Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Ποιοι θα μπουν στη νέα κυβέρνηση

Στην τελική ευθεία έχει μπει η διαδικασία επιλογής των προσώπων που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση με το κύριο βάρος να πέφτει στους ώμους της Νέας Δημοκρατίας.
 
Κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο θα επιδιωχθεί να είναι ολιγομελές με στόχο να αποτελείται από 15 υπουργούς και 20 υφυπουργούς και με τη Νέα Δημοκρατία να είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει θέσεις στους κυβερνητικούς της εταίρους.


 
Ένα από τα υπουργεία που η Νέα Δημοκρατία θεωρεί αδιαπραγμάτευτα είναι αυτό των Εξωτερικών, με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να αποτελεί τον βασικότερο υποψήφιο.

Το υπουργείο Εξωτερικών διεκδικεί ο κ. Σταύρος Δήμας ο οποίος παίζει και για το Οικονομικών και για το Ανάπτυξης.

Ενισχυμένο ωστόσο είναι και το σενάριο ο κ. Αβραμόπουλος να προταθεί από την πλευρά της ΝΔ για Πρόεδρος της Βουλής, καθώς είναι μετριοπαθής και η ισορροπιστική, πολιτική του συμπεριφορά εκτιμάται ως η καταλληλότερη για τη διαχείριση του δύσκολου, επτακομματικού χάρτη της νέας Βουλής. Την προεδρία της Βουλής, όμως διεκδικούν και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με την Ντόρα Μπακογιάννη που μέχρι στιγμής δεν εμφανίζεται ως υποψήφια υπουργός.
 
Η θέση του προέδρου της Βουλής θεωρείται βαρύνουσας σημασίας, λόγω των πολλών κομμάτων αλλά και των λεπτών χειρισμών που θα απαιτούνται για την ψήφιση των νομοσχεδίων από την τρικομματική κυβέρνηση. Στα θετικά του κ. Μεϊμαράκη -ο οποίος διαπραγματεύεται τώρτα το προγραμματικό πλαίσιο της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δύο άλλων κομμάτων- το γεγονός ότι συνέβαλε στη νίκη της ΝΔ από την Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα. Αν και το όνομά του είχε ακουστεί και για το υπουργείο Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως ο κ. Μειμαράκης δείχνει να μην ενδιαφέρεται και λέει ότι ο κυβερνητικός του κύκλος έχει κλείσει.
Την Προεδρία της Βουλής διεκδικεί πάντως και ο κ. Βύρων Πολύδωρας. 

 
Ο Κωστής Χατζηδάκης εμφανίζεται ως βασικός υποψήφιος για το Υπουργείο Ανάπτυξης, για το οποίο όμως ακούγεται και το όνομα του κ. Γιάννη Στουρνάρα, υπηρεσιακού υπουργού σήμερα στο ίδιο χαρτοφυλάκιο.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη ένα στέλεχος της ΝΔ που φαίνεται να «κλειδώνει» στη νέα κυβέρνηση είναι ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, η προϋπηρεσία του οποίου στο υπουργείο Παιδείας έχει εκτιμηθεί ως επιτυχημένη.
 
Ακόμη δύο στελέχη που συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες συμμετοχής στο κυβερνητικό σχήμα είναι οι  Άρης Σπηλιωτόπουλος και Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίοι προορίζονται για τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών αντιστοίχως.
 
Για κάποιους, η πιθανή συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο νέο κυβερνητικό σχήμα είναι πιθανόν να επηρεάσει και την υπουργοποίηση της Ντόρας Μπακογιάννη.
 
Το υπουργείο Εσωτερικών ενδέχεται να αναλάβει ο κ. Μεϊμαράκης σε περίπτωση που δεν προκριθεί η πρόταση της ΔΗΜΑΡ για παραμονή στην θέση αυτή του μέχρι πρότινος υπηρεσιακού υπουργού κ. Μανιτάκη. Σε μια τέτοια περίπτωση ο κ. Μειμαράκης πολύ πιθανόν να βρεθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρά το επιτυχημένο πέρασμα του κ. Λευτέρη Οικονόμου.
 
Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κάποιοι πιστεύουν ότι θα έπρεπε να παραμείνει ο υπηρεσιακός υπουργός ο κ. Φραγκούλης Φράγκος.
 
Για το υπουργείο Δικαιοσύνης κυριαρχεί το όνομα του δικαστικού -δεύτερου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ- κ. Χαρ. Αθανασίου και προς αξιοποίηση είναι και ο κ. Ν. Δένδιας.Σκέψεις υπάρχουν να παραμείνουν στις θέσεις τους οι κ.κ. Ρουπακιώτης και Μανιτάκης στους οποίους συμφωνεί και η Δημοκρατική Αριστερά που αποφάσισε να μην συμμετέχει με κοινοβουλευτικά της στελέχη.
 
Πολλοί θεωρούν φαβορί για τη θέση της υπουργού Τουρισμού την Όλγα Κεφαλογιάννη, ανεξαρτήτως εάν η θέση αυτή αυτονομηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού ή παραμείνει ως υφυπουργείο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Στεφανάδης ο οποίος έχει αποτελέσει πρύτανης της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ενώ είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», αποτελεί προσωπική επιλογή του Αντώνη Σαμαρά για το υποθργείο Υγείας.
 
Σίγουρη θα πρέπει ακόμη να θεωρείται η επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας από τον Αντώνη Σαμαρά, που σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζεται στην τοποθέτηση στο ευαίσθητο αυτό υπουργείο του Αλέξανδρου Τουρκολιά, αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας.
 
Για την θέση του υπουργού Επικρατείας υπάρχει πιθανότητα για τον κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη και για του κυβερνητικού εκπροσώπου του κ. Γιάννη Μιχελάκη.

Το νέο οικονομικό επιτελείο
 
Πρώτη προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση είναι η "μάχη" της οικονομίας και άρα το ποιος θα αναλάβει την καυτή καρέκλα, όπως και τα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν το νέο υπουργό, είναι ένα ζήτημα που εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή.
 
Ο Βασίλης Ράπανος και ο Γιάννης Στουρνάρας, δύο πρόσωπα με μεγάλη εμπειρία στις διαπραγματεύσεις, φαίνεται ότι έχουν προταθεί να αναλάβουν υψηλόβαθμους ρόλους στο νέο οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης.
 
Τον Βασίλη Ράπανο πρότειναν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς και της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, για τη θέση του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου.  Για την πρόταση αυτή ενημερώθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος φαίνεται ότι συμφωνεί.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, και ο τέως πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδημος είχε προτείνει στον κ. Ράπανο να αναλάβει υψηλή θέση δίπλα του στο Μέγαρο Μαξίμου, κάτι όμως που ο επικεφαλής της ΕΤΕ είχε αρνηθεί.
 
Ερωτηματικά προκαλούνται για το ποια θα μπορούσαν να είναι τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις υπόλοιπες θέσεις εκτός των επικεφαλής.  Άλλα πρόσωπα με εμπειρία, που εκτιμάται ότι μπορούν να στελεχώσουν συνολικά τα οικονομικά υπουργεία, λέγεται ότι είναι ο τέως διοικητής της Εθνικής, Τάκης Αράπογλου και οι βουλευτές της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας και Νότης Μηταράκης.



http://www.protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου