Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

«Αδειάζουν» τον Παπακωνσταντίνου οι μάρτυρες στην προανακριτική Επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ


Στην προανακριτική επιτροπή κατέθεσε ο Ηλίας Κλης, πρώην πρεσβευτής της Ελλάδας στη Γαλλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κλης τόνισε στην προανακριτική ότι δεν έχει καμία σχέση αφού όπως εξήγησε έχει να πάει στο Παρίσι από το 2004. Ρωτηθείς εάν, του φαίνεται περίεργος ο τρόπος που μεταφέρθηκε το cd από τον κ. Χαλαστάνη, - βάσει της εμπειρίας που έχει- εκείνος απάντησε αρνητικά.

Μέλη της επιτροπής επισημαίνουν πάντως ότι το όνομα του κ. Κλη ενεπλάκη μετά από δύο ένορκες καταθέσεις στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, οι οποίες όμως στη συνέχεια αναιρέθηκαν δεδομένου ότι ο κ. Χαλαστάνης έχει καταθέσει ότι ο ίδιος παρέλαβε τη λίστα από τις γαλλικές αρχές. Ο πρώην γενικός γραμματεάς Ηλίας Πλασκοβίτητς ρωτηθείς από τα μέλη της επιτροπής ανέφερε ότι είχε επικοινωνήσει με τα μέλη της επιτροπής στο Παρίσι για τη διαβίβαση της λίστας στην Αθήνα. Τέτοιο τηλεφώνημα δεν επιβεβαιώνεται ούτε από τον κ. Χαλαστάνη ούτε από τον κ. Κλη και συνεπώς παραμένει ερωτηματικό με ποιον πρέσβη έχει μιλήσει ο κ. Κλης.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του κ. Κλη ερωτήση για τη συγγενική σχέση που μπορεί να τον συνδέει με τον πρωθυπουργό προκάλεσαν ένταση και διακοπές της συνεδρίασης. Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι κ. Κλης επιβεβαιώνει την συγγενική σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά.

Αυτή την ώρα καταθέτει η Χρύσα Χατζή, διευθύντρια του γραφείου του κ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών και θεωρείται βέβαιο ότι θα υποβληθούν εξαντλητικές ερωτήσεις για τη λειτουργία του υπουργικού γραφείου και την τήρηση εγγράφων. Σύμφωνα με πληροφορίες η ίδια αρνήθηκε ότι έλαβε οποιοδήποτε cd. Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μαρκογιαννάκης της ζήτησε να παραδώσει λίστα με τα 28 ονόματα των συνεργατών του κ. Παπακωνσταντίνου προκειμένου να κληθούν για κατάθεση για να διαπιστωθεί σε ποιον δόθηκε το cd. Αυτό όπως τονίστηκε ωστόσο, θα πραγματοποιηθεί με την προϋπόθεση να τίθεται μόνο μία ερώτηση για το αν έλαβαν το cd.

Νωρίτερα κατέθεσε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, όταν υπουργός ήταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πλασκοβίτης αναφερόμενος στον κ. Κλη, είπε ότι εκ παραδρομής ανέφερε το όνομα του. Παράλληλα είπε ότι ο ίδιος ήταν αναρμόδιος για να διαχειριστεί τη λίστα Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι η μόνη του εμπλοκή ήταν όταν του ζητήθηκε να επικοινωνήσει με τις γαλλικές αρχές και με τον πρεσβευτή μας στο Παρίσι Κωνσταντίνο Χαλαστάνη για να έρθει η λίστα στην Αθήνα όπως και έκανε. 

Επίσης, πρόσθεσε πως σε όλες τις διευρυμένες συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών δεν συζητήθηκε τίποτα σχετικά με τη λίστα. Ωστόσο όπως είπε συμμετείχε σε σύσκεψη στις 24 Ιανουαρίου 2011 με την συμμετοχή του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, και τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Καπελέρη, τον κ. Αναστάσιο Μπάνο στενό συνεργάτη του κ. Παπακωνσταντίνου, όπου συζητήθηκε το θέμα δεν αποφασίστηκε όμως κάτι. «Υπήρχε εντολή για αξιοποίηση της λίστας, διαίσθηση μου είναι ότι μπορούσε να γίνει αξιοποίηση, εκ των πραγμάτων όμως αποδείχθηκε ότι δεν έγινε» είπε.

Επίσης ανέφερε ότι ουδέποτε η Ελβετία έβαλε ως όρο για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων Ελλάδας - Ελβετίας τη μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ.

Ωστόσο η αναφορά του κ. Πλασκοβίτη στο τηλεφώνημα προς τον κ. Χαλαστάνη, προκάλεσε ερωτηματικά στα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής καθώς ο κ. Χαλαστάνης κατά την κατάθεσή του ισχυρίστηκε ότι είχε μιλήσει μόνο με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τη διευθύντρια του γραφείου του κ. Παπακωνσταντίνου, Χρύσα Χατζή

Τέλος, να σημειωθεί ότι γίνονται διαδικασίες προκειμένου οι γαλλικές αρχές να στείλουν στην Ελλάδα, έγγραφο στο οποίο θα αναφέρεται επ΄ακριβώς το όνομα αυτού που παρέλαβε την λίστα.
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι αύριο ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Πεπόνης θα λάβει στα χέρια του το πόρισμα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχετικά με την αλλοίωση του usb.  

Χ.Κ. 



http://newpost.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου