Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Τα κεφάλαια επιστρέφουν στην ευρωπαϊκή περιφέρεια - Αναλυτές πιστεύουν ότι η κρίση στην ευρωζώνη τελείωσε!

Τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ από κεφάλαια ιδιωτών επέστρεψαν στην ευρωπαϊκή περιφέρεια στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, χάρη, σύμφωνα με τους Financial Times, στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες ενθάρρυναν τις επενδύσεις στις «χτυπημένες» από την κρίση χώρες.


Το ποσό των 100 δισ. ευρώ που επέστρεψε στην περιφέρεια αντιστοιχεί στο 9% του ΑΕΠ της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας, σύμφωνα με υπολογισμούς της ING και αντανακλά την αυξημένη εμπιστοσύνη των επενδυτών από τότε που ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, υποσχέθηκε να διατηρήσει την ακεραιότητα της ευρωζώνης.

Η επιστροφή κεφαλαίων κάνει τους αναλυτές να πιστεύουν ότι η κρίση στην ευρωζώνη τελείωσε, με τον Ντράγκι να μιλά για θετικό κλίμα που «μεταδίδεται» από χώρα σε χώρα.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, η επιστροφή κεφαλαίων συνεχίζει να είναι μετριοπαθείς σε σύγκριση με τη φυγή κεφαλαίων που παρατηρήθηκε στις αρχές του 2012 όταν όλοι πίστευαν ότι η ευρωζώνη θα καταρρεύσει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου