Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Η Σλοβενία κινδυνεύει να γίνει… Κύπρος

Slovenian bank
Η κυβέρνηση της Σλοβενίας, η οποία πασχίζει να αποφύγει την υπαγωγή της σε ένα διεθνές πρόγραμμα στήριξης, θα εκκαθαρίσει δύο μικρές τράπεζες, τις Factor Banka και Probanka, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αποκαταστήσει την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού της τομέα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Λιουμπλιάνα.

Ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρείχε εγγυήσεις που ανέρχονται συνολικά σε 490 εκατ. ευρώ για την Probanka και 540 εκατ. ευρώ για την Factor Banka, προκειμένου να αποζημιωθούν οι αποταμιευτές τους.
Οι σλοβένικες τράπεζες, οι οποίες δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που ανέρχεται σε ένα ποσό 7,5 δισεκ. ευρώ το οποίο ισούται με το 25% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, βρίσκονται στο επίκεντρο της σεναριολογίας για το ενδεχόμενο η Σλοβενία να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων κρατών μελών της ευρωζώνης που ζήτησαν διεθνή στήριξη, μέσα στους επόμενους μήνες.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας Μπόστιαν Γιάζμπετς, ο οποίος είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι οι αποταμιευτές και οι επιχειρήσεις που έχουν καταθέσεις στις δύο τράπεζες δεν θα χάσουν τα χρήματά τους, αφού το κράτος εγγυάται όλες τις αποταμιεύσεις στα δύο πιστωτικά αυτά ιδρύματα.
Οι αποταμιευτές θα είναι σε θέση να προχωρούν σε αναλήψεις χρημάτων όπως έκαναν ως τώρα, «χωρίς κανέναν επιπλέον περιορισμό», και δεν υπάρχει «καμιά βάση για να υπάρξουν μαζικές αναλήψεις από τις δύο τράπεζες», πρόσθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος στις πρώτες τράπεζες οι οποίες κλείνουν μετά την εκδήλωση της κρίσης και στη σλοβένικη οικονομία, το 2009.
«Αυτό που κάνουμε έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει την ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων και να αυξήσει τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα», είπε ο Γιάζμπετς σε συνέντευξη Τύπου.
Ο υπουργός Οικονομικών Ούρος Τσούφερ διαβεβαίωσε ότι η απόφαση αυτή έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι δύο αυτές ιδιωτικές τράπεζες είναι από τις μικρότερες στη χώρα των δύο εκατ. κατοίκων. Ο Γιάζμπετς είχε πει νωρίτερα ότι «η περαιτέρω δραστηριότητα των δύο τραπεζών θα μείωνε σημαντικά την χρηματοπιστωτική σταθερότητα του σλοβένικου τραπεζικού συστήματος».
«Η Τράπεζα της Σλοβενίας και η κυβέρνηση προσπαθούν να αποτρέψουν ένα σενάριο παρόμοιο με εκείνο της Κύπρου και οι αντιπρόσωποι των διεθνών θεσμών είναι έτοιμοι να αποτρέψουν αυτό το σενάριο», πρόσθεσε.
Όλες οι τράπεζες στη Σλοβενία παραμένουν κλειστές το Σάββατο και την Κυριακή.
Η Σλοβενία ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ευρωζώνης το 2007, αλλά δέχθηκε ένα σαρωτικό πλήγμα λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, κυρίως εξαιτίας της εξάρτησής της από τις εξαγωγές.
Πασχίζει να αντιμετωπίσει τη νέα ύφεση στην οποία έχει περιέλθει από την περασμένη χρονιά εν μέσω της χαμηλής ζήτησης για τα προϊόντα τα οποία εξάγει, την έλλειψη πιστώσεων και την μείωση της εγχώριας κατανάλωσης, που επιτάθηκε από τις περικοπές των δημοσίων δαπανών στις οποίες προέβη η κυβέρνηση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου