Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Α” Αθηνών: 0%(!) το ΠΑΣΟΚ στις ηλικίες 18-34

Απογοητευτική ήταν η τελευταία… δημοσκόπηση της Metron Analysis για την Χαριλάου Τρικούπη , που δείχνει το ΠΑΣΟΚ αποδυναμωμένο και καθηλωμένο στο 6,8%, εξανεμίζοντας τις ελπίδες ότι μετά τον ανασχηματισμό και την ανάληψη της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης από τον Ευ. Βενιζέλο θα ανέκαμπτε.


Σύμφωνα με το dimokratianews.gr, οι γνωρίζοντες, όμως, τις κρυφές δημοσκοπήσεις δεν περίμεναν αυτή την μέτρηση για να καταλάβουν ότι όλα έχουν τελειώσει για το άλλοτε κραταιό κίνημα, που μάλιστα έσβησε προ ημερών (μάλλον σε πένθιμο κλίμα) τα 39 κεράκια του. Σε μέτρηση την οποία διενήργησε η ίδια εταιρία, τον Ιούλιο, στην Α” Αθηνών το ΠΑΣΟΚ -όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «κυριακάτικη δημοκρατία»- εμφανίζει μέχρι και… μηδενικά (ναι!) ποσοστά. 

Για την ακρίβεια, στις ηλικίες 18-34 ετών -εκεί όπου άλλοτε σάρωνε- τα ευρήματα της μέτρησης για το ΠΑΣΟΚ δείχνουν μια κουκκίδα, δηλαδή ποσοστό που δεν ανιχνεύεται καν και ως εκ τούτου δεν μπορεί να καταγραφεί στην έρευνα. Αλλοτε, αυτό το σημάδι έμπαινε στα ευρήματα για τα κόμματα που δεν κατάφερναν να εξασφαλίσουν ούτε καν το όριο εισόδου στη Βουλή. Κι αν στις νεότερες ηλικίες, το ΠΑΣΟΚ παίρνει μήδεν και δεν το ψηφίζει πια κανείς, δεν είναι καλύτερα τα πράγματα στις μεγαλύτερες. 

Στις ηλικίες 35-44 ετών παίρνει 1,8% και στις ηλικίες 45-54 ετών παίρνει 1,6%. Αλλά και οι μεγαλύτεροι ψηφοφόροι το έχουν εγκαταλείψει. Στις ηλικίες 55-64 ετών συγκεντρώνει μόλις 2,9%. Και μόνο στους άνω των 65, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει ποσοστό 10,9%, που και αυτό είναι χαμηλότερο από το πανελλαδικό ποσοστό των τελευταίων εκλογών. 

Κατά μέσον όρο, το ΠΑΣΟΚ στην Α” Αθηνών συγκεντρώνει 3,6%. Ποιο ήταν το ποσοστό που είχε πάρει στις εκλογές του Ιουνίου 2012 στην ίδια περιφέρεια; 8,72%. Αρα, έναν χρόνο αργότερα -κι ενώ έχει αναβαθμίσει τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση- εμφανίζεται να έχει χάσει περίπου το 60% της δύναμής του… 

Από ποιοτικής πλευράς, τα στοιχεία αυτά -που σε γενικές γραμμές αντανακλούν κατά τους γνωρίζοντες και την πανελλαδική εικόνα- δείχνουν επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ είναι από κάθε άποψη γηρασμένο κόμμα. Πολιτικά και κοινωνικά, αλλά και όσον αφορά τους ψηφοφόρους του. 

Από τη στιγμή, λοιπόν, που μηδενίζεται η απήχησή του στις νεότερες και τις μεσαίες ηλικίες, που αποτελούσαν τον κορμό της δύναμής του, περιορίζοντας πλέον την όποια επιρροή του στους ηλικιωμένους, γίνεται φανερό ότι δεν έχει κανένα μέλλον. Η πορεία του θα είναι εκ των πραγμάτων φθίνουσα και ως εκ τούτου μέχρι να επέλθει η πλήρης εξαφάνιση, θα ενισχύονται οι φυγόκεντρες τάσεις. 

Στην ίδια μέτρηση για την Α” Αθηνών τον Ιούλιο η Ν.Δ. είχε όσον αφορά την πρόθεση ψήφου προβάδισμα 3,5 μονάδων, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (21,3% με 17,8%), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται καθαρά η Χρυσή Αυγή με 9,4%. Στο 3% περιορίζεται, εκτός από το ΠΑΣΟΚ, και η ΔΗΜ.ΑΡ., που στις τελευταίες εκλογές είχε πάρει στην περιφέρεια αυτή 7,37%.
 - See more at: http://arouraios.gr/2013/09/a-athinwn-0-to-pasok-stis-ilikies/#sthash.OLOhqa3a.dpuf

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου