Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Είναι οι πολιτικές αντιλήψεις «καλωδιωμένες» στον εγκέφαλο;

Οι εγκέφαλοι των συντηρητικών έχουν διαφορετικό σχήμα και δομή από αυτούς που είναι προοδευτικοί και αριστεροί, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο University College του Λονδίνου. Οι επιστήμονες μελέτησαν τους εγκεφάλους 90 φοιτητών εθελοντών και ανακάλυψαν «στενή συσχέτιση» ανάμεσα στο πάχος της φαιάς ουσίας (όπου βρίσκονται τα νευρικά κύτταρα) και στις πολιτικές πεποιθήσεις τους.

Όσο πιο προοδευτικός ή αριστερός δήλωνε ένας εθελοντής, τόσο πιο παχιά ήταν η φαιά ουσία του, ενώ όσο πιο δεξιός ή συντηρητικός δήλωνε, τόσο λιγότερο παχιά ήταν. Παράλληλα, οι πιο «δεξιοί» είχαν πιο έκδηλη αμυγδαλή, που είναι η πιο παλιά και πρωτόγονη περιοχή του εγκεφάλου, σε σχήμα αμυγδάλου, η οποία σχετίζεται με την επεξεργασία των συναισθημάτων και ιδίως του φόβου και του άγχους.


Η μελέτη ξεκίνησε μετά από μια μάλλον ανάλαφρη πρόταση του ηθοποιού Κόλιν Φερθ σε μια ραδιοφωνική εκπομπή, αλλά εξελίχτηκε τελικά σε σοβαρή επιστημονική μελέτη για το κατά πόσο οι πολιτικές απόψεις σχετίζονται με τη δομή του εγκεφάλου.


Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι προς το παρόν τουλάχιστον, η τεχνική δεν είναι πολύ ακριβής, συνεπώς δεν είναι δυνατό να προβλέψει κανείς τις πολιτικές αντιλήψεις ενός ατόμου απλώς από μια απεικόνιση του εγκεφάλου του.


Παραμένει επίσης ασαφές αν ο εγκέφαλος επιδρά στις πολιτικές πεποιθήσεις ή, αντίστροφα ή αν συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου