Το συγκεκριμένο πέτρωμα υπάρχει σε αφθονία στην Ημαθία και γι’ αυτό το λόγο εντός του
Νοεμβρίου η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Βέροιας (ΔΕΥΑΒ) πρόκειται να μεταφέρει έναν τόνο ζεόλιθου στις εγκαταστάσεις
Πρόκειται για μόνο μία από τις πιθανές λύσεις που εξετάζει η ΔΕΥΑΒ ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της λυματολάσπης που συσσωρεύεται στην περιοχή, καθώς τον περασμένο Αύγουστο σταμάτησε η εναπόθεσή της στη χωματερή της Βέροιας που έκλεισε στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές οδηγίες.
«Κάθε χρόνο πάνω από επτά χιλιάδες τόνοι λυματολάσπης προκύπτουν από το βιολογικό καθαρισμό της Βέροιας όπου οδηγούνται τα αστικά λύματα της περιοχής. Το επόμενο χρονικό διάστημα η πόλη θα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα, καθώς ο βιολογικός δε θα ''αντέξει'' να διατηρεί λάσπη για περισσότερο από ένα χρόνο», τονίζει ο διευθυντής της ΔΕΥΑΒ, Θωμάς Αχτσής.
Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΥΑΒ υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τη ΔΕΥΑ Λάρισας και το Συμβούλιο Λυμάτων και Ομβρίων Λάρνακας Κύπρου για την από κοινού συμμετοχή τους στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Life+».
Στη Λάρισα εδώ και δύο χρόνια έχει ξεκινήσει η διάθεση της λυματολάσπης στους αγρότες του θεσσαλικού κάμπου, ύστερα από συμφωνίες μαζί τους. «Έτσι, αφού δοθούν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις από τη νομαρχία και, μετά τον ''Καλλικράτη'', από την εκάστοτε Περιφέρεια, είναι εφικτή η τοποθέτηση της λάσπης στα χωράφια προς αντικατάσταση των συμβατικών λιπασμάτων», σημειώνει χαρακτηριστικά και υπογραμμίζει ότι για την περίπτωση της Βέροιας θα αξιολογηθούν όλες οι καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως η ξήρανση, η καύση, η κομποστοποίηση ή η ασβεστοποίηση.