Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

«Νυχτερινός περίπατος» για Σαμαρά η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου


Νυχτερινός περίπατος αποδείχτηκε η ψηφοφορία ενός ακόμα μίνι μνημονίου παρά τις αντεγκλήσεις, τις ενδοκυβερνητικές κόντρες και το παρασκήνιο.

Η κυβέρνηση χωρίς καμία κοινοβουλευτική «γρατζουνιά» κατάφερε όχι μόνο να περάσει τα σκληρά μέτρα αλλά πήρε και δύο παραπάνω «ΝΑΙ» από ανεξάρτητους βουλευτές. Μπορεί το τελευταίο διάστημα η τρικομματική κυβέρνηση να σπαράσσεται από εσωτερικές συγκρούσεις και να δέχεται το ένα μετά το άλλο τα επικοινωνιακά πλήγματα αλλά στη βουλή τα καταφέρνει χωρίς αντίπαλο. Δεκτό κατά πλειοψηφία με 168 "ναι", 123 "όχι" και ένα "παρών"(ο ανεξάρτητος Μ. Μπόλαρης) έγινε το πολυνομοσχέδιο κατά την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής. Για την τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και αφορά τους ανέργους "Ναι" ψήφισαν 170 βουλευτές, "όχι" 121 και ένας δήλωσε "παρών". 

Όσο για την τροπολογία του υπουργείου τουρισμού που αφορά παραχώρηση χρήσης αιγιαλού ψήφισαν "ναι" επίσης 170 βουλευτές, "όχι"121 και "παρών" δήλωσε ένας βουλευτής. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, "ναι" στο πολυνομοσχέδιο ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κώστας Μαρκόπουλος και Θεόδωρος Σολδάτος ενώ μεταξύ των βουλευτών που απουσίαζαν ήταν η Νίκη Φούντα της ΔΗΜΑΡ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Μίμης Ανδρουλάκης και Θεόδωρος Παραστατίδης.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Χρήστος Αηδόνης καταψήφισαν το πολυνομοσχέδιο υπερψήφισαν όμως τις δυο τροπολογίες. Ο πρωθυπουργός αρκετά ικανοποιημένος από τη τελική έκβαση της ψηφοφορίας επισκέφτηκε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες αλλά και για αρκετή ώρα, παρέμεινε στη βουλή, συνομιλώντας με δημοσιογράφους. Ερωτηθείς από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, σχετικά με τη στάση των δύο ανεξάρτητων βουλευτών, ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς, είπε: “κάτι σημαίνει αυτό”. 

Ο κ.Σαμαράς εξέφρασε την ικανοποίησή του και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση βγήκε περισσότερο ενισχυμένη από τη σημερινή διαδικασία. Παράλληλα τόνισε ότι το κλίμα βελτιώνεται και ότι περιμένει μεγάλη τουριστική κίνηση που θα εισφέρουν έσοδα, υπάρχει κινητικότητα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, το κράτος αρχίζει και πληρώνει ενώ παράλληλα με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης μπορούμε να μιλάμε για την «αρχή της ρευστότητας στην αγορά». 

Συγκρούσεις και ενδοκυβερνητικές τριβές 

Η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου, όπως αναμενόταν εξελίχθηκε σε συγκρουσιακό κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, ενώ είχαμε και ενδοκυβερνητικές τριβές, με αιχμή την τροπολογία που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για την ανεργία και τελικά έγινε μερικώς αποδεκτή. Ο προέδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλου βλέποντας τα πρόσωπα της κοινοβουλευτικής του ομάδα σκυθρωπά προσπάθησε να εμφανιστεί επιθετικός και απαίτησε να γίνονται σεβαστές από την κυβέρνηση οι συμφωνίες των πολιτικών αρχηγών. Η πολιτική κατάθλιψη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έχει αρχίσει και γίνεται αισθητή σε όλους όσοι παρακολουθούν τις συζητήσεις τους. Μάλιστα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θέλοντας να τονώσει το ηθικό τους, τόνισε: «Δεν μας κάνει χάρη κανείς υπουργός, είναι ζωτική ανάγκη της κυβέρνησης και συμφωνία των αρχηγών, που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει η κυβέρνηση».

«Δεν θέλουμε χάρες, θέλουμε εφαρμογή πολιτικών», είπε ξεκαθαρίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν εκβιάζει». Ενώ προσπάθησε να εμφανιστεί ως εγγυητής και αυτός που θα διασφαλίσει ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα:«είναι σημαντικό ότι οι εταίροι αναγνωρίζουν ότι δεν πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα» και υπογράμμισε ότι «αυτό έγινε με την ευθύνη συγκεκριμένων προσώπων και δυνάμεων. Έχει όνομα αυτό: λέγεται ΠΑΣΟΚ». Βέβαια το ποιος πιστεύει ότι αν έρθουν νέα μέτρα, το ΠΑΣΟΚ δεν θα τα ψηφίσει είναι άλλο θέμα άλλα ας περιμένουμε μέχρι το καλοκαίρι. 

Νίκος Παναγιωτόπουλος





http://newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου