Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

84η παγκοσμίως η Ελλάδα στην ελευθερία του Τύπου!


free press
Βουτιά δεκατεσσάρων θέσεων και πτώση κάτω από χώρες που οι περισσότεροι Έλληνες δυσκολεύονται ακόμα και να εντοπίσουν στον χάρτη καταδεικνύει η νέα κατάταξη προστασίας της ελευθερίας του Τύπου, η οποία καταρτίστηκε από την διεθνή μη κερδοσκοπική οργάνωση «Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα».

Ειδικότερα, από την εβδομηκοστή θέση που καταλάμβανε η Ελλάδα μέχρι πέρσι στον σχετικό πίνακα, η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον ως προς το επίπεδο προστασίας της ελευθερίας του Τύπου στην ογδοηκοστή τέταρτη θέση.  Πολύ κάτω, μεταξύ άλλων, από τη Ναμίμπια, το Πράσινο Ακρωτήρι, τη Γκάνα, τη Μποτσουάνα και τη Σενεγάλη.
Η βύθιση αυτή της Ελλάδας σχολιάζεται ως εξής: «Η δραματική πτώση της Ελλάδας είναι ακόμα πιο ανησυχητική. Το κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον για τους δημοσιογράφους, οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι στην δημόσια καταδίκη τόσο εξτρεμιστικών ομάδων όσο και της Αστυνομίας, είναι καταστροφικό».
Οι συντάκτες της έκθεσης προχωρούν στο εσωτερικό της σε παρόμοια εκτίμηση: «Πιο ανησυχητική είναι η πτώση της Ελλάδας, οι δημοσιογράφοι της οποίας λειτουργούν σε μια καταστροφική επαγγελματική και κοινωνική ατμόσφαιρα. Όντας εκτεθειμένοι στον λαϊκό θυμό και αντιμετωπίζοντας συνεχώς την βία τόσο εξτρεμιστικών ομάδων όσο και της Αστυνομίας, οι ρεπόρτερ και οι φωτορεπόρτερ καλούνται τώρα να τα βάλουν με τους εξαιρετικά βίαιους εξτρεμιστές νεοναζιστές ακτιβιστές του κόμματος της Χρυσής Αυγής».
Όπως αναφέρεται, κριτήριο για την ετήσια κατάρτιση του σχετικού πίνακα δεν είναι ευθέως το πολιτικό σύστημα μιας χώρας, αλλά η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στάση και οι προθέσεις των κυβερνήσεων απέναντι στην ελευθερία του Τύπου.
Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι και φέτος, όπως και πέρσι, τις τρεις πρώτες θέσεις στην λίστα καταλαμβάνουν η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Νορβηγία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου