Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Η ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ


Οι συγκεντρώσεις των αγροτών σε διάφορα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου μάς υπενθυμίζουν  τα χρόνια αδιέξοδα της αγροτικής πολιτικής, που είχε περιορισθεί σε διανομή επιδοτήσεων με αδιαφανή και κομματικά κριτήρια.


Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις διάλεγαν να ξοδεύουν τα χρήματα της ΚΑΠ κατά 79% σε απ ευθείας πληρωμές στους αγρότες και μόνον κατά 15% σε δράσεις για την αγροτική ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή, στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, το 55% πήγαινε σε έργα υποδομής και μόνο το 38% σε απ ευθείας πληρωμές. Η πολιτική αυτή έχει αποδειχθεί καταστροφική για την ελληνική γεωργία, με το αγροτικό ισοζύγιο να μετατρέπεται σταδιακά από θετικό, το 1981, σε εξόχως αρνητικό (πάνω από 3 δισεκατομμύρια έλλειμμα το 2008).
Πρέπει αυτή τη στιγμή όλοι, κυβέρνηση και αγρότες, να συνειδητοποιήσουν ότι η συνέχιση της ίδιας πολιτικής δεν είναι μόνον αδύνατη, αλλά και καταστρεπτική για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας. Η ΔΡΑΣΗ πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να άρει όλα τα εμπόδια, φορολογικά, ασφαλιστικά αλλά κυρίως γραφειοκρατικά, ώστε οι αγρότες να δημιουργούν εύκολα επιχειρήσεις για την προώθηση της παραγωγής τους, για να μπορούν οι ίδιοι να δίνουν προστιθέμενη αξία στα προϊόντα τους. Είναι επίσης σημαντικό να επιτραπεί η ίδρυση εταιρειών παροχής υπηρεσιών καλλιέργειας στους αγρότες, προκειμένου να ξεπερασθεί το πρόβλημα του μικρού και μη αποδοτικού αγροτικού κλήρου.




Πληροφορίες:
Γραφείο Τύπου:
Τηλ. 2107472530

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου