Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Παπανδρέου: Κάποιοι μεταφέρουν νοσηρά σενάρια - Βενιζέλος: Ας προσφύγει στη Δικαιοσύνη


Συνεχίζεται η κόντρα στο ΠΑΣΟΚ για τη «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του Κινήματος, με την πολυαναμενόμενη συνάντηση Παπανδρέου - Βενιζέλου να μην εκτονώνει την κατάσταση, αλλά να προκαλεί πόλεμο ανακοινώσεων.

Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση της Ιπποκράτους ο δανεισμός της περιόδου 2003-2011 (που έφτασε στα 116,5 εκατ.) σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης κατά 90%, (από περίπου 22 εκατ. στα περίπου 2,5 εκατ. –που είναι ούτως ή άλλως εκχωρημένα στις τράπεζες-) αφήνει το ΠΑΣΟΚ με μηδενική ουσιαστικά επιχορήγηση προκειμένου να καλύπτει τις δραστικά μειωμένες λειτουργικές του δαπάνες. Το ζήτημα διογκώνεται διότι διασταυρώνεται με την αντιμετώπιση του προβλήματος των εργαζομένων του ΠΑΣΟΚ για τους οποίους εφαρμόζεται τώρα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. 

«Η κατάσταση αυτή καθιστά αναγκαία την εφαρμογή αυστηρών κανόνων διαφάνειας στην οικονομική διαχείριση», τονίζει η Ιπποκράτους, εκφράζοντας την αντίθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου στο ενδεχόμενο να «καλύψει» τον προκάτοχό του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Κατά την συζήτηση υιοθετήθηκε και από τις δύο πλεύρες η πρόταση να κατατεθούν όλα τα παραστατικά που αφορούν στα έξοδα του ΠΑΣΟΚ από τον πρώην υπεύθυνο των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, ώστε να μην υπάρχουν σκιές στο ζήτημα και να λήξει η συζήτηση. 

Αιχμηρή ανακοίνωση Παπανδρέου

Από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου, όπως κατέδειξε και με ξεκάθαρο τρόπο και η ανακοίνωση του Γραφείου του, υπάρχει σφοδρή ενόχληση για τα σενάρια που διακινούνται και μέσω δημοσιευμάτων σχετικά με τις ευθύνες του για τη «μαύρη τρύπα» στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για πρόθεση ανάληψης νομικής δράσης.

«Την ώρα που καταρρέουν όλα τα σενάρια συνωμοσίας που στηθήκαν για να χτυπήσουν το ΠΑΣΟΚ, κάποιοι μεταφέρουν αυτά τα νοσηρά σενάρια στο εσωτερικό του Κινήματος» ανέφερε με νόημα ο κ. Παπανδρέου. 

Ιπποκράτους: Διαφάνεια στα οικονομικά - Ας προσφύγει στη Δικαιοσύνη

Άμεση ήταν η απάντηση από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, προς τον τέως αρχηγό του: «Μετά την σημερινή συνάντηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευαγγέλου Βενιζέλου με τον Γιώργο Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ με ενημερωτικό σημείωμα, περιέγραψε το περιεχόμενο της συνάντησης. Δεν είχε σκοπό να εστιάσει  την δημόσια συζήτηση στο θέμα αυτό, που αδικεί το ΠΑΣΟΚ γιατί παρόμοια προβλήματα έχουν και άλλα κόμματα, χωρίς να δείχνουν την ίδια ευαισθησία αλλά και γιατί είναι ανοικτά και τρέχουν πολλά ζητήματα κρίσιμα για την πορεία της οικονομίας και τη ζωή των πολιτών».

«Επειδή όμως, σε  ανακοίνωση του γραφείου του Γ. Παπανδρέου,  αναφέρεται ότι στη συνάντηση ο Γ. Παπανδρέου "εξέφρασε την οργή του για απαράδεκτες, άθλιες κι ανήθικες διαρροές που στηρίζονται σε ψεύδη σχετικά με την οικονομική διαχείριση στο κίνημα την περίοδο της προεδρίας του" και ότι μίλησε για διαλυτική κατάσταση και μεταφορά ψευδών και συκοφαντιών μέσα στο ΠΑΣΟΚ, πρέπει να σημειωθούν τα εξής,  προς αποφυγή εσφαλμένων εντυπώσεων:

Τη  συνάντηση  ζήτησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που έθεσε στην διάθεση του κ. Παπανδρέουαναλυτικό φάκελο  των υπηρεσιών του ΠΑΣΟΚ με την εικόνα της οικονομικής κατάστασης του κόμματος και ιδίως με την εξέλιξη του δανεισμού, των εσόδων  και των δαπανών,  την περίοδο 2003-2011.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  τόνισε  στον κ. Παπανδρέου ότι η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν ασχολείται  με διαρροές, υπαινιγμούς και χυδαίες συκοφαντίες. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είναι υποχρέωση του σημερινού ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κοινωνία και την παράταξη να διασφαλίσει απόλυτη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση και πλήρη σεβασμό στις εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες.

Ο έλεγχος στοχεύει στην χάραξη μιας καθαρής διαχωριστικής γραμμής, καθώς τώρα μόνο το μοντέλο μιας λιτής, αυτοχρηματοδοτούμενης διαχείρισης,  μπορεί να εφαρμοστεί και να γίνει αποδεκτό από τη κοινωνία. Ο κ. Βενιζέλος παρότρυνε τον κ. Παπανδρέου, εφόσον θεωρεί  ότι  θίγεται από διάφορα δημοσιεύματα, να προσφύγει στη δικαιοσύνη».

Το ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι «τον ενημέρωσε επίσης ότι ζήτησε, πριν την υποβολή της έκθεσης τωνελεγκτικών εταιρειών, να ζητηθεί από κάθε πρόσωπο που έλαβε χρήματα από το ταμείο του ΠΑΣΟΚ να δώσει τυχόν αναγκαίες εξηγήσεις  και να προσκομίσει τυχόν ελλείποντα παραστατικά. Έκθεση των εταιρειών δεν έχει υποβληθεί και δημοσιογραφικές αναφορές σε δήθεν  στοιχεία είναι αυθαίρετες. Τον ενημέρωσε επίσης ότι, όπως έχει δημόσια ανακοινωθεί, τα ζητήματα οικονομικής διαχείρισης θα συζητούνται αναλυτικά στα συλλογικά καταστατικά όργανα του ΠΑΣΟΚ».

«Η ενότητα και η προοπτική του ΠΑΣΟΚ μπορούν να βασιστούν μόνο στη διαφάνεια, την αλήθεια, την συλλογικότητα και τις καταστατικές δημοκρατικές διαδικασίες. Τα  όργανα που ανέδειξε το πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι αρμόδια και υπεύθυνα για την πορεία της παράταξης και ίδιος ο κ. Παπανδρέου που  ως πρώην Πρόεδρος, αλλά και ως βουλευτής, μετέχει στην ΚΠΕ, θα έχει τη  δυνατότητα να μετάσχει στη σχετική συζήτηση κατέληξε η ανακοίνωση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου