Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΔΝΤ: “Όχι” νέα μέτρα, “ναι” σε “κούρεμα του ελληνικού χρέους – “Κάναμε λάθος με το πρόγραμμα στην Ελλάδα”

lagarde1
Δόθηκε απόψε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) η έκθεση για την Ελλάδα, η οποία αποτελείται από τριακόσιες ογδόντα πέντε σελίδες.

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν μιλώντας σε δημοσιογράφους με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τον δημοσιονομικό τομέα και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, αλλά, όπως είπε, χρειάζονται να γίνουν περισσότερα και να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Ο κ. Τόμσεν, μεταξύ άλλων, αναγνώρισε λάθη για τους πολλαπλασιαστές και το κούρεμα που έπρεπε να γίνει νωρίτερα, όπως είπε.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η πολιτική σταθερότητα έχει αποκατασταθεί  στη χώρα μας αλλά εκφράζει ανησυχία για τη διατήρησή της, όσο θα αυξάνεται η ανεργία –ειδικά στους νέους- χωρίς να λαμβάνονται αποτελεσματικά μέτρα καταπολέμησής της.
Παρότι το ΔΝΤ αποδίδει εύσημα στην Ελλάδα για την επιτυχία της δημοσιονομικής προσαρμογής η οποία το 2012 και στις αρχές του 2013 ξεπέρασε τους στόχου, οι ελεγκτές θεωρούν πως η δημοσιονομική κατάσταση δεν δικαιολογεί αισιόδοξες προβλέψεις εκ μέρους της κυβέρνησης προκειμένου να χαλαρώσουν από τώρα οι φόροι. Για αυτό αναφέρουν πως το αίτημα για μείωση φόρων θα επανεξεταστεί μόλις επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.
Ακόμη θεωρεί ότι το πολύ υψηλό το δημόσιο χρέος «τρομάζει» ακόμα τους υποψήφιους επενδυτές και υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων να λάβουν και μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αν χρειαστεί.
Στην έκθεση τονίζεται πάντως ότι με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2013 και το 2014. Το θέμα του δημοσιονομικού κενού στη διετία 2015-2016 θα συζητηθεί όταν επιστρέψουν οι επικεφαλείς ελεγκτές.  Όλα θα εξαρτηθούν όμως από την απόδοση της μεταρρύθμισης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, καθώς η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το κενό θα καλυφθεί από πρόσθετα φορολογικά έσοδα.
Κωδικοποιημένα λοιπόν:
Εμμέσως, θέτει θέμα και επιμένει για νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση των Ευρωπαίων για πρόσθετα μέτρα, και σημειώνοντας πως εάν δεν εξελιχθούν όπως πρέπει τα πράγματα ενδεχομένως θα πρέπει να εξετάσουμε “εμπροσθοβαρή” μείωση του χρέους. Την ίδια ώρα, αν και δεν αλλάζει το μακροοικονομικό σενάριο στο οποίο κινείται, δεν αποκλείει ύφεση, 1,6%, και το 2014 ενώ εντοπίζει χρηματοδοτικό κενό 4,6 δισ. ευρώ από το δεύτερο 6μηνο του 2014 και μετά.
Τονίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος λήψης πρόσθετων μέτρων τη διετία 2013 – 2014, βάζει “πάγο” στις προσδοκίες της Αθήνας για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ αφήνει ανοικτή την παράταση ισχύος της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και μετά το 2014, αφού δεν “βλέπει” δημοσιονομικά περιθώρια.
Εάν αποτύχουν οι προσπάθεις μεταρύθμισης στη φορολογική διοίκηση, για την οποία ζητά πλήρη ανεξαρτησία της γραμματείας εσόδων αφήνοντας αιχμές για πολιτικές παρεμβάσεις, προτείνει, εμμέσως, μια ιδιωτική αρχή, εκτός δημόσιας διοίκησης.
Ξένους μάνατζερ προτείνει και για τις αποκρατικοποιήσεις εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι φέτος.
Η Ελλάδα θα πρέπει να υποστεί ακόμη πολλά χρόνια επώδυνης προσαρμογής, υπό το βάρος μιας εύθραυστης πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης και δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για σταθερή αύξηση των επενδύσεων ώστε να μπει σε τροχιά μια ισχυρή ανάκαμψη. Με αυτό ως δεδομένο οι επιδόσεις στη μεταρρύθμιση της φορολογικής και δημόσιας διοίκησης και του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, εξακολουθεί να υστερεί.
Ζητά αναθεώρηση του πτωχευτικού δίκαιου και υποννοεί εμμέσως το τέλος της αναστολής των πλειστηριασμών έως το τέλος Αυγούστου 2013, ενώ τονίζει πως πρέπει να γίνει το παν δυνατόν ωστε οι τράπεζες να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες επιτπτώσεις από τα μη εξυπηρετουμενα δάνεια. Μιλάει για θέσπιση μέχρι τέλος Ιουνίου προγράμματος διευκόλυνσης των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος ωστόσο τα κριτήρια επιλεξιμότητας θα είναι εξαιρετικά σφικτά και η σημερινή προστασία στις αναστολές των επιπτώσεων για τα αφερέγγυα νοικοκυριά θα πρέπει να ενσωματωθούν σε ένα πλήρως λειτουργικό πλάισιο ως το τέλος του Αυγούστου του 2013.
Αφήνει αιχμές για τη διατήρηση της μονιμότητας στο Δημόσιο – απογοητευτική η πορεία της μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση – ο κανόνας 1 πρόσληψη ανά 5 συνταξιοδοτήσεις επαρκεί οριακά για τη μείωση του προσωπικού κατά 150.000 υπαλλήλους έως το τέλος του 2015 – έτσι απαιτούνται περισσότερες απολύσεις για να γίνουν προσλήψεις “άξιου προσωπικού” στο Δημόσιο

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου