Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Πρώτο στον κόσμο στην παραγωγή ηρωίνης το Αφγανιστάν


afghanistan
Με ετήσια παραγωγή περίπου 400 τόνων ηρωίνης, το Αφγανιστάν διατηρεί την πρώτη θέση στην παραγωγή του ναρκωτικού αυτού παγκοσμίως, εξάγοντας σχεδόν το 90% της ποσότητας που διακινείται διεθνώς, επισημαίνεται σε έκθεση της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε την έκθεση του Βρετανού πολιτικού των Εργατικών (Σοσιαλιστική ομάδα), λόρδου Τζον Τόμλινσον, που καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναλάβουν άμεση δράση για την μείωση της παραγωγής οπίου και ηρωίνης στο Αφγανιστάν και για την εξάρθρωση των παράνομων δικτύων διακίνησης.
Σύμφωνα με στοιχεία που περιέχονται στην έκθεση, το Αφγανιστάν παραμένει ο μεγαλύτερος παραγωγός οπίου και ηρωίνης στον κόσμο. Εκεί εντοπιζόταν το 88% της παγκόσμιας παραγωγής μεταξύ 2005 και 2010.
Ο αριθμός των παράνομων εργαστηρίων επεξεργασίας οπίου και ηρωίνης στο Αφγανιστάν κυμαίνεται μεταξύ 300 και 500, ενώ η ετήσια παραγωγή ηρωίνης φθάνει τους περίπου 400 τόννους, κατά μέσον όρο.
Ο εισηγητής σημείωσε ότι, παρόλο που το 90% της παραγωγής οπίου προέρχεται από το Αφγανιστάν, μόλις το 2% των διακινούμενων ποσοτήτων κατάσχεται εντός της χώρας.
Στην έκθεση τονίζεται ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είναι οι κύριοι καταναλωτές της ηρωίνης και περίπου 5.700 θάνατοι ετησίως οφείλονται στη χρήση οπιοειδών στην ΕΕ, στην Κροατία, στη Νορβηγία και στην Τουρκία.
Μόνο στη Ρωσία, υπογραμμίζεται, πάνω από 6.300 θάνατοι αποδόθηκαν σε κατάχρηση οπιοειδών το 2010.
Στην έκθεση της η Επιτροπή χαρακτηρίζει ζωτικής σημασίας το να υπάρξει μία πιο αποτελεσματική διεθνής συνεργασία για την καταπολέμηση της καλλιέργειας της οπιοπαπαρούνας, της ηρωίνης και άλλων οπιοειδών και της εξάρθρωσης των δικτύων διακίνησής τους από το Αφγανιστάν στην Ευρώπη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου