Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Συνάντηση Σαμαρά με εκπροσώπους του Αδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου


&
Συνάντηση με εκπροσώπους του Αδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline – TAP) είχε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Οι εκπρόσωποι του ΤΑΡ καλωσόρισαν τη στήριξη που εξέφρασε εκ νέου η ελληνική κυβέρνηση για τον αγωγό ως έργο μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα και την ενεργειακή στρατηγική της Ευρώπης.
Στην συνάντηση εκτός από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είναι έτοιμος για το ταξίδι του στο Κατάρ, συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάκης Παπαγεωργίου. Από πλευράς ΤΑΡ ο διευθύνων σύμβουλος Kjetil Tungland, ο Markus Brokhof, μέλος τους Διοικητικού Συμβουλίου της Axpo Trading, ο Oliver Giese, πρώτος αντιπρόεδρος Διαχείρισης Υποδομών της E.ON, ο Bjarne Bull-Berg, αντιπρόεδρος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Statoil, ο Rikard Scoufias, διευθυντής του TAP για την Ελλάδα, και ο Στάθης Θεοδωρόπουλος, σύμβουλος του TAP.
«Καλωσορίζουμε τη συνεχιζόμενη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία ενισχύει τις πιθανότητες επιτυχίας της ελληνικής διαδρομής, όσο πλησιάζει η ημερομηνία της απόφασης για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την ανεκτίμητη στήριξη που μας έχει προσφέρει» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του TAP Kjetill Tungland.
Μιλώντας εκ μέρους των μετόχων του TAP, o Markus Brokhof της Axpo Trading σχολίασε: «Είμαστε περήφανοι για την αγαστή συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του TAP στο πλαίσιο ενός έργου που θα συμβάλει στην εισροή Ξένων Άμεσων Επενδύσεων, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, και θα προσφέρει ανεκτίμητα οικονομικά πλεονεκτήματα στη χώρα».
Ο Bjarne Bull-Berg της Statoil σχολίασε: «Είμαστε ευγνώμονες προς τον πρωθυπουργό για τη στήριξη που προσφέρει στις προσπάθειες του TAP να υλοποιήσει την ελληνική διαδρομή η οποία θα ενισχύσει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στη στρατηγική ατζέντα της Ευρώπης για την ασφάλεια του εφοδιασμού. Η προσήλωσή μας στην Ελλάδα και τον TAP παραμένει ισχυρή».
Ο Oliver Giese της E.ON Ruhrgas δήλωσε: «Μόλις ληφθεί η απόφαση επένδυσης, η υλοποίηση του TAP θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή και είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα. Ο TAP και οι μέτοχοί του έχουν δεσμευτεί να υλοποιήσουν το έργο του TAP εφαρμόζοντας τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας, όπως αυτά έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης».
Ο Rikard Scoufias, Διευθυντής του TAP για την Ελλάδα, δήλωσε: «Η σημερινή συνάντηση αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο της θετικής συνεργασίας μεταξύ του TAP και της Ελληνικής Κυβέρνησης. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που ως διεθνείς επενδυτές στην Ελλάδα, μπορούμε να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο στηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».
Με 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, ο TAP θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα. Ο TAP συμμετέχει σε διαγωνισμό για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, με την οριστική επιλογή της οδού μεταφοράς του αερίου να αναμένεται τον Ιούνιο του 2013 από την κοινοπραξία του Shah Deniz στο Αζερμπαϊτζάν. Ο TAP αποτελεί τη μοναδική επιλογή αγωγού που διασχίζει την Ελλάδα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου