Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Η υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο που… τρέμει η Wall Street

Elizabeth-Warren
Όταν τα αμερικανικά ΜΜΕ κατακλύστηκαν από πληροφορίες περί του ενδεχομένου να είναι η Ελίζαμπεθ Γουόρεν υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016, η Wall Street πάγωσε.

Όχι τόσο επειδή η Γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη θα είχε αντικειμενικές ελπίδες να κερδίσει τη Χίλαρι Κλίντον. Αλλά επειδή ακόμη και η συμμετοχή της στην κούρσα, θα υποχρέωνε την άλλοτε Πρώτη Κυρία και πρώην Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, να μετακινηθεί μισό κλικ πιο αριστερά στις θέσεις της για την οικονομία. Μια προοπτική που τρομάζει τα “γεράκια” της Wall Street, τα οποία μετρούν ήδη μια επώδυνη ήττα, καθώς δεν κατάφεραν να επιβάλουν τον εκλεκτό τους, Λάρι Σάμερς, ως διάδοχο του Μπεν Μπερνάνκι στην προεδρία της Fed, καθώς ο ξεσηκωμός… όλων, οδήγησε τον Μπαράκ Ομπάμα στην απόφαση να συμπορευτεί με τη λογική, και να παραδώσει τα ηνία της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ στη Τζάνετ Γιέλεν.
Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, εξαιρετικά δημοφιλής και συμπαθής στη μετριοπαθή και εκσυγχρονιστική βάση του Δημοκρατικού Κόμματος, υπήρξε ένθερμη υποστηρήκτρια του Κινήματος Occupy Wall Street. Οι θέσεις της δε μοιάζουν βγαλμένες από το… Χόλιγουντ, καθώς αφήνει με συνέπεια ξεκάθαρες αιχμές κατά των μεγάλων τραπεζών, εκείνων που βγήκαν αλώβητες από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Δηλαδή, από την καλά μελετημένη και… ετσιθελική πυροδότηση από τη διακυβέρνηση Μπους μιας οικονομικής κρίσης που προσέλαβε παγκόσμια χαρακτηριστικά. Και μας ταλαιπωρεί μέχρι και σήμερα.
Φυσικά, η Ελίζαμπεθ Γουόρεν δεν σκέφτεται σοβαρά να είναι υποψήφια. Η ίδια άλλωστε είναι μεταξύ εκείνων που υπέγραψαν ένα γράμμα προς τη Χίλαρι Κλίντον, ζητώντας της να εγκαταλείψει την πολιτική αποστρατεία, και να διεκδικήσει να γίνει το 2016 η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το γεγονός όμως ότι η ακτιβιστική πτέρυγα των Δημοκρατικών… ψάχνεται, επιβεβαιώνει την αίσθηση που υπάρχει διάχυτη στην Αμερική: Το Δημοκρατικό Κόμμα αναζητεί έναν “Ομπάμα”, για να σταματήσει για δεύτερη φορά τη Χίλαρι, όπως το έκανε ο εν ενεργεία Πρόεδρος των ΗΠΑ στη μάχη του 2007-2008.
Οι περισσότεροι υποψιασμένοι μάλιστα αφήνουν τη σκέψη τους να ταξιδέψει πιο μακριά. Μέχρι την υπόθεση εργασίας ότι οι Δημοκρατικοί δεν θα ενοχλούνταν ιδιαίτερα να δουν στον Λευκό Οίκο… έναν Ρεπουμπλικανό. Φτάνει να μην κερδίσει η Χίλαρι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου