Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Στην κοινοπραξία του Μελισσανίδη και επίσημα ο ΟΠΑΠ


Δεκτή έγινε από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων η προσφορά της Emma Delta για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχή πώληση του ΟΠΑΠ, η οποία θα φέρει πολλαπλά οφέλη για το δημόσιο. «Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας. Τα οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο είναι πολλαπλά, αφού αποδεικνύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική Οικονομία και ταυτόχρονα εξασφαλίζονται για πρώτη φορά, πέραν του τιμήματος και έσοδα από φόρους 30% επί των μικτών κερδών που θα μπαίνουν κάθε χρόνο στο δημόσιο ταμείο. Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα συνεχιστεί από την κυβέρνηση με αποφασιστικότητα, προκειμένου, να επισπευστεί η έξοδος της χώρας από την κρίση με τους ταχύτερους δυνατούς χρόνους και επωφελέστερους όρους για την εθνική μας οικονομία» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Το ΤΑΙΠΕΔ κατά τη σημερινή συνεδρίασή του αποδέχτηκε τη βελτιωμένη πρόταση ύψους 652 εκατ. ευρώ που κατέθεσε η ελληνοτσεχική κοινοπραξία. Αρχικά η κοινοπραξία είχε προσφέρει το ποσό των 610 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια αύξησε την προσφορά της στα 622 εκατ. ευρώ ωστόσο μετά τη βελτίωση του τιμήματος που ζήτησε το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων το οριστικό τίμημα φαίνεται να κλείνει στα 652 εκατ. ευρώ. 

Υπενθυμίζεται ότι στο επενδυτικό σχήμα Emma Delta, το οποίο βρίσκεται υπό τη διαχείριση της Emma Delta Management LtD, κύριοι μέτοχοι είναι οι Jiri Smejc (66,7%) και ο όμιλος Μελισσανίδη (33,3%) ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως στο σχήμα συμμετέχει και η ιταλική Lottomatica.

ΤΑΙΠΕΔ: Υποδειγματικός και με απόλυτη διαφάνεια ο διαγωνισμός για τον ΟΠΑΠ 

Καθ' όλα υποδειγματικός με απόλυτη διαφάνεια και συνέπεια πραγματοποιήθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για τον ΟΠΑΠ σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ.

Στην ανακοίνωσή του το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων τονίζει πως η κοινοπραξία EMMA DELTA, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ, κατέθεσε σήμερα βελτιωμένο, κατά 30 εκ. ευρώ (καταβλητέο σε δόσεις), τίμημα για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ, διαμορφώνοντας έτσι την προσφορά της στα 652 εκ. ευρώ. 

«Το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 712 εκ. ευρώ και αποτελείται από τα 652 εκ. ευρώ πλέον τα μερίσματα της χρήσης του 2012, ύψους 60 εκ. ευρώ, που θα εισπραχθούν από το Ελληνικό Δημόσιο. Το τίμημα αυτό, αντιστοιχεί σε 18,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της χρήσης του 2013. Τονίζεται ότι εάν δεν ιδιωτικοποιείτο ο ΟΠΑΠ, το Δημόσιο θα εισέπραττε μέρισμα (για τη χρήση του 2013) ύψους μόνο 13 εκ. ευρώ, ενώ για τη δεκαετία θα εισέπραττε μόλις 360 εκ. ευρώ, δηλαδή το 50% περίπου του ποσού που εισπράττει με την αποκρατικοποίηση. 

Υπενθυμίζουμε ότι από το 2013 και μετά, το κράτος επέβαλε συμπληρωματική φορολογία 30% επί των μικτών κερδών, που εκτιμάται ότι θα του αποφέρει έσοδα ύψους 6,3 δις. ευρώ στην δεκαετία (μειώνοντας κατά το ίδιο ποσό και την κερδοφορία του ΟΠΑΠ). Στην εξαιρετικά δύσκολη για τη χώρα οικονομική συγκυρία, το ΤΑΙΠΕΔ κατάφερε να προσελκύσει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον και να επιτύχει υψηλό προσφερόμενο τίμημα. 

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση πώλησης μετοχών θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές. Το ΤΑΙΠΕΔ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει και να εντείνει τις προσπάθειές του, που θα φέρουν ανάπτυξη και ευημερία στον τόπο, απορροφώντας δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους» αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου