Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Κινδυνεύει η ευρωζώνη από την Μεγαλόνησο;

Πριν από δύο ημέρες το γερμανικό περιοδικό Spiegel δημοσίευσε μία πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία. Ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, διαφώνησαν κατά τη διάρκεια του Eurogroup της περασμένης εβδομάδας σχετικά με το αν ενδεχόμενη χρεοκοπία ή ακόμη και έξοδος της Κύπρου θα έθετε σε κίνδυνο το σύνολο της ευρωζώνης.


Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ, ο Σόιμπλε υποστήριξε ότι η Κύπρος δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την ευρωζώνη, δεδομένου ότι η οικονομία της αντιπροσωπεύει μόλις το 0,2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία ή ακόμη και έξοδος της Κύπρου δεν θα έθετε σε κίνδυνο το σύνολο της ευρωζώνης

Με την άποψη αυτή διαφώνησε αμέσως ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος υποστήριξε ότι οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου, οι οποίες χρειάζονται διάσωση, διαθέτουν ένα εκτεταμένο δίκτυο υποκαταστημάτων στην Ελλάδα και ότι οι ανησυχίες των καταθετών θα μπορούσαν να διαλύσουν την εύθραυστη ηρεμία στη χώρα μας. 

Το Spiegel υποστήριξε ότι με τον Ντράγκι συμφώνησαν ο Ολι Ρεν και ο επικεφαλής του ευρωμηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ.
Ωστόσο ανάλογες πληροφορίες δημοσιεύονται στο διεθνή Τύπο και από άλλες πηγές της ΕΚΤ.

Όπως χαρακτηριστικά λένε, «η Κύπρος αποτελεί σοβαρό συστημικό κίνδυνο στην ευρωζώνη σε αντίθεση με όσα λέει ο Σόιμπλε, καθώς εάν η Ευρώπη άφηνε την Κύπρο να καταρρεύσει, τότε θα υπήρχε πολύ σοβαρός κίνδυνος να καταρρεύσει και η Ελλάδα και να συμπαρασυρθούν χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία».

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν επίσης στο ότι η βοήθεια που θα χρειαστεί η Κύπρος αγγίζει τα 17 δισ. ευρώ, ποσό τεράστιο για την κυπριακή οικονομία, της οποίας το ΑΕΠ ανέρχεται σε 18 δισ. ευρώ, ενώ η Μεγαλόνησος θα πρέπει να κάνει πολλά ακόμα βήματα για να λάβει τη βοήθεια.

Θα πρέπει δηλαδή να συρρικνώσει τον τραπεζικό της τομέα, όπως κάνει τώρα η Ιρλανδία και έκανε η Ισλανδία, να πάρει μέτρα ενάντια στο ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, να υπάρξει ακριβής έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους και, τέλος, στη διάσωση της Κύπρου να πάρει μέρος και η Ρωσία, κυρίως δίνοντας επιμήκυνση στο δάνειο των 2,5 δισ. που λήγει το 2016.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου