Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Aνοίγει ο «δρόμος» για τις νέες αντικειμενικές αξίες


Τον δρόμο για σημαντική πτώση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας, χωρίς να αποκλείονται όμως και οι κλασικές αυξήσεις, ανοίγει η σύσταση ειδικής επιτροπής στο υπουργείο Οικονομικών.

Έργο της επιτροπής, όπως προκύπτει από τη σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, είναι «η μελέτη και εισήγηση για την αναθεώρηση της διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, προκειμένου να εξομοιωθούν κατά το δυνατόν, με τις εμπορικές αξίες». 

Σύμφωνα με τα «Νέα», η εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών αποτελεί απαίτηση τηςτρόικας, η οποία έχει περιληφθεί στο Μνημόνιο με ορίζοντα εφαρμογής τον ερχόμενο Ιούνιο. Ετσι, δεν είναι τυχαίο ότι η επιτροπή που συστήνεται στο υπουργείο Οικονομικών πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της έως τις 28 Φεβρουαρίου. 

Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι οι μειώσεις τιμών θα είναι περισσότερες από τις αυξήσεις καθώς οι αντικειμενικές αξίες δεν έχουν αναπροσαρμοστεί από το 2007, ενώ την τελευταία τριετία η πτώση των εμπορικών τιμών των ακινήτων είναι διαρκής.

Η εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών έχει ορίζοντα εφαρμογής τον ερχόμενο Ιούνιο αντικειμενική αξία του φτάνει τα 230.000 ευρώ (+18%). 

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα προκύψουν και αυξήσεις αντικειμενικών αξιών σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές τιμές διαμορφώνονταν σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τις εμπορικές αξίες. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα επηρεάσει άμεσα σειρά φόρων για τους οποίους αποτελούν προσδιοριστικό παράγοντα, μεταξύ των οποίων και τον υπό διαμόρφωση ενιαίο φόρο ακινήτων. 

Οι αντικειμενικές τιμές επηρεάζουν 16 φόρους και τέλη, από το χαράτσι της ΔΕΗ και τα τεκμήρια διαβίωσης έως τα δημοτικά τέλη και τους φόρους μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών. 

Σε πολλές περιοχές της Αθήνας οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων είναι αισθητά υψηλότερες από τις εμπορικές αστικά κέντρα, ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις εντοπίζονται στα παλαιά ακίνητα

Ενδεικτικό είναι ότι στον Πειραιά, διαμέρισμα 90 τ.μ. πωλείται προς 48.000 ευρώ παρότι η αντικειμενική αξία του φθάνει τα 85.000 ευρώ, δηλαδή είναι υψηλότερη 77%, και στο Παγκράτι κατάστημα 290 τ.μ. πωλείται προς 240.000 ευρώ παρότι η αντικειμενική αξία του φθάνει τα 480.000 ευρώ, δηλαδή είναι ακριβώς διπλάσια. Ανάλογη είναι η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη όπου στο Πανόραμα μεζονέτα 220 τ.μ. πωλείται προς 180.000 ευρώ, ενώ η αντικειμενική αξία της είναι 260.000 ευρώ, δηλαδή υψηλότερη κατά 44%.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου