Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Τι κάνει σήμερα ο Γιάννης Φέρτης;

Ο Γιάννης Φέρτης είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς. Αποφοίτησε από τη σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν το 1958 και εμφανίστηκε ένα χρόνο αργότερα για πρώτη φορά στο θέατρο στο έργο «Η Ηλικία της Νύχτας». Στη συνέχεια έπαιξε σε πολλές παραστάσεις.
 

Από το 1965 και για περίπου δέκα χρόνια ανέβαζε παραστάσεις, ως θιασάρχης μαζί με την Ξένια Καλογεροπούλου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 συνεργάστηκε με το θίασο Βουγιουκλάκη-Παπαμιχαήλ στο «Το Νυφικό Κρεβάτι», με το θίασο Καρέζη-Καζάκου στην «Παναγία των Δολαρίων» και σε διάφορα άλλα έργα ενώ το 1980 πρωταγωνίστησε και πάλι στο πλευρό της Μελίνας Μερκούρη στο «Γλυκό Πουλί της Νιότης». Τη δεκαετία του 1980 ως θιασάρχης στο θέατρο «Αθηνά» ανέβασε διάφορες παραστάσεις και στα τέλη της ίδιας δεκαετίας πρωταγωνίστησε σε διάφορες άλλες παραστάσεις. 

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεργασία του με το «Αμφι-θέατρο» του Σ. Ευαγγελάτου, όπου πρωταγωνίστησε με μεγάλη επιτυχία σε κλασσικά έργα του παγκόσμιου δράματος. Έχει παίξει αρχαία τραγωδία, έχει συνεργαστεί με διεθνούς φήμης σκηνοθέτες.

Ο Γιάννης Φέρτης πάντως, εκτός από το θέατρο, εμφανίστηκε και στον κινηματογράφο, μάλιστα, η πρώτη του φορά ήταν το 1961 στην ταινία «Ποια είναι η Μαργαρίτα» και ακολούθησαν πολλές ακόμη εμφανίσεις του στον κινηματογράφο. 

Στην «Ηλέκτρα» μάλιστα σε σκηνοθεσία του Μ. Κακογιάννη, ταινία που απέσπασε 25 διεθνείς διακρίσεις, (μεταξύ των οποίων και υποψήφια για όσκαρ ξένης ταινίας), δέχτηκε τα συγχαρητήρια όλων. Το 2008 κέρδισε το Βραβείο Α΄Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στην ταινία «Σκλάβοι στα δεσμά τους». 

Αυτή την περίοδο, ο πασίγνωστος Έλληνας ηθοποιός πρωταγωνιστεί στο θέατρο. Ο Γιάννης Φέρτης παίζει τον «Πατέρα», που είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του Αυγούστου Στρίντμπεργκ.

Ο ηθοποιός υποστηρίζει ότι λόγω της κρίσης, όλοι έχουν πληγεί οικονομικά. Αναφέρει ότι από τη στιγμή που οι μισθοί έχουν μειωθεί, έχουν μείνει άνεργοι πολλοί συνάδελφοί του, το επόμενο είναι ότι όσοι έχουν δουλειά, να εργάζονται με λιγότερα χρήματα. 

Ο ηθοποιός αποφεύγει τις κοσμικές εμφανίσεις. Του αρέσει να διατηρεί το χαμηλό προφίλ με το οποίο τον έχουν όλοι συνηθίσει. Του αρέσει να διαβάζει λογοτεχνία και διάφορα άλλα βιβλία. Φυσικά, παρακολουθεί τι συμβαίνει στον κόσμο και ενημερώνεται και ελπίζει στις καλύτερες μέρες της Ελλάδας. Τονίζει πάντως ότι είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να έχουν ευκαιρίες να κάνουν πράγματα στη ζωή τους. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου