Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Χρεοκόπησε η Ελλάδα – Χρεοκόπησαν και οι Έλληνες – Λύση σωτηρίας: Κούρεμα δανείων ιδιωτών – επιχειρήσεων


ΤΗ ΡΗΣΗ «Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ» τη γνωρίζουμε όλοι. Όσον αφορά στο οικονομικό της μέρος, η… αθανασία της χώρας  μάλλον δεν οφείλεται στην ίδια. Γιατί όπως επίσης όλοι γνωρίζουμε, ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν, η χώρα έχει πτωχεύσει. Που λοιπόν οφείλεται; Η απάντηση: Οφείλεται στο γεγονός, ότι στο παρελθόν, χρεοκοπούσε το κράτος, αλλά δε χρεοκοπούσαν οι Έλληνες!

Τα δάνεια της συντριπτικής μερίδας των ιδιωτών ήταν σχεδόν στο μηδέν απέναντι στις τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Φτωχοί, αρκετοί πεινασμένοι, χωρίς πολλά – πολλά ρούχα, παπούτσια και έπιπλα, χωρίς ιδιωτικά σχολεία και πολυέξοδες «κοινωνικές υποχρεώσεις», αλλά και χωρίς να χρωστάνε, παρά λίγα, στο τεφτέρι του μπακάλη ή στους συγγενείς και φίλους.
Οι Έλληνες αυτοί της χρεοκοπημένης χώρας, δούλευαν στα χωράφια, λίγοι σπούδαζαν με χίλιες στερήσεις τα παιδιά τους, δούλεψαν στα καράβια, ξενητεύτηκαν για να βρουν μια δουλειά, έστειλαν συνάλλαγμα-εισόδημα στους δικούς τους, πάλεψαν, τα κατάφεραν!  Μαζί τους, τα κατάφερνε, χρόνο με το χρόνο και η χώρα. Τα δε δάνεια, μια ο πληθωρισμός, μια η υποτίμηση του νομίσματος, μια η εκχώρηση δραστηριοτήτων στους ξένους στο ρεύμα και στο νερό (Ούλεν ήταν το όνομα της ΕΥΔΑΠ) μια οι παρατάσεις, εξοφλούντο κανονικά.
ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ; Τι σχέση έχουν αυτοί οι Έλληνες με εμάς; Απολύτως καμία!  Όχι μόνο ως προς τη διάθεση για σκληρή δουλειά, για δημιουργία και προκοπή. Αλλά και ως προς τις οικονομικές συνθήκες και δεδομένα της τότε και της σημερινής εποχής.
Σήμερα έχει χρεοκοπήσει η χώρα και έχουν χρεοκοπήσει και οι Έλληνες!  
-          Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν αυξηθεί σημαντικά με το ποσό να ξεπερνά κατά πολύ τα 40 δισ. ευρώ!
-          4 στα 10 νοικοκυριά έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστο άνεργο
-          Το 40% έχει καθυστερημένες οφειλές
-          Το 50% δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις.
-          Στις επιχειρήσεις, η κατάσταση με το δανεισμό, μόνο ως τραγική μπορεί να περιγραφεί. Μιλάμε για δισεκατομμύρια!
ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ; Ότι τα περισσότερα από τα δάνεια αυτά δεν πρόκειται ποτέ να πληρωθούν! Είναι «καμένο» χρήμα που δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να βγει ξανά, ώστε να αποδώσει και να μπορέσει να εξοφλήσει έστω τους τόκους!  
ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΞΕΧΡΕΩΣΕΙ Η ΧΩΡΑ; Η απάντηση  είναι «ναι»! Ήδη κουρεύτηκαν πάνω από 100 δισεκατομμύρια, θα κουρευτούν και οι επίσημοι δανειστές, θα μειώσουν τα επιτόκια, θα δώσουν περιόδους χάρητος, θα ελέγξουν οι δανείστριες χώρες την πολιτική, τραπεζική, οικονομική και επιχειρηματική ζωή. Μα έτσι, μα αλλιώς, η Ελλάδα, σώζεται. Θα μείνει μόνη της; Χωρίς Έλληνες; Είναι μία επιλογή και αυτή…
ΑΝ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ είναι δρομολογημένα, τίποτα δε φαίνεται να γίνεται με τη σωτηρία των Ελλήνων: Η Ελλάδα, πρέπει να κάνει για το εσωτερικό της, αυτό που έκαναν οι ξένοι δανειστές για την ίδια! Δηλαδή να κουρέψει τα δάνεια και να μειώσει τα επιτόκια. Να δώσει  ανάσα  σε εργοδότες και εργαζόμενους, ώστε να σταθούν στα πόδια τους. Χώρα που δεν έχει εσωτερική αγορά, δεν αναπτύσσεται προς όφελος των πολιτών της. Αναπτύσσεται μεν, αλλά σε όφελος πέντε – δέκα πολυεθνικών που παίρνουν τα «φιλέτα» της και εξαγάγουν τα κέρδη στη «μητέρα» εταιρεία. Η «λογιστική» και κοντόφθαλμη απάντηση στην πρόταση κουρέματος των δανείων, είναι ότι αυτό είναι αδύνατο, γιατί οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιούνται με χρήματα των δανειστών, άρα, ούτε αυτές, ούτε η κυβέρνηση μπορούν να προχωρήσουν χωρίς την έγκρισή τους. Ποιος θα βάλει τα επιπλέον λεφτά και ποιος θα καλύψει τη νέα «τρύπα» στο λογιστήριο των τραπεζών;
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Α-ΝΟ-Η-ΤΟ! Οι πάντες γνωρίζουν, τραπεζίτες, κυβέρνηση, ΔΝΤ, Ε.Ε., ΕΚΤ, ότι τα δάνεια και οι τόκοι που τα έχουν φουσκώσει, δεν πρόκειται να πληρωθούν … στον αιώνα τον άπαντα! Οι ίδιοι όμως, επίσης γνωρίζουν, ότι βρίσκονται στην Αθήνα δεκάδες εκπρόσωποι των distress funds, οι οποίοι διαπραγματεύονται με τις τράπεζες την αγορά χαρτοφυλακίων δανείων, επιχειρήσεων και ιδιωτών, σε τιμές το πολύ 30% για ενυπόθηκα δάνεια και 10% για μη ενυπόθηκα. Τα δάνεια λοιπόν θα πακεταριστούν και θα πουληθούν με discount τουλάχιστον 70%! Και προσέξτε: Έχει υπολογιστεί, ότι τα κέρδη των distress funds από αυτή τη δουλειά, θα ξεπεράσουν τα 15 δισεκατομμύρια!
ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΦΟΥ ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ ΘΑ ΧΑΘΕΙ  το 70% και πάνω, να μη χαθεί μόνο το 30% ή το 40% και το κέρδος να περάσει ΑΜΕΣΑ στην ελληνική οικονομία; Στις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές;
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ των διαπραγματεύσεων με την τρόικα αυτό το θέμα.  Απλό το σκεπτικό: Είναι πολύ πιο συμφέρον στους δανειστές να χάσουν 30% και 40% βάζοντας φρέσκο χρήμα τώρα, παρά να χάσουν 70% και 90% σε ένα χρόνο από σήμερα…

Βασίλης Βαλαμβάνος, vasval9@gmail.com



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου