Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Η χαμένη ευκαιρία της Ελλάδας για την ΑΟΖ! Γιατί δεν την ορίζουμε



Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για άλλα “καλύτερα ακόμη και από το 12,οικόπεδα” , με τους ενδιαφερόμενους, Αμερικανούς, Ρώσους,Γάλλους,Νορβηγούς και πολλούς άλλους να κάνουν ήδη ...ουρά! Συνολικά 30 εταιρείες κολοσσοί έχουν εκδηλώσει έμπρακτα το ενδιαφέρον τους να ...μπουν στα κυπριακά οικόπεδα και να κάνουν έρευνες και εξορύξεις!




Η Κύπρος, η μικρή και καθημερινά απειλούμενη Κύπρος,τόλμησε και αρχίζει ήδη να εισπράττει τους καρπούς της τόλμης της να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της παρά τις απαράδεκτες από κάθε άποψη απειλές του Ερντογάν. Όπως έχει αποκαλύψει η ΥΠΕΞ της Κύπρου ,η Λευκωσία έχει προσεγγίσει την Αθήνα για τον καθορισμό της ελληνοκυρπιακής ΑΟΖ,αλλά...

Η Ελλάδα, τι κάνει; Η Ελλάδα του χρέους,του ΔΝΤ, της οικονομικής εξαθλίωσης των πολιτών της γιατί δεν κινείται; Ειδικά τώρα που βρίσκεται σ΄ αυτή τη κατάσταση; Και βέβαια κάποιοι πρέπει να κληθούν να μας απαντήσουν γιατί άφησαν τόσο χρόνο να πάει χαμένος. Γιατί αν είχαμε ανακηρύξει ΑΟΖ και βρισκόμασταν στο στάδιο που σήμερα βρίσκεται η Κύπρος πολλά πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Γιατί λοιπόν δεν τολμάμε; Ποιον και τι φοβόμαστε; Τη Τουρκία; Μα η Άγκυρα πρέπει να έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι απέναντί της σ΄ αυτή την υπόθεση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο,δεν έχει απέναντί της την Ελλάδα και τη Κύπρο,αλλά συμφέροντα δισεκατομμυρίων. Και σύντομα θα πρέπει να κατανοήσει ότι με απειλές και πολεμικές ιαχές χαμένη θα βγει.

Σημαντικά κοιτάσματα υπάρχουν στη περιοχή μας

Όπως έχει αναφέρει ο ειδικός εμπειρογνώμονας , και τέως γενικός διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., Ηλίας Κονοφάγος η "Ελλάδα δεν μπορεί να μένει αδρανής, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οι Κύπριοι παρά τις τεράστιες οικονομικές προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα δεν πρέπει να αφεθούν, να νιώθουν τελείως μόνοι. Λες και το Καστελλόριζο δεν υπάρχει, λες και η Κρήτη δεν υπάρχει". 



Αναλύοντας τις απόψεις όλων των ειδικών πετρελαιογεωλόγων, που ασχολούνται με τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν, επίσης, εξαιρετικά σημαντικές προοπτικές ανακάλυψης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη μείζονα περιοχή μεταξύ Κρήτης-Αιγύπτου και Κύπρου,έχει επισημαίνει ο Έλληνας εμπειρογνώμονας. 



Επίσης,έχει προτείνει να τεθούν επί τάπητος, μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, οι δυνατότητες συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων που υπάρχουν, μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου και να καθοριστούν επίσημα τα όρια των Οικονομικών Ζωνών, ανάμεσα στις δύο χώρες.



Ο κ. Ηλίας Κονοφάγος, έχει εισηγηθεί ότι η Ελλάδα πρέπει να ανοίξει ερευνητικές περιοχές νότια της Κρήτης για να ανακαλυφθούν τυχόν επιπλέον αποθέματα φυσικού αερίου, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ενεργειακές συνέργειες με την Κύπρο και κοινό αγωγό προς την Ευρώπη. Η αλήθεια είναι ότι γι΄ αυτή τη περιοχή και για περιοχές του Ιονίου,ανακοίνωσε έναρξη ερευνών ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ. Δεν είπε κουβέντα όμως για το Αιγαίο.

Το Ισραήλ έχει αναγνωρίσει την ΑΟΖ...που δεν τολμάμε να ανακηρύξουμε!

Το παράδοξο είναι ότι ο ισχυρός παίκτης του ενεργειακού παιχνιδιού στη πριοχή,έχει ουσιαστικά αναγνωρίσει την ελληνική ΑΟΖ ,που εμείς δεν τολμάμε να ανακηρύξουμε!!!

Το Ισραήλ έχει δώσει εδώ και μήνες στη δημοσιότητα χάρτες, οι οποίοι περιγράφουν την πορεία που θα έχει ο αγωγός φυσικού αερίου από το κοίτασμα “Λεβιάθαν”, ο οποίος διακινείται από την αμερικανική εταιρεία Νoble Εnergy στην Ευρώπη, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού που θα περνά από την Ελλάδα.

Με τους χάρτες αυτούς, σύμφωνα με πληροφορίες, αναγνωρίζεται το 100% της ελληνικής ΑΟΖ, η οποία αποτελεί συνέχεια εκείνης της Κύπρου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ισραηλινοί χάρτες δόθηκαν και στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, γεγονός που αποτελεί ακλόνητο “διαπραγματευτικό χαρτί” προς την Τουρκία.

Τι φοβάται λοιπόν η Ελλάδα, ή για να είμαστε ακριβείς η κυβέρνησή της; Τον “μπαμπούλα” που λέγεται Τουρκία. Την πρόκληση έντασης,θερμού επεισοδίου,κρίσης,ακόμη ένοπλης σύρραξης. Όλα αυτά δεν υποστηρίζουμε ότι πρέπει να παραβλεφθούν. Δεν είναι όμως δυνατόν να εξακολουθήσουμε να ζούμε με το φόβο...του τουρκικού μπαμπούλα. Ο οποίος όπως διαπιστώνουμε εσχάτως με κατάλληλους ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΥΣ χειρισμούς χάνει την ικανότητά του να τρομάζει!

Το πρόβλημα είναι τα φοβικά σύνδρομα της κυβέρνησης -και της προηγούμενης- να κινηθεί, να διαπραγματευτεί, να “παίξει μπάλα” και να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, το ασφαλές περιβάλλον που θα μας επιτρέψει να ασκήσουμε τα αυτονόητα δικαιώματά μας και επιτέλους να επωφεληθούμε! Και έχουμε να επωφεληθούμε πάρα ,πάρα πολλά.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου