Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

«Οι συζητήσεις για κούρεμα του ελληνικού χρέους φοβίζουν τους επενδυτές»

Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας θα «διορθώσει» το ελληνικό πρόγραμμα αλλά το κούρεμα στο χρέος που κατέχει ο επίσημος τομέας, δεν θα έρθει, εκτιμά το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Αντ΄αυτού θα προκριθεί η λύση έκδοσης ομολόγου με μηδενικό κουπόνι.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Spiegel, η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά την εκλογική αναμέτρηση της 22ας Σεπτεμβρίου,  θα κάνει αρχικά το αναπόφευκτο.  
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle το Der Spiegel αναφέρει ότι «αυτό για το οποίο στην αρχή δεν ήθελε κανείς να κάνει λόγο κατά τον προεκλογικό αγώνα, αλλά στο οποίο αναφέρθηκε στη συνέχεια ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Τα προγράμματα για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Πορτογαλία θα υποστούν διορθώσεις και σύντομα θα διαπιστωθεί ότι ούτε αυτό δεν είναι αρκετό. Ειδικά το επίπεδο του ελληνικού χρέους - αυτήν την ώρα στο 170% του ΑΕΠ- δεν είναι βιώσιμο ακόμη και στη βάση των πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων. Καμία εταιρία, κανένας ιδιώτης επενδυτής δεν θα θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα για όσο καιρό υπάρχει ο κίνδυνος ενός νέου κουρέματος χρέους». 
Ταυτόχρονα ο σχολιαστής του Der Spiegel αναφέρεται στο σενάριο μίας απομείωσης του ελληνικού χρέους με συμμετοχή του επίσημου τομέα (OSI), που θα συνεπαγόταν επιβάρυνση των φορολογουμένων.  «Το OSI δεν θα έρθει όμως» εκτιμά ο αρθρογράφος, καθώς δεν θα έχει την έγκριση ούτε της κυβέρνησης ούτε της αντιπολίτευσης. Όπως εκτιμά τέλος, αντί ενός «διαφανούς» κουρέματος, θα έρθει το «αδιαφανές» ομόλογο με μηδενικό κουπόνι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου