Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΘΕΝΤΕΣ ΙΚΑ


Με στόχο να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που έχουν περιέλθει οι προσφάτως απολυθέντες δημόσιοι υπάλληλοι στο ΙΚΑ, κατέθεσε σήμερα ερώτηση στη Βουλή ο Βουλευτής Ν.Δ στη Β’ Αθηνών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.


Όπως σημειώνει ο κος Βαρβιτσιώτης, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι είχαν πετύχει στην προκήρυξη 9Κ/2008 του ΑΣΕΠ για την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος, η οποία εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε διαδικασία αποκρατικοποίησής της, και, κατόπιν συμφωνίας με την διοίκηση της τράπεζας, αποδέχθηκαν τον διορισμό τους στο ΙΚΑ. Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, ωστόσο, έκρινε πρόσφατα αντισυνταγματική την πρόσληψη τους στον ασφαλιστικό φορέα. . «Η απόφαση απόλυσης», αναφέρει χαρακτηριστικά, «δημιουργεί τεράστιο κοινωνικό ζήτημα για εκατοντάδες ανθρώπους, οι οποίοι αν και επιτυχόντες τού ΑΣΕΠ, για δεύτερη φορά μετά τη μη απορρόφησή τους από την ΑΤΕ, ταλαιπωρούνται, χωρίς καμία ευθύνη τους».

Απευθυνόμενος προς τον αρμόδιο Υπουργό ο  κος Βαρβιτσιώτης, ζητά να πληροφορηθεί σχετικά με τις ενέργειες που πρόκειται να πράξει, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο με τις απολύσεις των υπαλλήλων, καθώς και για τη δυνατότητα  τοποθέτησής τους σε κενές θέσεις του δημοσίου τομέα.




Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς: Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Θέμα:  Λύση στο αδιέξοδο των απολυθέντων δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ

Προσφάτως απολύθηκαν οι διορισμένοι μέσω ΑΣΕΠ δημόσιοι υπάλληλοι από το ΙΚΑ κατ΄εφαρμογήν δικαστικής απόφασης. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι είχαν πετύχει στην προκήρυξη 9Κ/2008 του ΑΣΕΠ για την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος, η οποία εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε διαδικασία αποκρατικοποίησής της, και κατόπιν συμφωνίας με την διοίκηση της τράπεζας, αποδέχθηκαν τον διορισμό τους στο ΙΚΑ. Έτσι, με το Ν. 3899/2010 οι υποψήφιοι για να προσληφθούν στην ΑΤΕ μεταφέρθηκαν και προσελήφθησαν στο ΙΚΑ, όπου υπήρχε άμεση ανάγκη προσωπικού, για τη λειτουργία τού ασφαλιστικού ιδρύματος.
Ωστόσο, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκρινε αντισυνταγματική την πρόσληψη τους στον ασφαλιστικό φορέα. Η απόφαση του Εφετείου προέκυψε έπειτα από αγωγές των επιτυχόντων της προκήρυξης 8Κ/2008 για το ΙΚΑ, οι οποίοι έως σήμερα δεν έχουν προσληφθεί. Η απόφαση απόλυσης δημιουργεί τεράστιο κοινωνικό ζήτημα για εκατοντάδες ανθρώπους, οι οποίοι αν και επιτυχόντες τού ΑΣΕΠ, για δεύτερη φορά μετά τη μη απορρόφησή τους από την ΑΤΕ, ταλαιπωρούνται, χωρίς καμία ευθύνη τους. Κατόπιν των ανωτέρω:


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Τι προτίθεται να πράξει ο αρμόδιος υπουργός ώστε να αρθεί το αδιέξοδο με τις απολύσεις των υπαλλήλων από το ΙΚΑ;
  • Με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι διορίσθηκαν μέσα από τις αξιοκρατικές διαδικασίες του ΑΣΕΠ και εφόσον δεν μπορούν να παραμείνουν στο ΙΚΑ, γιατί δεν τοποθετούνται σε κενές θέσεις του δημοσίου τομέα;

Ημερομηνία                  Ο ερωτών βουλευτής
                                                                                             Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου