει το ring Ι για να μπορέσει να μεταβεί στο ring ΙΙ και ακολούθως στο ring ΙΙΙ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον την κατώτατη βαθμολογία που ορίζεται για κάθε επίπεδο. Στο ring ΙΙΙ υπάρχουν 17 ασκήσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν χωρίς διακοπή μέσα σε περίπου 45 λεπτά.



Μια ενδιαφέρουσα δυνατότητα του mondioring είναι ότι ένα σκυλί που έχει συμμετάσχει και διακριθεί σε κάποιο άλλο αγώνισμα, όπως French Ring, δύναται να συμμετέχει και στο mondioring, στο επίπεδο που έχει φτάσει στην χώρα του.



Η υπακοή δίνει περισσότερη έμφαση στον έλεγχο που έχει ο οδηγός-χειριστής παρά στην απόσταση. Τα άλματα εξετάζουν την δομή και την προθυμία του σκύλου. Η κατηγορία της προστασίας-φύλαξης απαιτεί το σκυλί να καταδεικνύει τεράστιο έλεγχο της κατάστασης. Σε όλα τα επίπεδα και σε κάθε κατηγορία το σκυλί εξετάζεται δίχως την χρήση του λουριού ή περιλαίμιου για να εξεταστεί ο έλεγχος του σκυλιού από την αρχή. Η πολυπλοκότητα της εξέτασης συνδυασμένη με τον απόλυτο έλεγχο, απαιτεί το σκυλί να διαθέτει άριστο χαρακτήρα.



Κάθε φορά το θέμα του αγώνα είναι διαφορετικό. Ναι μεν, λέει ο εκπαιδευτής, Ιορδάνης Ελευθεριάδης, είναι ίδιες οι απαιτήσεις σε κάθε κατηγορία από το σκυλί, αλλά το σκηνικό και η σειρά των ασκήσεων όπου θα εξεταστεί το σκυλί ποτέ δεν είναι όμοιο με κάποιο προηγούμενο και βασίζεται στην φαντασία και δημιουργικότητα του κριτή.

Με αυτόν τον τρόπο αναγκάζεται το σκυλί και ο οδηγός-χειριστής του να μπορούν να προσαρμοστούν και να αντιδράσουν ανάλογα σε κάθε περίπτωση χωρίς να ακολουθούν κάποιο συγκεκριμένο σενάριο. Εξαιτίας του γεγονότος ότι ποτέ δεν μπορεί ο διαγωνιζόμενος να γνωρίζει το σενάριο στο οποίο θα εξεταστεί, το σκυλί ξέρει να ανταποκρίνεται μόνο του σε διαφοροποιημένες καταστάσεις και να έχει τον απόλυτο έλεγχο.

Το mondioring διαδίδεται και αυξάνονται οι διαγωνιζόμενοι του σταθερά κάθε χρόνο. Υπάρχουν διάφορες λέσχες μελών του mondioring ενώ οι τίτλοι της δραστηριότητάς αναγνωρίζονται διεθνώς.

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει προγράμματα εκμάθησης σκύλων αστυνομίας, στρατού, και ασφάλειας, προσαρμόζεται και ειδικεύεται ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε τομέα.

Επίσης, γίνονται ειδικά προγράμματα για σκυλιά ανίχνευσης, εύρεσης, διάσωσης ατόμων και αντικειμένων ενώ παρέχονται επίσης βασικά προγράμματα υπακοής, κοινωνικοποίησης, συμπεριφοράς για την ομαλή συμβίωση με το κατοικίδιο σας.

Το Club Mondioring, περίπτερο του οποίου θα υπάρχει στην έκθεση Safety Expo, εδρεύει στη Δράμα και συγκεκριμένα στην περιοχή του Καλαμπακίου. Και όπως λέει ο κ. Ελευθεριάδης, σκοπός του είναι να αναδείξει τις ικανότητες του σκύλου, την ποιότητα της εκπαίδευσης, την κυριαρχία του οδηγού και την γενετική κληρονομιά του σκύλου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου