Κυριακή 13 Μαΐου 2012

ΜΠΟΥΝΤΕΣΜΠΑΝΚ: ΧΩΡΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΤΑΜΑΤΑ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις ισχύουσες συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν θα λάβει περαιτέρω χρηματοδότηση, προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική...

εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ακόμη και εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Αν η Αθήνα δεν κρατήσει τον λόγο της, τότε θα πρόκειται για μια δημοκρατική απόφαση. Θα σημαίνει όμως επίσης και ότι δεν υπάρχει πια έδαφος για συνέχιση της χρηματοδότησης. Πρέπει και οι δανειστές να λογοδοτήσουν στους πολίτες τους» τονίζει ο γερμανός τραπεζίτης και επισημαίνει ότι οι συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας θα ήταν σοβαρότερες για την ίδια τη χώρα από ό,τι για την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Ο κ. Βάιντμαν ασκεί δριμεία κριτική και στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος επιδιώκει να αλλάξει το καταστατικό της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, ώστε το ίδρυμα να συμβάλει στην προσπάθεια για περισσότερη ανάπτυξη.

«Μια αλλαγή του καταστατικού θα ήταν επικίνδυνη. Θέσεις εργασίας και ανάπτυξη δημιουργούνται μέσω της επιχειρηματικότητας. Η Κεντρική Τράπεζα μπορεί καλύτερα να βοηθήσει εάν εξασφαλίζει τη σταθερότητα του νομίσματος» υποστηρίζει και εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ο Φρανσουά Ολάντ θέλει να ανοίξει εκ νέου το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

«Αποτελεί καλή ευρωπαϊκή παράδοση να τηρούνται τα συμβόλαια τα οποία έχουν ήδη υπογραφεί» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το πότε θα αρχίσει η ΕΚΤ να αποσύρει τα μέτρα στήριξης των τραπεζών μέσω δανείων, ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ δηλώνει βέβαιος ότι δεν έχει έρθει ακόμη η κατάλληλη στιγμή, αλλά διευκρινίζει ότι αυτή η στιγμή δεν επιτρέπεται και να χαθεί.

«Κάποιες τράπεζες στην Ευρωζώνη χρηματοδοτούνται σχεδόν αποκλειστικά μέσω της ΕΚΤ και αυτό μακροπρόθεσμα δεν μπορεί να συντηρηθεί», εξηγεί.

Καλύπτεται έτσι, συνεχίζει, το γεγονός ότι αυτές οι τράπεζες δεν διαθέτουν πλέον βιώσιμο μοντέλο λειτουργίας.

Πρέπει να ανασυγκροτηθούν ή να ανακεφαλαιοποιηθούν ή ακόμη και να καταργηθούν.

«Η κοινοτικοποίηση των κινδύνων χωρίς την παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας υπονομεύει τελικά τα θεμέλια της σταθερότητας»,
τονίζει ο κ. Βάιντμαν και επαναλαμβάνει την αντίθεσή του στην συνέχιση του προγράμματος για αγορά ομολόγων, εκτιμώντας ότι αποτελεί υπερβολική εμπλοκή της ΕΚΤ στο θέμα της χρηματοδότησης.



http://fimotro.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου