Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Τα “δώρα” που… άφησε ο Ντάισελμπλουμ

Stournaras-Jeroun
(Photo: Eurokinissi)
Με δύο “δώρα” ήρθε στην Αθήνα ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Και τα δύο αφορούν στην πρόθεση των Ευρωπαίων να “ανταμείψει” την Ελλάδα με γενναιόδωρη μείωση χρέους, εφόσον φυσικά εφαρμόσει πιστά το πρόγραμμα προσαρμογής.

Το πρώτο από τα δύο ορόσημα που έθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ είναι η 20η Ιουνίου και το Eurogroup, το οποίο αναμένεται να αποφανθεί για το εάν και κατά πόσο μπορεί να ισχύσει αναδρομικά η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, τον ESM. Ο πρόεδρος του Eurogroup ρωτήθηκε για το εάν θα μπορέσει η Ελλάδα να επωφεληθεί από μία τέτοια απόφαση και άφησε ανοιχτό το ζήτημα, χαρακτηρίζοντάς το, ωστόσο, ευαίσθητο. Πρακτικά, η αναδρομική εφαρμογή του μέτρου για την Ελλάδα θα σήμαινε άμεση διαγραφή χρέους 50 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε μείωση χρέους περίπου 28% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
Δεύτερο κρίσιμο ορόσημο, ο Απρίλιος του 2014, καθώς τότε, σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, οι Ευρωπαίοι θα κάνουν την αποτίμηση του ελληνικού προγράμματος και θα αποφασίσουν περαιτέρω μέτρα για  τη μείωση του χρέους. Οι τρόποι, όπως δήλωσε, δεν έχουν αποφασισθεί, όμως είναι προφανές ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες των Βρυξελλών το θέμα έχει αρχίσει και συζητείται. Ακόμη κι αν κανείς δεν λέει τη λέξη κούρεμα, η μετακύλιση των λήξεων των δανείων και η μείωση των επιτοκίων είναι ήδη στο τραπέζι.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, έκανε λόγο για τα πρώτα σημάδια μεταστροφής που αρχίζουν να φαίνονται στην ελληνική οικονομία και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει «απαρχή ανάκαμψης» στην Ελλάδα τον επόμενο χρόνο, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για ύφεση 1,2%. Όπως δε τόνισε “υπάρχει αισιοδοξία και αναμένουμε νέες εκτιμήσεις της Κομισιόν την ερχόμενη εβδομάδα”. Την ίδια ώρα εκτίμησε πως δεν βλέπει αυτή τη στιγμή λόγο να υπάρξει νέα επιμήκυνση στο πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα καθώς το τρέχον πρόγραμμα εκτελείται στη σωστή βάση ενώ δήλωσε πως σέβεται πάρα πολύ το ότι η ελληνική οικονομία και ο ελληνικός λαός περνούν μια πολύ δύσκολη περίοδο λόγω της κρίσης. «Χρειάστηκε να ληφθούν πάρα πολύ δύσκολα μέτρα και πρέπει να συγχαρούμε την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την επιμονή τους στη δύσκολη αυτή εποχή και την αντιμετώπιση των δύσκολων μέτρων που είναι πραγματικά αναπόφευκτα» δήλωσε ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μείωσης της φορολογίας στην Ελλάδα ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του.

Όσον αφορά στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της περιόδου 2015 – 2016 είπε πως δουλεύουμε επί τη βάση του προγράμματος που λήγει στο τέλος του 2014 και αν απαιτηθούν περαιτέρω μέτρα θα γίνουν απαραίτητες συστάσεις από τον αρμόδιο Επίτροπο. Έσπευσε όμως να τονίσει πως «είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την πορεία και εκτέλεση του προγράμματος»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου