Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Στα «κάγκελα» οι πολίτες στην Κύπρο- Ετοιμάζουν μαζικές κινητοποιήσεις


Η κατάσταση που διανύει η Κύπρος τις τελευταίες μέρες δεν αφήνει περιθώρια για τους πολίτες να κάνουν σκέψεις για το μέλλον, το οποίο είναι αβέβαιο.

Το σίγουρο είναι ότι όλες οι κοινωνικές ομάδες θα ρίξουν τους προϋπολογισμούς τους έτσι ώστε να τα βγάζουν πέρα. Φυσικό επακόλουθο της κρίσης που περνά η Κύπρος θα είναι η μείωση των εσόδων με αποτέλεσμα να μην μπορούν τα νοικοκυριά να σηκώσουν παχυλούς μισθούς.

Σε απόγνωση βρίσκεται εξάλλου η αγορά στην Κύπρο λόγω της τεράστιας έλλειψης ρευστότητας ως αποτέλεσμα του παρατεταμένου κλεισίματος των τραπεζών.    

Τα Μηχανήματα Αυτόματης Ανάληψης έχουν ημερήσιο όριο 100 ευρώ, στην Τράπεζα Κύπρου και 120 ευρώ στην Λαϊκή Τράπεζα. Έτσι, τα χρήματα είναι ελάχιστα και όπως υποστηρίζουν οι πολίτες δεν αρκούν για να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές υποχρεώσεις τους. Οι καταναλωτές περιορίζονται στο να αγοράζουν μόνο ήδη πρώτης ανάγκης καθώς και τα άκρως απαραίτητα.

Ορατός είναι ο κίνδυνος, αν οι τράπεζες δεν ανοίξουν το συντομότερο δυνατόν, να παρατηρηθεί έλλειψη τροφίμων από τα ράφια των σούπερ μάρκετ αλλά και βασικών φαρμάκων από τα φαρμακεία. Με τον πρόεδρο του Παγκυπρίου Συνδέσμου υπεραγορών, Ανδρέα Χατζηαδάμου, να υποστηρίζει πως ναι μεν υπάρχει προς το παρόν επάρκεια προϊόντων αλλά το πρόβλημα θα παρουσιαστεί σίγουρα.   

Η Οργάνωση Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), δήλωσε ότι δεν μπορούν να γίνουν οι πληρωμές των επιχειρήσεων ούτε και οι πληρωμές προς τους εργαζόμενους στο τέλος του μήνα λόγω του κλεισίματος των τραπεζών, καλώντας Κυβέρνηση και Κεντρική να ανοίξει τις τράπεζες, αφού κάθε μέρα που περνά η ζημιά στις επιχειρήσεις και την οικονομία αυξάνεται.   

Την ίδια ώρα συστήνει στους επιχειρηματίες να λάβουν τα μέτρα τους προς αντιμετώπιση της νέας κατάστασης πραγμάτων και στον κόσμο να είναι ψύχραιμος και να κάνει υπομονή.

Ετοιμάζουν μαζικές κινητοποιήσεις 

Σε μαζική, δυναμική αντίδραση για να μπει «φραγμός στην καταστροφική πορεία που οδηγούν το μνημόνιο και οι πολιτικές λιτότητας της τρόικας», καλεί η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, τους πολίτες, τους εργαζόμενους. Όπως αναφέρει, στην ανακοίνωσή της, ο υπουργός Οικονομικών στην πρώτη συνέντευξη του στο ΡΙΚ μετά την ανακοίνωση της «καταστροφικής συμφωνίας που κατέληξε η κυβέρνηση με την τρόικα και το Eurogroup διεμύνησε με τον πιο φυσιολογικό τρόπο εκπληκτικά πράγματα. 

Δεν ήταν βέβαιος ότι με την πρώτη συμφωνία για το κούρεμα όλων των καταθέσεων θα εσώζετο η Λαϊκή Τράπεζα ούτε αντιλαμβάνετο ότι αν ψηφιζόταν από τη Βουλή θα κατέρρεε ολόκληρο το τραπεζιτικό μας σύστημα. Προσπάθησε να μας παρουσιάσει - όπως που να απευθύνετο σε κατοίκους άλλης χώρας - σαν ηρωική πράξη την αποδοχή των εκβιασμών της Τρόικας, του Eurogroup και της Ε.Κ.Τ». 

Ο Υπουργός Οικονομικών, συνεχίζει, «ξέχασε με τη μεγαλύτερη ευκολία τα «Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις» του Προέδρου της Δημοκρατίας έστω και εάν με τις νέες εξελίξεις το χρέος θα είναι βιώσιμο, εγκαταλείποντας το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρο την προεκλογική περίοδο». Συνεπής με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ανέφερε η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, ο κ. Σαρρής παρουσίασε σαν  «πετυχημένες» τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ε.Ε., υποστηρίζοντας μ’ αυτό το επιχείρημα το ξεπούλημα των Οργανισμών, την εκχώρηση του δημόσιου πλούτου στα ξένα συμφέροντα και την απώλεια της στρατηγικής σημασίας μοχλών ανάπτυξης της οικονομίας».

Παράλληλα αναφέρει, ο Υπουργός Οικονομικών «αμφισβήτησε το γεγονός ότι είναι κερδοφόροι οι οργανισμοί παραβλέποντας ότι CYTA, ΑΗΚ και Α.Λ.Κ. έδωσαν στο κράτος πέραν του €1.2 δισ. τα τελευταία χρόνια. Υιοθέτησε δηλαδή σαφέστατα τη ρήση «ό,τι ανθίζει ιδιωτικοποιείται και ό,τι ζημιώνει κρατικοποιείται». Τέλος, μας είπε με τον πιο κυνικό τρόπο ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας, θα αυξηθεί κατακόρυφα η ανεργία και θα μειωθούν περαιτέρω μισθοί, συντάξεις και ωφελήματα».


Μειώνεται η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

Ο Υπουργός Ενέργειας επιβεβαίωσε σύμφωνα με ρεπορτάζ της kathimerini.com.cy, για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο Γιώργος Λακκοτρύπης μίλησε το πρωί για προσπάθεια για περαιτέρω μείωση κατά 3%. Όπως ανέφερε αυτό θα γίνει μέσω προσπάθειας μείωσης των λειτουργικών εξόδων της ΑΗΚ και είναι πέραν από ήδη προγραμματισμένη μείωση της τάξης του 5,75% που θα ισχύει από την 1η Απριλίου.

Οι δηλώσεις του κ. Λακκοτρύπη έγιναν μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τη συμμετοχή όλων φορέων που έχουν να κάνουν με τον τομέα της ενέργειας. Όσον αφορά στο φυσικό αέριο και τις σχέσεις με το Ισραήλ, ο κ. Λακκοτρύπης, ανέφερε ότι επίκειται επίσκεψη του ίδιου στη γείτονα χώρα εντός Απριλίου, ενώ στο Ισραήλ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εντός Μαΐου.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου, «το μεγαλύτερο κόστος στην ηλεκτροπαραγωγή είναι το κόστος των καυσίμων και το κόστος της χρηματοδότησης της ΑΗΚ». Η ΑΗΚ, πρόσθεσε, «θα διαβουλευθεί εσωτερικά για να έρθει πίσω σε 2 εβδομάδες και το βλέπουν πάρα πολύ θετικά». Οπότε, είπε ο κ. Λακκοτρύπης, «είμαστε αισιόδοξοι ότι θα γίνει και αυτό μέχρι το τέλος του μήνα, αρχές του Απριλίου».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου