Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Γιατί νηστεύουμε το Πάσχα

Η νηστεία, που είναι και το βασικό έθιμο της Μεγάλης Εβδομάδας, γίνεται για να επέλθει κάθαρση σε αυτούς που την ακολουθούν και να δηλώσουν το πένθος για την....

σταύρωση του Ιησού. Η νηστεία δεν πρέπει να συνοδεύεται μόνο από αποχή στις «απαγορευμένες» τροφές, αλλά και από ένα γενικότερο κλίμα κατάνυξης, πίστης και συμφιλίωσης.

Σύμφωνα με την Εκκλησία, η πλήρης και αληθινή νηστεία συνίσταται στην πλήρη αποχή τροφής ή στην ξηροφαγία. Για λόγους όμως ανθρωπιστικούς, πλέον επιτρέπεται η κατανάλωση τροφών χωρίς αίμα, γι αυτό στα νηστίσιμα περιλαμβάνονται οι καρποί της γης, τα όσπρια, τα μαλάκια και τα οστρακοειδή, προκειμένου να είναι δυνατή η εφαρμογή της νηστείας από όλους όσους θέλουν, αναφέρει το agioritikovima.

Ποιες τροφές είναι νηστίσιμες:
  • Τα θαλασσινά (οστρακοειδή-μαλάκια), όπως χταπόδι, καλαμάρι, γαρίδες, σουπιές
  • Φρούτα και χυμοί
  • Οσπρια όπως φακές ή φασόλια
  • Λαχανικά
  • Ξηροί Καρποί
  • Ζυμαρικά
Πλέον όμως, το έθιμο έχει «χαλαρώσει» σε κάποιον βαθμό, αφού πολλοί δεν νηστεύουν το λάδι και τα γαλακτομικά αλλά μόνο το κρέας και το ψάρι.

iefimerida.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου