Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Οργιο νοθείας στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης από τη ΔΑΠ! Πλήθος γεγονότων που στοιχειοθετούν τη νοθεία κατήγγειλε το ΜΑΣ σε συνέντευξη Τύπου

Τα εκτεταμένα φαινόμενα νοθείας στις εκλογές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με ευθύνη της ΔΑΠ που έχει μετατρέψει τους Συλλόγους σε παραμάγαζά της, κατήγγειλαν οι δυνάμεις του ΜΑΣ μέσα από συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες. Παρουσιάζοντας την κατάσταση, ο Κώστας Κοτρόγιαννος από την επιτροπής αγώνα της ΣΔΟ, αναφέρθηκε σε ορισμένα περιστατικά.


«Σε όλες τις σχολές είχαμε φαινόμενα μέλη της ΔΑΠ να μπαίνουν μαζί με κόσμο στο παραβάν. Η ταυτοποίηση στις γραμματείες για τους σπουδαστές που δεν είχαν αστυνομικό έγγραφο, ήταν τυπική διαδικασία που τις περισσότερες φορές γινόταν με face control του ΔΑΠίτη στη γραμματεία χωρίς να ψάχνονται οι λίστες. Ψήφιζε κόσμος που δεν ήταν γραμμένος στις λίστες.

Οι Εφορευτικές Επιτροπές κατά συντριπτική πλειοψηφία αποτελούνταν από μέλη της ΔΑΠ... ακόμα κι από στελέχη της ΝΔ που καμιά σχέση δεν είχαν με το ΤΕΙ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Εφορευτική Επιτροπή της ΣΔΟ μέλος ήταν ένας περιφερειακός σύμβουλος της ΝΔ και ένας υποψήφιος βουλευτής (και οι δύο απόφοιτοι από το ΤΕΙ εδώ και πολλά χρόνια).

Σε όλες τις σχολές, στο τέλος της διαδικασίας, βρέθηκαν λιγότεροι φάκελοι απ' αυτούς που συνολικά είχαν ψηφίσει. Κάποιοι φάκελοι χάθηκαν στην πορεία... Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του συλλόγου της ΣΔΟ, όπου η κάλπη έμεινε κλειδωμένη σε μια αίθουσα μαζί με τα 6 από τα 7 μέλη της εφορευτικής επιτροπής (όλοι μέλη της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ). Στο 7ο μέλος (από το ΜΑΣ) δεν επιτράπηκε η είσοδος...

Πέντε από τις έξι κάλπες δεν είχαν κλειδαριές καθ' όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Η μία κάλπη που είχε κλειδαριά, ...χάθηκε το μεσημέρι.

Σε όλες τις κάλπες τα μέλη της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ μπορούσαν εύκολα να διακρίνουν τι ψηφίζει ο κάθε σπουδαστής, μιας και μόνο το ψηφοδέλτιο της ΔΑΠ ΝΔΦΚ είχε γράμματα από την μπροστά και την πίσω σελίδα, επομένως η εφορευτική επιτροπή που παραλάμβανε το φάκελο για να τον υπογράψει μπορούσε να διακρίνει, αν ο σπουδαστής ψήφιζε ΔΑΠ ή κάτι άλλο. Στη ΣΤΕΦ η κατάσταση έφτασε ένα βήμα παραπέρα, με μέλος της εφορευτικής επιτροπής στημένο πάνω από την κάλπη να φωνάζει «σαλάμι» κάθε φορά που διέκρινε ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής, και άλλο μέλος της εφορευτικής επιτροπής να φακελώνει τον «απείθαρχο» σπουδαστή στις λίστες που είχε μπροστά του.

Σε όλες τις σχολές άκυρα ψηφοδέλτια της ΔΑΠ, σημαδεμένα με διάφορα σύμβολα (γραμμές, σκισίματα, μελανιές) μετρήθηκαν ως έγκυρα. Ψηφοδέλτιο της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ όπου ο σπουδαστής είχε σβήσει το ΔΑΠ και το είχε αντικαταστήσει με ΠΑΣΠ, θεωρήθηκε έγκυρο με την αιτιολογία της «πρόθεσης ψήφου». Το μέλος της εφορευτικής επιτροπής μάλιστα το αιτιολόγησε γιατί λέει «τώρα είμαστε συγκυβέρνηση». Αντίθετα, περισσότερα από 10 ψηφοδέλτια της Πασπουδαστικής ΚΣ που σκίστηκαν την ώρα της καταμέτρησης από τις εφορευτικές επιτροπές θεωρήθηκαν «άκυρα»...



Οι σπουδαστικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τετάρτη είναι αποκαλυπτικές για το μέγεθος της κατάστασης:
  • Σε όλες τις σχολές είχαμε φαινόμενα με μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να μπαίνουν μαζί με κόσμο στο παραβάν.
  • Η ταυτοποίηση στις γραμματείες για τους σπουδαστές που δεν είχαν αστυνομικό έγγραφο, ήταν τυπική διαδικασία που τις περισσότερες φορές γινόταν με face control του Δαπίτη της γραμματείας χωρίς να ψάχνονται οι λίστες.
  • Ψήφιζε κόσμος που δεν ήταν γραμμένος στις λίστες.
  • Οι εφορευτικές επιτροπές κατά συντριπτική πλειοψηφία αποτελούνταν από μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Στις εφορευτικές επιτροπές πέρα από μέλη (σπουδαστές) της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, υπήρχαν στελέχη της ΝΔ που καμιά σχέση δεν είχαν με το ΤΕΙΘ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εφορευτική επιτροπή της ΣΔΟ μέλος ήταν ένας περιφερειακός σύμβουλος της ΝΔ και ένας υποψήφιος βουλευτής, και οι 2 απόφοιτοι από το ΤΕΙ εδώ και πολλά χρόνια.
  • Σε όλες τις σχολές οι κάλπες έκλεισαν 30-40 λεπτά αργότερα από την καθορισμένη ώρα.
  • Σε όλες τις σχολές στο τέλος της διαδικασίας, βρέθηκαν λιγότεροι φάκελοι απ αυτούς που συνολικά είχαν ψηφίσει. Κάποιοι φάκελοι χάθηκαν στην πορεία… Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του συλλόγου της ΣΔΟ, όπου η κάλπη έμεινε κλειδωμένη σε μια αίθουσα μαζί με τα 6 από τα 7 μέλη της εφορευτικής επιτροπής (όλοι μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ). Στο 7ο μέλος (από το ΜΑΣ) δεν επιτράπηκε η είσοδος…
  • 5 από τις 6 κάλπες δεν είχαν κλειδαριές καθ όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Σε 1 κάλπη που είχε κλειδαριά, αυτή χάθηκε το μεσημέρι…
  • Στο σύλλογο της ΣΤΕΦ ψήφισε μέχρι και αστυνομικός.
  • Σε όλες τις κάλπες τα μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μπορούσαν εύκολα να διακρίνουν τι ψηφίζει ο κάθε σπουδαστής, μιας και μόνο το ψηφοδέλτιο της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είχε γράμματα από την μπροστά και την πίσω σελίδα επομένως η εφορευτική επιτροπή που παραλάμβανε το φάκελο για να τον υπογράψει μπορούσε να διακρίνει αν ο σπουδαστής ψήφιζε ΔΑΠ ή κάτι άλλο. Στη ΣΤΕΦ η κατάσταση έφτασε ένα βήμα παραπέρα, με μέλος της εφορευτικής επιτροπής στημένο πάνω από την κάλπη να φωνάζει "σαλάμι" κάθε φορά που διέκρινε ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής, και άλλο μέλος της εφορευτικής επιτροπής να φακελώνει τον "απείθαρχο" σπουδαστή στις λίστες που είχε μπροστά του.
  • Σε όλες τις σχολές άκυρα ψηφοδέλτια της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μετρήθηκαν ως έγκυρα. Μερικά παραδείγματα: ψηφοδέλτιο της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ όπου ο σπουδαστής έχει σβήσει το ΔΑΠ και το έχει αντικαταστήσει με ΠΑΣΠ, περάστηκε σαν έγκυρο με την αιτιολογία της «πρόθεσης ψήφου». Το μέλος της εφορευτικής επιτροπής μάλιστα το αιτιολόγησε γιατί λέει «τώρα είμαστε συγκυβέρνηση». Ψηφοδέλτια που ήταν σημαδεμένα με διάφορα σύμβολα (γραμμές, σκισίματα, μελανιές) περάστηκαν σαν έγκυρα πάλι σαν «πρόθεση ψήφου». Αντίθετα περισσότερα από 10 ψηφοδέλτια της Πασπουδαστικής ΚΣ που σκίστηκαν την ώρα της καταμέτρησης από τις εφορευτικές επιτροπές περάστηκαν ως άκυρα.
Τα παραδείγματα αυτά είναι μονάχα μερικά, από το όργιο νοθείας που πραγματοποιήθηκε την ημέρα των εκλογών. Οι υποψήφιοι της Πανσπουδαστικής ΚΣ δεν δέχτηκαν να αναγνωρίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.
Δεν μιλάμε απλά για ανοργανωσιά και εκφυλισμό των σπουδαστικών συλλόγων στο ΑΤΕΙΘ. Μιλάμε για πλήρη διάλυση, ανυπαρξία έστω και στοιχειώδους οργάνωσης των σπουδαστών. Μιλάμε για ολοκληρωτικό σάπισμα των δομών των σπουδαστικών συλλόγων στο ΑΤΕΙΘ, για την πλήρη άλωση κάθε έννοιας συλλογικών διαδικασιών και οργάνωσης του αγώνα.






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου