Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

«Τι κακά έχει κάνει ο φασισμός συγκρινόμενος με τον κομμουνισμό;», είχε γράψει στο σημειωματάριό του ο Κένεντι

Έναν μόλις μήνα πριν από την 50ή επέτειο του αξέχαστου λόγου του Τζον Φ. Κένεντι «Ich bin ein Berliner», ένα νέο βιβλίο έρχεται να δυναμιτίσει τις σχέσεις των δύο χωρών.
 

Κυκλοφόρησε πρόσφατα στη Γερμανία και αποκαλύπτει τον θαυμασμό που έκρυβε ο αμερικανός πρόεδρος στους Ναζί και ιδιαίτερα στον ζοφερό ηγέτη τους. Η αποκάλυψη έγινε μάλιστα λίγο πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στο Βερολίνο τον επόμενο μήνα, που συμπίπτει συμβολικά με την 50ή επέτειο του θρυλικού λόγου που είχε εκφωνήσει ο Κένεντι στην ίδια πόλη εγκαθιδρύοντας την αλληλεγγύη μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης στα ψυχροπολεμικά χρόνια. 

Το οδοιπορικό του νεαρού Κένεντι στη Γερμανία και οι επιστολές του που χρονολογούνται από την περιπλάνησή του στην ευρωπαϊκή χώρα πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με τον Αδόλφο Χίτλερ να είναι ωστόσο στην εξουσία, φέρνουν στο φως την εκτίμησή του στο ναζιστικό κίνημα που θα αιματοκυλούσε λίγο αργότερα τον κόσμο. 



«Φασισμός;», γράφει ο μελλοντικός πρόεδρος σε μια επιστολή, «το σωστό πράγμα για τη Γερμανία», για να συμπληρώσει σε μια άλλη: «Τι κακά έχει κάνει ο φασισμός συγκρινόμενος με τον κομμουνισμό;».



Και στις 21 Αυγούστου 1937, δύο χρόνια πριν από το ξέσπασμα του φονικού πολέμου, ισχυρίζεται στα γραπτά του: «Οι Γερμανοί παραείναι καλοί - γι' αυτό και οι άνθρωποι συνασπίστηκαν εναντίον τους για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους».



Σε μια γραμμή μάλιστα που μοιάζει να έχει πέσει από σημειωματάριο του Γ' Ράιχ, γράφει ο Κένεντι απηχώντας καταφανώς τις πεποιθήσεις περί φυλετικής ανωτερότητας των Ναζί: «Οι βορειοευρωπαϊκές φυλές μοιάζουν σίγουρα ανώτερες από τους Ρωμαίους».



Από άλλους συλλογισμούς μαθαίνουμε για την ανωτερότητα της γερμανικής οδοποιίας, «οι καλύτεροι δρόμοι του κόσμου», την ίδια ώρα που έχοντας επισκεφτεί την εξοχική κατοικία του Χίτλερ στο Berchtesgaden της Βαυαρίας και το καφέ που είχε χτιστεί στην κορυφή του βουνού προς τιμή του ναζιστή, ο Κένεντι παρατηρεί: «Όποιος έχει επισκεφτεί αυτά τα δύο μέρη μπορεί εύκολα να φανταστεί πώς ο Χίτλερ θα απαλλαγεί από την έχθρα που τον περιβάλλει σήμερα, για να αναδυθεί σε λίγα χρόνια σε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες που έζησαν ποτέ».



Τα εγκωμιαστικά σχόλια του νεαρού Κένεντι και ο κρυφός θαυμασμός του για τον Αδόλφο Χίτλερ θα συναντούσαν αργότερα την ιστορική ειρωνεία, με τον μεγαλύτερο αδελφό του προέδρου, υπολοχαγό Joseph Patrick «Joe» Kennedy, να χάνει τη ζωή του στον πόλεμο που ξέσπασε από τη δράση του ναζιστή ηγέτη.



Ο ίδιος μάλιστα πρόεδρος θα περνούσε στην Ιστορία όταν θα στεκόταν έξω από το δημαρχείο του Schoeneberg του Δυτικού Βερολίνου στις 26 Ιουνίου 1963 για να κηρύξει την αμερικανική αλληλεγγύη στην Ευρώπη και τη διχοτομημένη πόλη με τη φράση που θα περνούσε στην αθανασία: «Ich bin ein Berliner».



Η σιωπηλή εκτίμηση ωστόσο του Τζον Κένεντι στα πεπραγμένα και την προσωπικότητα του Χίτλερ, σε μια χώρα μάλιστα που ακόμα προσπαθεί να συνέλθει από τη ζοφερή κληρονομιά του, μπορεί να επισκιάσει την επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στην καγκελάριο Μέρκελ στις 18 και 19 Ιουνίου.



Ο κρυφός θαυμασμός του Κένεντι στο Γ' Ράιχ αποκαλύπτεται στο βιβλίο «John F. Kennedy - Among the Germans. Travel diaries and letters 1937-1945» και θα είναι διαθέσιμο στα ράφια των ηλεκτρονικών καταστημάτων από την επόμενη εβδομάδα. 



Ο εγκωμιαστικός λόγος του Κένεντι για τον Χίτλερ δεν ήταν εντούτοις άνευ όρων. Στα ημερολόγια που κράτησε κατά τη διάρκεια των τριών ταξιδιών που έκανε στην προπολεμική Γερμανία, αναγνώριζε ότι ο «Χίτλερ φαίνεται να είναι τόσο δημοφιλής εδώ όσο και ο Μουσολίνι στην Ιταλία, παρά το γεγονός ότι η προπαγάνδα είναι μάλλον το δυνατότερο όπλο του».

Όταν μάλιστα επισκέφτηκε το αιματοβαμμένο μεταπολεμικό Βερολίνο, ο αμερικανός πρόεδρος σχολίασε για τον νεκρό Φύρερ: «Η απέραντη φιλοδοξία του για τη χώρα του τον έκανε απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, υπήρχε ωστόσο κάτι το μυστηριώδες με αυτόν. Ήταν από το υλικό που φτιάχνονται οι θρύλοι»...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου