Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Έρχεται συμψηφισμός χρεών ιδιωτών με οφειλές του Δημοσίου


Μεγάλη ανάσα σε χιλιάδες φορολογούμενους, επιχειρηματίες και επιτηδευματίες, στους οποίους οφείλονται χρήματα από φορείς του Δημοσίου, θα δώσει ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός του επόμενου δίμηνου.


Με βάση τη διάταξη θα μπορεί να γίνει συμψηφισμός όλων των χρεών των πολιτών με τα αντίστοιχα χρέη του δημοσίου απέναντί τους.

Η διάταξη προβλέπει πως κάθε βεβαιωμένος φόρος, ληξιπρόθεσμη οφειλή ακόμη και χρέη σε διαδικασία ρύθμισης θα μπορούν να συμψηφιστούν αυτεπάγγελτα με ποσα που οφείλει το Δημόσιο στους φορολογούμενους.

Με τον τρόπο αυτό μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να μειωθούν τόσο οι οφειλές του Δημοσίου, όσο και τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων προς το Δημόσιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», ο συμψηφισμός απαιτήσεων προχωρεί με εντολή του πρωθυπουργού.

Μάλιστα, η ρύθμιση που αρχικά αφορούσε μόνο στον ΦΠΑ με εντολή Σαμαρά επεκτείνεται σε κάθε ληξιπρόθεσμη οφειλή, προς κάθε φορέα της γενικής κυβέρνησης.

Η ρύθμιση θα μειώσει το απόθεμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες. Σήμερα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου ανέρχονται σε 8,1 δισ. ευρώ και μεγαλύτερος οφειλέτης είναι τα ασφαλιστικά ταμεία με χρέη 4,3 δισ., έπονται τα νοσοκομεία με 2 δισ., οι ΟΤΑ με 961 εκατ. και τα υπουργεία με 538 εκατ.

Σημειώνεται μάλιστα στα «Νέα» πως στα πλαίσια του δεύτερου Μνημονίου η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 8 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί εντός του 2013. Ωστόσο, καθώς οι οφειλές των φορέων της γενικής κυβέρνησης εξακολουθούν να αυξάνονται, όπως και τα χρέη επιχειρήσεων και επιτηδευματιών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, η ρύθμιση για τον συμψηφισμό οφειλών θα αποτελέσει βαλβίδα αποσυμπίεσης για όλες τις γενόμενες οφειλές.










0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου