Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Η Χίλαρι έφυγε… για να επιστρέψει (;) (video)


Ήταν η πιο “επώνυμη” Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες. Όχι επειδή από το State Department δεν πέρασαν μεγάλες προσωπικότητες. Αλλά πολύ απλά, επειδή η Χίλαρι Κλίντον… σεργνιανίζει στην κεντρική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ σχεδόν… από πάντα.

Κορυφαία δικηγόρος, σύζυγος του Κυβερνήτη του Άρκανσα που κατάφερε να γίνει ο πιο αγαπητός Πρόεδρος της Αμερικής μετά τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, για πολλούς θυσίασε ακόμη και την αξιοπρέπειά της με την υπόθεση Λουίνσκι, προκειμένου ο Μπιλ Κλίντον να μην αποχωρήσει ατιμασμένος από τον Λευκό Οίκο. Και για να μην βρει… αποδεικτικό υλικό ο Εισαγγελέας Κένεθ Σταρ, από τον οποίο οι Ρεπουμπλικανοί προσδοκούσαν να “γκρεμίσει” τον Κλίντον.
Η… μητέρα της Τσέλσι Κλίντον, όπως περιμένουν πολλοί ότι θα γράψει το τελευταίο κεφάλαιο της δημόσιας διαδρομής της Χίλαρι, εφόσον το “ασχημόπαπο” αποφασίσει να κάνει το μεγάλο και μάλλον αυτονόητο βήμα, για να πάρει… αγκαζέ το legacy της πολιτικής δυναστείας που ίδρυσε ο πατέρας της, παραιτήθηκε απόψε και επίσημα από το αξίωμα της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, παραχωρώντας τη θέση της στον Τζον Κέρι.
Η Χίλαρι φεύγει… για να επιστρέψει. Ή τουλάχιστον, εφόσον αποφασίσει ότι το επιθυμεί, για να διεκδικήσει την επιστροφή της, και να ολοκληρώσει την προσωπική διαδρομή που διέκοψε απότομα, απρόσμενα και… πολιτικά βίαια ο Μπαράκ Χουσεϊν Ομπάμα το 2007. Τότε που στην προκριματική αναμέτρηση για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2008, ο… σύζυγος της Μισέλ Ομπάμα ήρθε σαν αστραπή, και σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του. Κυρίως τη Χίλαρι, που μέχρι τότε έμοιαζε με ακλόνητο φαβορί.
Η Χίλαρι φεύγει, φορτωμένη με… αναμνήσεις από την περίεργη υπόθεση της Βεγγάζης, που θα μπορούσε να στοιχίσει στον Ομπάμα την Προεδρία, αν η ίδια δεν έπαιρνε πάνω της το αποκλειστικό φταίξιμο. Αλλά και από την περιπέτεια υγείας που την οδήγησε στο νοσοκομείο, και σκόρπισε ανησυχία για το κατά πόσο σε τέσσερα χρόνια θα είναι electable.
Οι δημοσκοπήσεις, όπως και οι πολιτικοί αναλυτές… βάζουν στοίχημα ότι θα είναι. Η αμερικανική κοινωνία άλλωστε μοιάζει να αισθάνεται ότι της χρωστάει ακόμη κάτι. Ακόμη κι αν δεν έχουν έτσι τα πράγματα, το βέβαιο είναι ότι της χρωστάει το Δημοκρατικό Κόμμα.
Η Χίλαρι ήταν “το μυαλό πίσω από τη βιτρίνα”, στις εκλογικές νίκες του Μπιλ Κλίντον το 1992 και το 1996, ενώ το 2008 έκανε… πέτρα την καρδιά της, και στήριξε ειλικρινώς τον Μπαράκ Ομπάμα, αποτρέποντας κάθε ενδεχόμενη απρόσμενων εξελίξεων στις κάλπες με αντίπαλο τον Τζον ΜακΚέιν.
Η τελευταία κοινή δημόσια εμφάνιση της Χίλαρι Κλίντον με τον Μπαράκ Ομπάμα, τον… τελευταίο άνδρα που την πλήγωσε, έστειλε εκκωφαντικά επικοινωνιακά και σημειολογικά μηνύματα, με τον “Ο” να μοιάζει να της δίνει το δαχτυλίδι.
Ακόμη βέβαια είναι εξαιρετικά νωρίς για προβλέψεις, πόσο μάλλον για βεβαιότητα. Όσο όμως οι Δημοκρατικοί στερούνται ισοβαρούς υποψηφιότητας, και οι Ρεπουμπλικανοί πρέπει πρώτα να… σκοτώσουν το θηρίο που λέγεται Tea Party και μεγαλώνει στα σπλάχνα τους, η Χίλαρι θα προβάλει ως η αυτονόητη λύση.
Θυμίζοντας όλο και περισσότερο το πολιτικό ανέκδοτο που κυκλοφορούσε στις προεδρικές εκλογές του 1992, και ποτέ κανείς δεν διέψευσε. Το ανέκδοτο είχε ως εξής: Ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον βρίσκονται σε ένα βενζινάδικο, όπου η  Πρώτη Κυρία ομολογεί στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο ότι ένας από τους υπαλλήλους ήταν παλαιό αίσθημά της.
“Αν είχες μείνει μαζί του, θα ήσουν και εσύ στο βενζινάδικο”, της είπε ο Μπιλ Κλίντον.
“Όχι. Αν είχα μείνει μαζί του, θα ήταν αυτός σήμερα Πρόεδρος των ΗΠΑ”, του απάντησε η Χίλαρι.
Ανέκδοτα… μέσα από τη ζωή.

Video




http://ysterografa.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου