Τρίτη 21 Μαΐου 2013

«Κουρεύουν» τo εφάπαξ για... χρέη στο Δημόσιο


Νέα «ψυχρολουσία» περιμένει τους οφειλέτες του Δημοσίου, καθώς ακόμα και αν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή αν έχουν προχωρήσει σε διακανονισμό» η εφορία θα έχει πλέον το δικαίωμα να τους παρακρατήσει έως και το 50% του βοηθήματος.

Σύμφωνα με το «Έθνος», οι οφειλέτες που θα προσέρχονται στις ΔΟΥ για να λάβουν φορολογική ενημερότητα θα ενημερώνονται πως οι εφορίες μετά από εντολή του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούν να παρακρατήσουν ακόμα και το σύνολο της οφειλής. 

Οι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν διαταγή πληρωμής προς τον ασφαλιστικό φορέα για παρακράτηση ολόκληρης της οφειλής για βοήθημα.

Σημειώνεται πως ήδη τα ειδοποιητήρια  -κατασχετήρια προς τα ασφαλιστικά ταμεία για δικαιούχους του εφάπαξ άρχισαν να αποστέλλονται.

Την ίδια ώρα, νέες μειώσεις 20% κατά μέσο όρο στα εφάπαξ από το 2014 θα επιβάλει η κυβέρνηση, βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Η νέα περικοπή αφορά όσους συνταξιοδοτούνται από την 1/1/14 και το σύνολο των ασφαλισμένων (σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του κάθε Ταμείου.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», η επικείμενη περικοπή έχει προκαλέσει κύμα φυγής στη σύνταξη από τους ασφαλισμένους, το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί προς τα τέλη του έτους.

Ο υπολογισμός του εφάπαξ γίνεται με σύνθετο μαθηματικό τύπο. Προβλέπεται ο υπολογισμός του εφάπαξ με «διανεμητικό σύστημα καθορισμένων εισφορών και νοητή κεφαλαιοποίηση» αντί των «κλειδωμένων»- προκαθορισμένων ποσών που καταβάλλονται σήμερα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου