Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

«Αγκάθι» στην ευρωζώνη η ανεργία

Η στάσιμη οικονομία της ευρωζώνης απέτυχε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στα τέλη της περασμένης χρονιάς, παρά την αύξηση της δραστηριότητας κατά την διάρκεια των αγορών της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, γεγονός το οποίο καταδεικνύει τα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι ηγέτες των κρατών-μελών της ευρωζώνης που πασχίζουν να μειώσουν την ανεργία-η οποία έχει φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ.


Η απασχόληση στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,3% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2012 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Πρόκειται για το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο που ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας μειώθηκε, σύμφωνα με την Eurostat, την στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δημοσίευσε σχετικά στοιχεία σήμερα.

Η συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων ήταν πιο σαφής στην Ισπανία, όπου το ποσοστό των απασχολούμενων μειώθηκε κατά 1,4% το τέταρτο τρίμηνο.

Μεταξύ των κυριότερων οικονομιών της ευρωζώνης, μόνο η Γερμανία μπόρεσε να καταγράψει θετικό πρόσημο στο ρυθμό δημιουργίας θέσεων εργασίας, γεγονός το οποίο υπογραμμίζει το χάσμα ανάμεσα στην μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ευρωζώνης συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες για μια διήμερη σύνοδο σήμερα και αύριο, επιδιώκοντας την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία έχει αποτελματωθεί από τα τέλη του 2011.

Η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αναμένεται να ανακάμψει πριν από το 2014 και περίπου 19 εκατ. άνθρωποι είναι άνεργοι στην ΕΕ, ή περίπου το 12% του ενεργού εργατικού δυναμικού.

Αρκετοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο περαιτέρω, από το ιστορικό χαμηλό του 0,75%, μέσα στο 2013. Όμως το κόστος δανεισμού βρίσκεται ήδη σε ιστορικό χαμηλό και μια τέτοια κίνηση μπορεί να μην έχει ιδιαίτερη σημασία.

«Η περαιτέρω αύξηση της ανεργίας βραχυπρόθεσμα και η μικρή μόνο μείωσή της από το 2014» αποτελούν «τροχοπέδη για την ανάπτυξη», σχολίασε η Μέρι Ντάιρον, οικονομολόγος στην Ernst & Young, σε έκθεση της εταιρείας για την προοπτική της οικονομίας της ευρωζώνης.

«Ακόμα κι αν υπάρξει ανάκαμψη ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας σε όλη την Ευρώπη θα παραμείνει επίμονα υψηλός. Περί τα τέλη του 2017 εκτιμάμε ότι το ποσοστό της ανεργίας θα βρίσκεται ακόμα πάνω από το 11%», πρόσθεσε η ίδια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου