Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Κομισιόν: Ξεπεράσατε για πρώτη φορά τους στόχους - Σταδιακή ανάκαμψη της Ελλάδας το 2014

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής οι δημοσιονομικές εξελίξεις ξεπέρασαν τους δημοσιονομικούς στόχους. Το πρωτογενές έλλειμμα ήταν 1,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012 αντί για 1,5% που ήταν ο στόχος». Αυτό ανέφερε στις Βρυξέλλες ανώτερο στέλεχος της Κομισιόν που παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

«Η θετική είδηση είναι ότι όσον αναφορά στις μακροοικονομικές επιδόσεις, οι προοπτικές είναι σταθερές και αναμένουμε σταδιακή ανάκαμψη το επόμενο έτος» ανέφερε ο ίδιος το απόγευμα της Παρασκευής. Τόνισε ότι και τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2013 ήταν “καλύτερα” από ότι ανέμενε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από την άλλη πλευρά, ο αξιωματούχος των Βρυξελλών ζήτησε “ονοματεπώνυμα” για τις απολύσεις και τις μεταθέσεις δημοσίων υπαλλήλων, επιχείρησε να κλείσει κάθε συζήτηση για μείωση φορολογικών συντελεστών και χαρακτήρισε “αχίλλειο πτέρνα” τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, κάνοντας λόγο για καθυστέρηση στην αναδιάρθρωσή του και για προβλήματα στη συλλογή των εσόδων.
Εντύπωση προκάλεσε η διατύπωσή του ότι κάποιοι στο ελληνικό Δημόσιο “κοροϊδεύουν και εξαπατούν”, “δεν πηγαίνουν στη δουλειά τους ή έχουν προσληφθεί με πλαστά πιστοποιητικά”. “Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν πρέπει να απολυθούν και να αντικατασταθούν από νέους με προσόντα” είπε ο ίδιος αξιωματούχος.
Παρά ταύτα, το στέλεχος της Επιτροπής αναγνώρισε ότι “η Ελλάδα έχει εφαρμόσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης”.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι η πλήρης πρόσβαση στις αγορές παραμένει “¨δύσκολη” για κάποιο διάστημα ακόμη, ωστόσο η μερική πρόσβαση θα μπορούσε να επιτευχθεί “ίσως και του χρόνου”.
Παράλληλα σχολίασε ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν ανταποκριθεί αρκετά θετικά στις εξελίξεις στην Ελλάδα μνημονεύοντας τη μείωση των spreads.

Ερχονται δόσεις και τρόικα

Στην ίδια ενημέρωση έγινε γνωστό ότι η δόση των 4,2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί προς την Ελλάδα σήμερα Παρασκευή και το υπόλοιπο ποσό, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, θα δοθεί στη χώρα μας με βάση τρία ορόσημα: καταπολέμηση διαφθοράς, νέο σχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, απελευθέρωση αγοράς.

Στις αρχές Ιουνίου αναμένονται τα πρώτα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα και θα ακολουθήσουν οι επικεφαλής της τρόικας για τη νέα αξιολόγηση του προγράμματος.

Κίτρινη κάρτα για τις μεταρρυθμίσεις

“Η Ελλάδα έκανε σημαντική πρόοδο αλλά πολλά έχουν να γίνουν ακόμη ως προς την εφαρμογή και η πρέπει να συνεχίσει με αδιάκοπο ρυθμό τις προσπάθειες σε διάφορους τομείς ώστε η χώρα να παραμείνει εντός τροχιάς, χωρίς να υπάρξει χαλάρωση” σημείωσε .

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από την Κομισιόν στη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες συνδέονται και με τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του χρέους.

Στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων΄ ο ίδιος αξιωματούχος χαρακτήρισε "αχίλλειο πτέρνα" του προγράμματος τα φορολογικά έσοδα λόγω των προβλημάτων στην υλοποίηση της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις το στέλεχος της Κομισιόν αναφέρθηκε σε “κάποιες επιτυχίες” αναφέρθηκε στον ΟΠΑΠ αλλά πρόσθεσε ότι συνολικά η διαδικασία “υστερεί σε σχέση με τον σχεδιασμό, επομένως χρειάζεται περαιτέρω επιτάχυνση”.

«Κάποιοι κοροϊδεύουν και εξαπατούν»

Μιλώντας για τη μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο ανέφερε ότι όσον αφορά τους αριθμούς η Ελλάδα βρίσκεται καθ' οδόν ωστόσο πρέπει να εστιάσει στα ποιοτικά χαρακτηριστικά: αξιολόγηση, οργανογράμματα κλπ.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι το 2013 θα γίνουν 4.000 υποχρεωτικές έξοδοι από το Δημόσιο, ενώ 12.500 θα μετατεθούν το α' εξάμηνο (ως τον Ιούνιο) και επιπλέον 12.500 υπάλληλοι ως το τέλος του έτους στο πλαίσιο της κινητικότητας. “Όταν όταν λέμε ότι πρέπει να μετατεθούν 12.500 άτομα εννοούμε ονόματα, ονοματεπώνυμα”

"Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίο δεν πηγαίνουν στη δουλειά τους, κοροϊδεύουν, εξαπατούν, έχουν προσληφθεί με πλαστά΄πιστοποιητικά δεν καταλαβαίνω γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να απολυθούν" είπε το στέλεχος της Κομισιόν.


Πάγος για μείωση φόρων
Για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είπε ότι "θα συζητηθεί ξανά τον Ιούνιο".
"Είδα στον τύπο διάφορες συζητήσεις΄σεις που γίνονται περί μείωσης των φόρων . Ομολογώ ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί (…). Δεν διακρίνω μεγάλο περιθώριο στο ορατό μέλλον” ανέφερε κοφτά απαντώντας σε ερώτηση για μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις.

Ανεπαρκής αντιμετώπιση ανεργίας

Η Κομισιόν στάθηκε ιδιαίτερα στις δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας με νέα προγράμματα υποστήριξης΄ των μακροπροθέσμων ανέργων καθώς και προγράμματα επανεισόδου στην αγορά εργασίας με τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα.

Η Επιτροπή διαπιστώνει βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος αλλά διαπιστώνει ότι “η αδειοδότηση για τη λειτουργία νέων επιχειρήσεων εξακολουθεί να παραμένει πρόγραμμα”.

Ο ίδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι υπάρχει ακόμη ένας κατάλογος επαγγελμάτων που δεν έχουν ανοίξει.

Στον τραπεζικό τομέα, τέλος, διαπιστώνεται αύξηση των καταθέσεων ωστόσο προβληματισμός επικρατεί για τον ρυθμό με τον οποίο αυξάνονται τα δάνεια και έγινε λόγος από την πλευρά της Κομισιόν για την ανάγκη ενός σχεδίου μετά την ανακεφαλαιοποίηση. 



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου