Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Οι εκλογές, ο ανασχηματισμός, το συνέδριο και οι δημοσκοπήσεις


Πλησιάζοντας στην ημέρα που θα συμπληρωθεί ένας χρόνος από την ημέρα που ο Αντώνης Σαμαράς ορκίστηκε πρωθυπουργός και βρίσκεται μπροστά σε διλήμματα αλλά και αδιέξοδα που δεν είχε προβλέψει. 

Το τελευταίο επεισόδιο είχε να κάνει με το περιβόητο ΦΕΚ που προέβλεπε νέες θέσεις αναπληρωτών υπουργών δημιουργώντας ακόμα ένα πρόβλημα στο εσωτερικό του κυβερνητικού σχήματος και με κίνητρα που δεν αφορούν μόνο την απόδοση της κυβέρνησης αλλά τις πολιτικές σκοπιμότητες και τις προσωπικές φιλοδοξίες των κυβερνητικών εταίρων.   

Ο πρωθυπουργός κατανοεί ότι ο χρόνος εξαντλείται και πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με διλήμματα στα οποία πρέπει να δώσει επείγουσες απαντήσεις.  
 
Την ίδια στιγμή η κυβέρνησή του, ουσιαστικά είναι «παγωμένη» ενόψει ανασχηματισμού και δοκιμάζεται στα μέτωπα των μεγάλων καθημερινών προβλημάτων.

Παράλληλα οι κρυφές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν κολακεύει ένα κυβερνητικό σχήμα που στηρίζεται από τρία κόμματα.   

Ο ανασχηματισμός   

Επισήμως οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού διαβεβαιώνουν ότι δεν είναι στις προθέσεις του να αλλάξει το παρόν κυβερνητικό σχήμα, «τουλάχιστον ως το καλοκαίρι», προσδιορίζοντας εμμέσως ότι όλα πάνε για μετά το συνέδριο. Είναι μια βολική εξήγηση για να σταματήσει η συζήτηση και να μπορέσει ο Αντώνης Σαμαράς να αιφνιδιάσει. 
Όμως οι πληροφορίες υπάρχουν και πλέον είναι ισχυρές οι ενδείξεις ότι οι αλλαγές είναι προ των πυλών, όπως έχουμε γράψει στο newpost.

Το ζητούμενο δεν είναι μόνο ο χρόνος του ανασχηματισμού αλλά οι πολιτικές, τα πρόσωπα και η πλήρης αναδιάταξη της δομής του Υπουργικού Συμβουλίου με συγχωνεύσεις χαρτοφυλακίων που θα διευκόλυνε ενδεχομένως και θεαματικές μετακινήσεις προσώπων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο πρωθυπουργός πρέπει να συμβιβάσει την ανάγκη να μπει στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου και να παίξει μπάλα…αυτό είναι το δυσκολότερο!

Τώρα αν χαθεί η μπάλα είναι άλλο θέμα…

Συνέδριο   

Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει  την εσωτερική ηρεμία στο κόμμα του και ετοιμάζεται για την έναρξη των διεργασιών για τη «διεύρυνση και την ανανέωση», αν  και δεν είναι εύκολη διαδικασία καθώς αν και προς το παρόν κάνει ότι θέλει και αλλάζει πρόσωπα στον κομματικό μηχανισμό. Το θέμα, όμως, είναι αν ένα αμιγώς Σαμαρικό κόμμα θα τον βοηθήσει στη συνέχεια και μάλιστα την ώρα που θα επιθυμούσε την ανασύνθεση και τη διεύρυνση της ΝΔ αλλά και τη μετατροπή της σε βασικό κορμό ενός «Ευρωπαϊκού Μετώπου».

Μπορεί να υπάρχει εκεχειρία ανάμεσα στους «καραμανλικούς» και στους «σαμαρικούς» αλλά κάνεις δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι θα γίνει όταν θα έρθει ή ώρα των αλλαγών στο κόμμα. Επίσης το Μητσοτακικό μπλόκ, μπορεί να εμφανίζεται αποδυναμωμένο αλλά στο παρασκήνιο γίνονται κινήσεις ώστε την κατάλληλη ώρα να είναι σε θέση να διεκδικήσει το μερίδιο του.    

Συνεπώς ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να λύσει την εξίσωση του κόμματος του για να μην βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Το συνέδριο αν και φαντάζει περίπατος θα είναι μια δύσκολη διαδρομή ,όπου θα υπάρξει πεδίο αντιπαράθεσης, καθώς οι Σαμαρικοί ετοιμάζουν τη μετεξέλιξη της ΝΔ σε ένα κόμμα, πολύ διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε όλοι έως σήμερα. Αυτό έχει μεγάλο ρίσκο και οι ισορροπίες είναι εύθραυστες.

Δημοσκοπήσεις   

Στις δημοσκοπήσεις εκτός εκλογικού χρόνου το σημαντικότερο δεν είναι η πρόθεση ψήφου αλλά τα ποιοτικά στοιχεία που αποτυπώνουν τις τάσεις του εκλογικού σώματος μέσα από τις οποίες αποκωδικοποιούνται τα υπόγεια ρεύματα που υπάρχουν και δεν εκδηλώνεται εύκολα.  

Το μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι οι δημοσκοπήσεις δεν επιβεβαιώνουν την αυταρέσκεια της ­ότι βλέπουμε «φως στο τούνελ».

Η κοινή γνώμη εκφράζει τη δυσφορία της για το πολιτικό σύστημα και πλέον θεωρεί ότι ο  ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνηση του δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα από το ΣΥΡΙΖΑ την οικονομική κρίση. 

Η απάντηση που δίνουν οι κυβερνητικοί παράγοντες σε όλα αυτά είναι ότι μπροστά μας έχουμε τη διεκδίκηση της μείωσης του ΦΠΑ, το καλοκαίρι θα έχουμε αύξηση της τουριστικής κίνησης, μετά τις Γερμανικές εκλογές νέο κούρεμα και στη συνέχεις την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2014. Όλα αυτά διαμορφώνουν θετικό κλίμα που δίνουν ανάσες και ανοχή για να αντέξει η κυβέρνηση.       

Εκλογές   

Ο μεγάλος φόβος, που γίνεται εφιάλτης είναι οι μαύρες τρύπες στα ασφαλιστικά ταμεία και η πιθανότητα που γίνεται βεβαιότητα να έχουμε πάλι περικοπές σε συντάξεις και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τα στοιχεία δεν επιδέχονται καμία παρερμηνεία, τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ υπολογίζονται στα 4 δισ ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. 

Στο ίδιο ποσό, άλλα 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις υπολογίζεται και το δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2013-2014. Η κυβέρνηση πιέζεται να μαζέψει 2,5 δισ ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις και να κερδίσει χρόνο μέχρι το Ιούνιο, όπου πλέον το θέμα των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και του χρηματοδοτικού κενού θα μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Νέες περικοπές στις συντάξεις δεν μπορούν να περάσουν από αυτήν την κυβέρνηση, επομένως στο σχεδιασμό υπάρχει νέα συμφωνία με την τρόικα και την υπογραφή του τέταρτου Μνημονίου, που θα περιλαμβάνει μειώσεις φόρων ως αντιστάθμισμα των νέων περικοπών αλλά και κούρεμα χρέους. 

Η διαπραγμάτευση του θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι και με χρονικό  στόχο για τη συμφωνία μετά τις Γερμανικές εκλογές. 

Υπάρχει, λοιπόν, η προχωρημένη εισήγηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αμέσως μετά τις Γερμανικές εκλογές. 

Έχοντας εξασφαλίσει μέχρι τότε «κατάπαυση του πυρός» για τις εκλογικές ανάγκες της κ. Μέρκελ  και με δεδομένο ότι μετά αρχίζουν τα δύσκολα καθώς το πρόγραμμα δεν βγαίνει, θα παρουσιαστεί το τέταρτο μνημόνιο που θα έχει και το κούρεμα, ως το προεκλογικό σχέδιο των Ευρωπαϊκών δυνάμεων για την τελική έξοδο από την κρίση που θα χρειαστούν νωπή εντολή για τη διαπραγμάτευση και την υλοποίηση του. 

«Τα πάντα είναι ανοικτά» σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τις εισηγήσεις αλλά δεν γνωρίζουν τι τελικά θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός. 

Νίκος Παναγιωτόπουλος  










http://newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου