Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Πάτο έχουν πιάσει τα ενοίκια γραφείων στην Αθήνα -Σε ποιες περιοχές βρίσκονται τα περισσότερα ανοίκιαστα

Στο τελευταίο στάδιο του καθοδικού κύκλου έπειτα από πολλά χρόνια υποχώρησης έχουν φθάσει οι τιμές τα ενοίκια σε πολυτελή γραφεία στην Αθήνα, αλλά και σε Ρώμη και Λισαβόνα σύμφωνα με την έκθεση της Jones Lang LaSalle. Με απλά λόγια, ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι τα συγκεκριμένα ενοίκια έχουν πιάσει... πάτο.


Σύμφωνα με το Euro2day από την έκθεση της LaSalle για τις τιμές στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 προκύπτει πως στην Αθήνα σήμερα βρίσκεις ενοίκιο σε κτίριο γραφείων πρώτης κατηγορίας με 204 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ανά έτος, τη χαμηλότερη τιμή μεταξύ των μεγάλων πόλεων της Ε.Ε.

Η δεύτερη φθηνότερη αγορά είναι η Βαρκελώνη με την τιμή να φτάνει τα 213 ευρώ το τ.μ. ανά έτος και ακολουθεί η Στουτγκάρδη με 222 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως.

Στον αντίποδα, η ακριβότερη περιοχή για ενοικίαση γραφείου παραμένει το Λονδίνο (West End) με 1.225 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ετησίως και ακολουθούν η Μόσχα με 885 ευρώ το τ.μ. ανά έτος και η Γενεύη με 833 ευρώ ανά τ.μ.

Οπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, το  συνολικό απόθεμα των γραφείων Α' και Β΄κατηγορίας (τα σύγχρονα και με υποδομές κτίρια) φτάνει τα δύο εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα στην Αθήνα. Το 40%, δηλαδή περίπου 800.000 τετραγωνικά μέτρα, βρίσκεται στα βόρεια προάστια και τα περισσότερα στη Λεωφόρο Κηφισίας. Περίπου 10% βρίσκεται στο κέντρο, το 15% στις περιοχές γύρω από το κέντρο και το 35% στα νότια προάστια και στον Πειραιά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου