Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Ποιοι δικαιούνται μειώσεις στο χαράτσι και ποιοι απαλλάσσονται


Μικρότερο, με περισσότερες δόσεις ή και μηδενικό, θα είναι το χαράτσι για όσους φορολογούμενους βρίσκονται κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας, σύμφωνα με ρύθμιση που εντάχθηκε χθες το απόγευμα στο πολυνομοσχέδιο από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Όπως ανακοινώθηκε, τα κριτήρια και η διαδικασία θα εξειδικευθούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών ο οποίος έκανε δεκτό αίτημα της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Ασημίνας Ξηροτύρη, αφού προηγήθηκαν διαβουλεύσεις με την τρόικα που έδωσε την έγκρισή της.
 
Με άλλη διάταξη, φυσικά πρόσωπα που χρωστούν σε ασφαλιστικά ταμεία έως 5.000 ευρώ θα μπορούν να τα εξοφλήσουν μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις με βάση και το εισόδημά τους, και με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Η ρύθμιση αφορά φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, που έχουν χάσει τη δουλειά τους ή έχουν κλείσει το μπλοκάκι τους και τα οποία δηλώνουν αδυναμία εξόφλησης της οφειλής εφάπαξ ή σε 48 δόσεις.
 
Οι σημαντικότερες από τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής που πέρασαν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών είναι οι εξής: Κατ' αρχάς, δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες που ζουν σε καθεστώς φτώχειας ή βρίσκονται κοντά σε αυτό είτε να απαλλαγούν από το χαράτσι είτε να πληρώσουν μικρότερο ποσό, είτε σε περισσότερες δόσεις. Η ρύθμιση αφορά ακίνητα που αποτελούν την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία. Αυτό σημαίνει ότι οι οικογένειες αυτές θα ενταχθούν σε τρεις κατηγορίες: άλλοι θα πληρώσουν σε περισσότερες δόσεις όλο το χαράτσι, άλλοι θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση ενώ άλλοι θα απαλλαγούν πλήρως.
 
Στο θέμα των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία, εκτός της εξόφλησης ώς και σε 100 δόσεις για χρέη μέχρι 5.000 ευρώ, κατατέθηκαν δύο ακόμη ρυθμίσεις. Η πρώτη προβλέπει ότι η υπαγωγή στη ρύθμιση για ποσά άνω των 5.000 γίνεται μόνο εφόσον οι ενδιαφερόμενοι αποδεικνύουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν στο ύψος της μηνιαίας δόσης. Επίσης θα πρέπει να προσκομίσουν τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης των οφειλών τους τη δεδομένη χρονική στιγμή (υπόψη θα λαμβάνονται το εισόδημα, τα χρηματικά διαθέσιμα, η ακίνητη περιουσία και το σύνολο των οφειλών τους). Τέλος, όσον αφορά τη «νέα αρχή» (τη ρύθμιση για τις ασφαλιστικές εισφορές που ήταν ληξιπρόθεσμες ώς 31.12.2012, προβλέπεται ότι όσοι οφείλουν εισφορές από την 1-1-2013 και μέχρι την έναρξη ισχύος του νέου νόμου υπάγονται στη ρύθμιση εφόσον καταβάλλουν τις οφειλές αυτές πριν από την ημερομηνία της ένταξης τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου