Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012

Truvada: Το φάρμακο για την πρόληψη του AIDS

Ακόμα ένα «όπλο» στη μάχη κατά του AIDS έχουν στη διάθεσή τους γιατροί και ασθενείς. Η αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) έδωσε το πράσινο φως για την εμπορία του αντιρετροϊκού φαρμάκου Truvada, του πρώτου σκευάσματος για την πρόληψη της ασθένειας.


 Μετά τη σύσταση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων η υπηρεσία ενέκρινε την κυκλοφορία του σκευάσματος, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού HIV σε υγιή άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να μολυνθούν, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της υπηρεσίας.

Το Truvada μπορεί να χρησιμοποιηθεί προληπτικά, προτού δηλαδή ο χρήστης του έρθει σε επαφή με τον ιό, σε συνδυασμό με ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές, όπως η χρήση προφυλακτικών και άλλων μέσων, υπογραμμίζει η FDA, επισημαίνοντας ότι το Truvada δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές.

Το συγκεκριμένο φάρμακο είχε εγκριθεί από την FDA τον Αύγουστο του 2004 για χρήση σε συνδυασμό με άλλα αντιρετροϊκά σκευάσματα για τη θεραπεία ενηλίκων και παιδιών άνω των 12 ετών που ήταν φορείς του ιού. 

Κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σε έξι χώρες από τον Ιούλιο του 2007 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009 έδειξε ότι το σκεύασμα είχε και προληπτική δράση καθώς μείωσε κατά 44% τον κίνδυνο μόλυνσης σε ομοφυλόφιλους άνδρες που χρησιμοποιούσαν ταυτόχρονα προφυλακτικό. 

Αλλη κλινική μελέτη έδειξε ότι μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης έως και 75% σε ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, από τα οποία ο ένας σύντροφος είναι οροθετικός.

Espressonews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου