Το απόγευμα συνέρχεται η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για να προετοιμάσει τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που είναι προγραμματισμένη για το Σαββατοκύριακο. Ένα ήμερο τετραήμερο δεν θα είναι αυτό για τον κ. Τσίπρα και τους επιτελείς του.
Γιατί επισήμως μπορεί να μην βρίσκεται σε καμία ημερησία διάταξη, η πραγματική ατζέντα όμως, τόσο στη συνεδρίαση της Γραμματείας όσο και της ΚΕ είναι ένα θέμα. Η «ρεαλιστική στροφή» του κόμματος.
Το ότι ο κ. Τσίπρας προτίμησε να κυβερνά τον ΣΥΡΙΖΑ με ad hoc αποφάσεις και ανεχόμενος όλες τις απόψεις, με το άγχος ότι μια σύγκρουση με τους διαφωνούντες θα μπορούσε να προκαλέσει αναταράξεις και προβλήματα πιθανόν να του στοιχίσει τώρα, που το κόμμα βρίσκεται σε καθοδική τροχιά.
Όλες οι «προσαρμογές» που έχει κάνει ο κ. Τσίπρας στη «γραμμή» τις τελευταίες εβδομάδες, από τα θέματα βίας και αστικής νομιμότητας, ως τη στάση απέναντι στο ΔΝΤ και τις ΗΠΑ και τις συναντήσεις με personae non gratae για την ελληνική Αριστερά όπως τους κ.κ. Σόιμπλε, Τόμσεν και Φούχτελήταν δικές του αποφάσεις, που έχουν συζητηθεί άτυπα σε ένα στενό κύκλο.
Ακόμα και αν πολλοί συμφωνούν με αυτές, δεν έχουν συζητηθεί ούτε εγκριθεί θεσμικά, αυτό πρέπει να γίνει το επόμενο τετραήμερο. Και αν κάτι θεωρείται δεδομένο, είναι ότι οι διαφωνούντες δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια. «Θα σφαχτούνε», ήταν η άποψη σε κομματικά περιβάλλοντα εν όψει των συνεδριάσεων της Γραμματείας και της Κ.Ε. Πράγματι πολλοί με τη βία κρατιούνται.
Η σιωπή των κ.κ. Λαφαζάνη και Στρατούλη π.χ. για όσα είπε ο κ. Τσίπρας για την πολιτική των συνεργασιών, όπου διαφωνούν οριζοντίως και καθέτως, είναι εκκωφαντική. Το ευτύχημα ωστόσο για τον κ. Τσίπρα είναι ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση δεν είναι μονολιθική, ούτε συντεταγμένη.
Άλλοι είναι εκείνοι που διαφωνούν με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη βία, τις καταλήψεις και τους νοικοκυραίους, και άλλοι στο να συνδιαλέγεται ο αρχηγός με τους κ.κ. Τόμσεν και Σόιμπλε. Εν όψει των συνεδριάσεων όμως ένας ένας οι διαφωνούντες βγαίνουν στο ξέφωτο.
Ο Αντ. Νταβανέλλος για τους αριστεριστές, ο Γ. Σαπουνάς υπέρ της αριστερής στροφής, το δίκτυο, που έχει κάποια κοινά μέλη με τη Ρόζα για τη στάση του κόμματος στις καταλήψεις. Στον αντίποδα, οι ρεαλιστές διατυπώνουν προσεκτικά πιο προωθημένες θέσεις, υπέρ των ξένων επενδύσεων ή του να συναντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την τρόικα.
Την ατμόσφαιρα βαραίνει, το ότι αυτή η συζήτηση θα γίνει σε κλίμα πολιορκίας, με την κυβέρνηση να βάζει την ατζέντα σε όλα τα επίπεδα και τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις. Και εδώ υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες, η αριστερή πτέρυγα πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιστρέψει στο ριζοσπαστισμό και σε πούρες αριστερές θέσεις, οι ρεαλιστές θεωρούν ότι αυτά τρομάζουν τους νοικοκυραίους και τους ηλικιωμένους, στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πρόσβαση.
Το σκηνικό έχει στηθεί για σύγκρουση, αν και υπάρχει σε όλους ένας φόβος, ότι ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών στη συγκεκριμένη συγκυρία θα έδινε το καθοριστικό χτύπημα στις προοπτικές τουΣΥΡΙΖΑ να γίνει κυβέρνηση. Και πλέον, υπάρχουν πολλοί στην αξιωματική αντιπολίτευση, που δεν θέλουν να χάσουν από τα μάτια τους την προοπτική της εξουσίας...
Θέμης Δαγκλής
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου