Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

«Τελειωμένος ο Παπανδρέου με το τρελό αυτό δημοψήφισμα»

Απορία, σύγχυση αλλά ταυτόχρονα και ειρωνεία προκάλεσε στους αναλυτές της Stratfor ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου στις 31 Οκτωβρίου ότι θα προχωρούσε σε δημοψήφισμα για τις ευρωπαϊκές αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα, μάλιστα, ο ιδρυτής της....

Stratfor εκτιμούσε πως η συντριβή του τότε πρωθυπουργού ήτα θέμα ημερών, ενώ αναλυτές εκτιμούσαν πως η ευρωζώνη ερχόταν ένα βήμα πιο κοντά στη διάλυσή της. Όπως προκύπτει από ηλεκτρονική αλληλογραφία αναλυτών της εταιρείας, η οποία αποκτήθηκε από το Wikileaks την ίδια μέρα, αναλυτής της Stratforενημερώνει τους συναδέλφους του ότι το δημοψήφισμα δεν θα διεξαχθεί πριν από το 2012 και πως αντ’ αυτού ο Παπανδρέου θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του. Από την αλληλογραφία προκύπτει η αμηχανία αναλυτών μπροστά στην ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, παρότι θεωρούν ότι η υπόθεση είναι «συναρπαστική».

Έτερος αναλυτής της εταιρείας πληροφοριών σημειώνει σε μήνυμα του ότι «όλ’ αυτά είναι τρελά», αλλά επισημαίνει ότι η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος ίσως να είναι «η πρώτη φορά μετά το πρώτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας που η πρωτοβουλία των αποφάσεων πέρασε στην Αθήνα προσωρινά ή για τα καλά». 

Σύγχυση επικρατεί για αρκετές ώρες, καθώς πληροφοριοδότες και αναλυτές προσπαθούν να αιτιολογήσουν την κίνηση Παπανδρέου. «Δεν μπορώ να βρω εξήγηση. Δεν το είπε καν στον υπουργό Οικονομικών», σημειώνει αναλυτής, ο οποίος επισημαίνει ότι δεν πρέπει να βιαστούν να βγάλουν συμπεράσματα αν δεν γνωρίζουν το ακριβές ερώτημα του δημοψηφίσματος.

Η πρόβλεψη

Προεξοφλούν πάντως την αποτυχία του δημοψηφίσματος, γράφοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση μερικούς μήνες για να φτιάξει ένα σενάριο ημέρας της κρίσης του τι θα σημαίνει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ». Προηγουμένως, αναλυτής έχει υπογραμμίσει ότι θεωρεί απίθανο να περάσει δημοψήφισμα και δηλώνει ότι «η Ελλάδα ίσως να είναι στο όριο του να ψηφίσει την έξοδό της από την ευρωζώνη». Αν είναι έτσι, συνεχίζει, «η Ευρώπη έχει περίπου τρεις μήνες για να προετοιμαστεί. Ναι, είναι λίγο σενάριο “ημέρας της κρίσεως”, αλλά το να υπάρχει μια σαφής προθεσμία ίσως να είναι ακριβώς αυτό που συνέστησε ο γιατρός».

Άλλος αναλυτής απαντά ότι ο Παπανδρέου έκανε την κίνηση αναζητώντας εσωτερική νομιμοποίηση. «Τα διαδοχικά σχέδια λιτότητας που επιβάλλονται από την ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν υποβαθμίσει την κυβέρνησή του. Απεργίες και διαδηλώσεις, κάποιες φορές βίαιες, είναι στην ημερήσια διάταξη. Αλλά η ατμόσφαιρα είναι ασυνήθιστη: το60% των Ελλήνων βλέπει τα μέτρα που επιβάλλονται από τις Βρυξέλλες ως αρνητικά, ενώ την ίδια ώρα πάνω από το 70% των ανθρώπων λέει ότι θέλει την Ελλάδα εντός του ευρώ».

Την επόμενη μέρα, όταν καθίσταται σαφές από επίσημες δηλώσεις ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν θα είναι η παραμονή ή όχι στο ευρώ, η υπεύθυνη ερευνών Ευρασίας της εταιρείας σημειώνει πως ποτέ δεν πίστευε κάτι τέτοιο, αλλά ότι οι συνέπειες μιας δημόσιας αποδοκιμασίας του νέου πακέτου θα ήταν η «εκδίωξη από το ευρώ».

Με δόσεις ειρωνείας και μαύρου χιούμορ οι αναλυτές της Stratfor τιτλοφορούν τα ηλεκτρονικά τους μηνύματα ως «Ελλάδα και βλακείες». Ενώ, με αφορμή την ελληνική περίπτωση, επαναλαμβάνουν την πρόβλεψή τους ότι τελικά η ΕΕ και «ουσιαστικά ασυγχρόνιστη ένωση θα διαλυθεί». «Ο χρόνος αυτής της εξέλιξης είναι ακόμη αβέβαιος, αλλά η Ευρώπη θα έχει σε λίγο την πρώτη ευκαιρία να μας επαληθεύσει». Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι σε σειρά μηνυμάτων καταγράφονται σχεδόν ανά λεπτό οι κινήσεις και οι διαδηλώσεις όχι μόνο του Γ. Παπανδρέου, αλλά και του Αντ. Σαμαρά, του Ευ. Βενιζέλου καθώς και οι λεπτομέρειες για τα τεκταινόμενα στη Βουλή, στο Υπουργικό Συμβούλιο και στα κόμματα.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 5 Νοεμβρίου, σε ανταλλαγή μηνυμάτων κι όταν πια το δημοψήφισμα έχει ήδη ματαιωθεί, ο ιδρυτής της Stratfor γράφει ότι ο Παπανδρέου δεν ξέρει ακόμα τι θα κάνει. «Είναι εγκλωβισμένος ανάμεσα στην ευρωπαϊκή ηγεσία και την κοινή γνώμη. Μη δίνετε σημασία στο τι θέλει αλλά στις δυνάμεις που ασκούνται πάνω του. Τον είδαμε να στροβιλίζεται σαν δερβίσης αυτές τις μέρες». Αναλυτής του απαντά πως το δημοψήφισμα ήταν μια «λάθος απόπειρα αποποίησης της ευθύνης. Οι πιέσεις πάνω του είναι εσωτερικές και ευρωπαϊκές και το δημοψήφισμα δεν προέρχεται από καμία». 

Για τον Παπανδρέου

Ο Τζ. Φρίντμαν του αντιτείνει σχεδόν προφητικά: «Το θέμα δεν είναι αν είναι καλή η ιδέα ή όχι. Το θέμα είναι αν η οποιαδήποτε κυβέρνησης μπορεί να κυβερνήσει αν συνθηκολογεί με την ΕΕ για το δημοψήφισμα. Όταν το κόστος την πλήξει στο εσωτερικό και δεν υπάρξουν ούτε εκλογές ούτε δημοψήφισμα, η κοινωνία θα μπορούσε να καταστρέψει την πολιτική ελίτ και να κάνει την Ελλάδα ακυβέρνητη... Ο Παπανδρέου ψάχνει απεγνωσμένα έναν τρόπο να κάνει την κοινή γνώμη να τα χωνέψει χωρίς αναστολή της βοήθειας από την ΕΕ. Είναι σε τρομερό σημείο και δεν βλέπω έξοδο γι’ αυτόν. Θα συντριβεί ερήμην του από μία οργισμένη κοινωνία σε λίγες εβδομάδες».

Μαζί του συμφωνεί κι άλλος αναλυτής, ο οποίος σημειώνει πως «οι Έλληνες ξέρουν ότι είναι άρρωστοι, αλλά δεν θέλουν το φάρμακο και κανένας δεν θέλει να είναι αυτός που θα το αρνηθεί». Καταλήγει δε: «Ο Παπαπανδρέου είναι ούτως ή άλλως τελειωμένος».


ΤΑ ΝΕΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου