Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Ποιος είναι ο Εμίρης που θα συναντηθεί με τον Σαμαρά

Είναι ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη. Ο 60χρονος Εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Καλίφα αλ Τάνι, που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, έχει περιουσία που ξεπερνάει τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, αμέτρητες επενδύσεις σε όλο τον κόσμο και οι οποίες τo 2012 ξεπερνούσαν τα 30 δισ. ευρώ.


Γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 1952 στη Ντόχα και από τις 26 Ιουνίου του 1995 είναι ο εμίρης που κυβερνά το Κατάρ, ενός από τα πιο πλούσια πετρελαιοπαραγωγά κράτη. 

Η οικογένεια του κυριαρχεί στο κρατίδιο εδώ και δύο αιώνες. Μάλιστα το περιοδικό Forbes κατατάσσει τον εμίρη στην 7η υψηλότερη θέση της λίστας με τα πιο πλούσια μέλη βασιλικών οικογενειών στον κόσμο. Η προσωπική του περιουσία ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 1977 αναγορεύτηκε διάδοχος του θρόνου και ανέλαβε και το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Άμυνας. 

Στις αρχές του 1980 ηγήθηκε του Ανωτάτου Συμβουλίου Σχεδιασμού του Κατάρ, που στην ουσία παίζει καθοριστικό ρόλο στην πολιτική και κοινωνική ζωή του κράτους. 

Το 1992 ο Χαμάντ ανέλαβε ουσιαστικά τη διακυβέρνηση του Κατάρ βοηθώντας στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στις 27 Ιουνίου του 1995 πρωτοστάτησε σε πραξικόπημα ανατροπής του πατέρα του, ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. 

Επίσημα στέφθηκε εμίρης στις 20 Ιουνίου του 2000.

Ο σεϊχης Χαμάντ έχει τρεις συζύγους. Έχει αποκτήσει 24 παιδιά, 11 γιους και 13 κόρες. 

Ο Χαμάντ θεωρείται από τους βασικούς χρηματοδότες του Al Jazeera κι ο πραγματικός του ιδιοκτήτης, αν και ο ίδιος το αρνείται, παραδεχόμενος βέβαια ότι έχει βοηθήσει αρχικά με 137 εκατ. δολάρια και στη συνέχεια και με άλλα χρήματα.

Τον Ιανουάριο του 2011 έκανε πρόταση εξαγοράς 1,6 δισ. λιρών Αγγλίας για να αγοράσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αν και οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες της την απέρριψαν.

Παράλληλα προσέφερε 125 εκατ. ευρώ στη Μπαρτσελόνα για τη διαφήμιση της φανέλας και κατέθεσε πρόταση για το μουντιάλ του 2022.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου