Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Καταγγέλουν απαλλαγή χαρατσιού για ακίνητα του Μυτιληναίου


Όταν ο ελληνικός λαός ζει με την αγωνία των απλήρωτων φόρων, οι καταγγελίες για φορολογική εύνοια προκαλούν το κοινό αίσθημα όπως είναι λογικό. Χαρακτηριστική η περίπτωση της εταιρείας «Αλουμίνιον» του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου, η οποία, σύμφωνα με αναρτήσεις σε γνωστά μπλογκ, έτυχε μιας τέτοιας εύνοιας. Μένει μόνο να ερευνηθεί αν ευσταθούν οι σχετικές πληροφορίες.

Συγκεκριμένα, καταγγελίες και δημοσιεύματα σε αξιόπιστα ιστολόγια αναφέρουν ότι η εταιρεία«Αλουμίνιον της Ελλάδος», που ανήκει στον επιχειρηματία κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο, φέρεται να έχει απαλλαγεί από την καταβολή του χαρατσιού για τα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ.
Το θέμα μάλιστα φαίνεται ότι εγείρει μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα γιατί σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα υπάρχουν ενδείξεις ότι υφίσταται ειδική μεταχείριση προς την εταιρεία συμφερόντων του κ. Μυτιληναίου αφού δεν έχει απαλλαγεί μόνο από το χαράτσι για τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της.
Σύμφωνα με πληροφορίες των σχετικών δημοσιευμάτων, έχουν εξαιρεθεί από το «χαράτσι» (σ.σ. συγκρατήστε τον αριθμό) 1.100 ακίνητα στη Βοιωτία που ανήκουν στην εταιρεία! Πρόκειται για σπίτια και καταστήματα στην Παραλία του Διστόμου, τα οποία έχουν συνολικό εμβαδόν 120 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων που εξαιρέθηκαν από τη φορολόγηση, στερώντας από τα δημόσια ταμεία αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ!
Την ίδια στιγμή, πολλοί μεροκαματιάρηδες, συνταξιούχοι και άνεργοι βρίσκονται σε απόγνωση, τρέχουν για ρυθμίσεις χρεών ή δέχονται να μείνουν χωρίς ρεύμα επειδή δεν έχουν να πληρώσουν.
Κοινωνική διάκριση
Η πολιτική αναλγησία βρίσκεται στο μεγαλείο της. Αν είναι κάποιος να κατηγορηθεί είναι πρώτα απ' όλα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Από τη μια πλευρά ο κόσμος στενάζει από τα φορομπηχτικά μέτρα και το ξεζούμισμα, ενώ από την άλλη, μια ΔΕΚΟ και μια κυβέρνηση φέρονται σύμφωνα με τα παραπάνω δημοσιεύματα να "χαρίζουν" σε έναν μεγαλοεπιχειρηματία, όπως είναι ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από φόρους!
Να σημειώσουμε ότι ο νόμος για το χαράτσι στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗεξαιρέσεις από ακίνητα που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και όσα κτίρια χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εκπλήρωση θρησκευτικών, φιλανθρωπικών, εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών, αθλητικών ή κοινωφελών σκοπών. Να υποθέσουμε ότι τα ακίνητα στα Άσπρα Σπίτια εμπίπτουν σ’ αυτήν την κατηγορία; Μένει να αποδειχθεί.
Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ ζητά από την εταιρεία «Αλουμίνιον» του κ. Μυτιληναίου 115 εκατ. ευρώ, τον Μάρτιο. Τα 74,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ τα 39,5 εκατ. ευρώ το υπόλοιπο της ρύθμισης – haircut προηγούμενου χρέους!
Κι όλα αυτά συμβαίνουν, την ώρα που ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαννιάς δεν έκρυψε στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τον προβληματισμό του για τη χαλάρωση των εσόδων, ενώ απηύθυνε έκκληση να μην χαλαρώσει ο κρατικός μηχανισμός!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου