Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

NY Times: Διαλύεται το σκοτάδι γύρω από την Ελλάδα


Greece-rebounds-from-crisis
Αισιόδοξα, παρά την τρέχουσα άσχημη όψη, είναι τα μηνύματα που απορρέουν για την προοπτική της Ελλάδας και της οικονομίας της από άρθρο του Hugo Dixon του Reuters στους NY Times.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι, αν και η χώρα μας δεν έχει διαφύγει ακόμα του κινδύνου, μπροστά της βρίσκεται αξιόπιστο μονοπάτι που μπορεί να την οδηγήσει και πάλι στο φως.
Τα καλά, σύμφωνα με το άρθρο, νέα είναι ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Αντώνη Σαμαρά έχει κρατήσει πολύ καλύτερα του αναμενομένου, έστω και αν τα μέτρα που κλήθηκε να εφαρμόσει ήταν εξαιρετικά αντιδημοφιλή.
Η ΝΔ μάχεται στήθος με στήθος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, όμως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν έχει υποστεί την ίδια φθορά όπως ο Mariano Rajoy of Spain και ο François Hollande. Ως επιστέγασμα της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας η τρόικα ενέκρινε την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Ωστόσο, το περσινό τραύμα, όταν κανείς δεν μπορούσε να βεβαιώσει ότι η Ελλάδα θα παρέμενε στην ευρωζώνη, και η σκληρή λιτότητα που ακολουθείται θα επιφέρουν και φέτος εμβάθυνση της ύφεσης κατά 5%, ενώ και η ανεργία ενδέχεται να φθάσει το 30%.
Μολαταύτα, η Αθήνα φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει την «πρωτογενή εξισορρόπηση» του προϋπολογισμού, κάτι που θα καταστήσει την λήψη νέων μέτρων το 2014 μη αναγκαία.
Ακόμα, έστω και αργά, πραγματοποιείται η ανακεφαλαιοποίηση των βιώσιμων τραπεζών, γεγονός που, κατά τον συντάκτη, θα έπρεπε να είχε λάβει χώρα από την αρχή της κρίσης. Η εξάρτηση, πάντως, των ελληνικών τραπεζών από τις ευρωπαϊκές ενέσεις ρευστότητας δείχνει να μειώνεται, καθώς μέρος το χρημάτων από τις δόσεις χρησιμεύει για την εξόφληση κρατικών χρεών προς ιδιώτες.
Τα πιο ευχάριστα μηνύματα έρχονται από τον τουρισμό, όπου η βιομηχανία δικαιούται να αναμένει αύξηση της τάξης του 9%-10% στα έσοδα.
Αν η Ελλάδα διατηρήσει την πορεία αυτή, είναι πολύ πιθανό η ευρωζώνη να παρέμβει ώστε το βάρος των χρεών να μειωθεί περαιτέρω. Έτσι, δεν θα απαιτηθεί το περαιτέρω σφίξιμο του ζωναριού.
Κατά το δημοσίευμα, η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει εύθραυστη. Εκτιμάται ότι, έστω και αν ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν διασπαστεί, οι εκλογές θα λάβουν χώρα το αργότερο στις αρχές του 2015 λόγω των προεδρικών εκλογών. Παρατηρητές θεωρούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να επιλέξει και την λύση των πρόωρων εκλογών, με αβέβαια αποτελέσματα.
Από την άλλη μεριά, μια πιθανή άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία μπορεί να προκαλέσει νέους τριγμούς στις σχέσεις της χώρας με την τρόικα και να πλήξει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.
Άσχημες είναι οι επιδόσεις της κυβέρνησης στην είσπραξη των εσόδων και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Έτσι, οι στόχοι για το έλλειμμα επιτυγχάνονται αποκλειστικά λόγω μείωσης των δαπανών. Οι ολιγοπωλιακές πρακτικές δεν αντιμετωπίζονται και αυτό οφείλεται, ίσως, σύμφωνα με την άποψη του συντάκτη, στο ότι η ΝΔ σχετίζεται με κάποιους από τους ολιγάρχες της χώρας. Η τρόικα θα πρέπει να επιμείνει στην απελευθέρωση των αγορών, με σκοπό την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Τέλος, ο κίνδυνος σοκ λόγω εξωτερικών παραγόντων δεν έχει εκλείψει. Ήδη οι εξελίξεις στην Κύπρο έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταθετών και πιθανή έξοδος της Λευκωσίας από την ευρωζώνη θα επέφερε μόλυνση και της ελληνικής οικονομίας.
Το συμπέρασμα, πάντως, του δημοσιεύματος είναι αισιόδοξο: Η προοπτική της Ελλάδας φαίνεται πολύ καλύτερη από ό,τι τα τελευταία χρόνια και η χώρα πιθανότατα θα τα καταφέρει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου